Οι Άραβες πήραν χαμπάρι τι ετοιμάζει ο Ερντογάν… οι Ευρωπαίοι αργούν ακόμα
Στόχος του ισραηλινού λόμπυ και των ευαγγελιστών στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρα πλέον η Τουρκία, ενώ ο Αραβικός κόσμος συσπειρώνεται κατά των σχεδίων της “Γαλάζιας Πατρίδας” και της “Οθωμανική αυτοκρατορία”.
“Ο επιδιωκόμενος στόχος της συμμαχίας ΗΑΕ-Ισραήλ δεν είναι το Ιράν αλλά η Τουρκία, της οποίας η περιφερειακή επιρροή αποτελεί απειλή για τους κυβερνήτες του Κόλπου”, δηλώνει ο David Hearst, αρχισυντάκτης του πρακτορείου ειδήσεων Middle East Eye.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι εδώ και αρκετό καιρό έχουν δηλώσει σε Άραβες διπλωμάτες ότι δεν θεωρούν πλέον το Ιράν ως στρατιωτική απειλή, αλλά την Τουρκία.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, είπε στους Άραβες αξιωματούχους ότι το Ιράν είναι μια εχθρική απειλή για την χώρα του, αλλά ο νέος ξένος εισβολέας που απειλεί τον αραβικό κόσμο δεν είναι Πέρσης, ούτε ο Ρώσος αλλά… Τούρκος.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, η οποία ενέκρινε τις σχέσεις ΗΑΕ-Ισραήλ απορρίπτοντας τουρκική προσπάθεια υπονόμευσης.
Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, Anwar Gargash, δήλωσε: “Η τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών είναι ένα σαφές παράδειγμα αρνητικής παρέμβασης στην περιοχή”.
Ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία ότι απειλεί την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα ύδατα της Μεσογείου, υλοποιώντας μια σαφή παραβίαση των σχετικών διεθνών νόμων και της κυριαρχίας των κρατών.
Ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, ο οποίος είπε ότι οι τουρκικές επεμβάσεις σε πολλές αραβικές χώρες αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια.
“Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής απέναντι στις τουρκικές φιλοδοξίες που εκδηλώνονται στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη ειδικότερα”, είπε Αιγύπτιος ΥΠΕΞ.
Ο Ahmed Abu Al Ghait, Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε: «Την τελευταία περίοδο παρατηρήθηκε αυξανόμενος εκφοβισμός και εχθρότητα από περιφερειακές δυνάμεις προς την περιοχή μας, αλλά και κλιμάκωση της παρέμβασης στο εσωτερικό των αραβικών χωρών από δύο γειτονικές χώρες, το Ιράν και Τουρκία. ”
Όσον αφορά την Τουρκία, ο Abu Al Ghait είπε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να καταλαμβάνει μεγάλα τμήματα των συριακών εδαφών, ενώ ξεκίνησε και επιθέσεις στα εδάφη του Ιράκ ενώ παρεμβαίνει ουσιαστικά και στον πόλεμο της Λιβύης.
Ο Abu Al Ghait δήλωσε ότι το Συνέδριο παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στη Λιβύη και ελπίζει ότι τα δύο κόμματα της Λιβύης θα καταλήξουν σε μόνιμη συμφωνία και ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός.
Η “χορωδία” των δηλώσεων εναντίον της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα, δεν πέρασε απαρατήρητη στην Άγκυρα, είπε ο Χερστ, τονίζοντας ότι μια ανώνυμη τουρκική διπλωματική πηγή του είπε ότι: «τα ΗΑΕ ανέλαβαν εργολαβικά τη δουλειά να απομονώσουν την Τουρκία σε επιχειρησιακό… και οικονομικό επίπεδο”.
Ωστόσο, οι πραγματικοί παράγοντες αυτής της στρατηγικής είναι το Ισραήλ και ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ κοντά στο φιλο-ισραηλινό λόμπι.
Αυτοί συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας συμμαχίας εναντίον της Τουρκίας.
Τα ΗΑΕ κινούνται προς το συμφέρον της Σιωνιστικής και Ευαγγελικής συμμαχίας, ειδικά πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου», κατέληξε η τουρκική πηγή.
Οι Jordan Times, η επίσημη φωνή του βασιλείου, αναφέρουν ότι: “τα τουρκικά στρατεύματα και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα δραστηριοποιούνται σε τρεις αραβικές χώρες: τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Αυτή είναι μια γεωπολιτική πραγματικότητα, στην οποία ο αραβικός κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει και να αντιδράσει.
Στην πραγματικότητα, οι εδαφικές, πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες της Τουρκίας σε αυτές τις χώρες και πέρα από αυτές διαφημίζονται από κορυφαίους Τούρκους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Βόρεια Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ και όχι όλες με τη συγκατάθεση των νόμιμων κυβερνήσεων”.
Είναι πιθανόν, αυτή η παραβίαση εντός των αραβικών χωρών ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα των ενδοαραβικών δεσμών, ανοίγοντας το δρόμο για μακροχρόνια ξένη κυριαρχία”, κατέληξαν οι Jordan Times.
Οι Άραβες κατανόησαν έστω και καθυστερημένα, το τρομερό σχέδιο της Τουρκίας για αναβίωση της μισητής Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Ευρωπαίοι, πλην της Γαλλίας, έχουν πολύ δρόμο ακόμη.