Αναβαθμίζονται οι ΕΔ, το σχέδιο του Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρου
Τις τελευταίες ημέρες, μετά την έγκριση από την επιτροπή της Βουλής της «Νέας Δομής» των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ανοίξει η συζήτηση για την θητεία και την διάρκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, 2 είναι τα σενάρια που προκρίνονται έναντι άλλων σκέψεων.
Το πρώτο είναι η εξίσωση της θητείας στον Στρατό Ξηράς με αυτή στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή στους 12 μήνες, για όσους επιλέξουν να μην κάνουν όλη τους την θητεία στην παραμεθόριο. Όποιος, ωστόσο, θέλει να υπηρετήσει όλη του την θητεία στην παραμεθόριο, δηλαδή Έβρο ή νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα υπηρετεί 3 μήνες λιγότερους, δηλαδή 9 μήνες.
Άμεση αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, σταδιακή πρόσληψη οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης, δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της θητείας από 3 έως 24 μήνες με την καταβολή μισθού, αλλά και καθολική στράτευση των γυναικών προτείνονται μεταξύ άλλων σε έκθεση του Αντιστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu).
Επίσης, στην ίδια έκθεση προτείνεται η σταδιακή αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπομονάδων του Στρατού Ξηράς ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αυξημένη μαχητική ισχύς τους.
Αντίστοιχα, πρέπει να επανασχεδιαστεί ο ρόλος και η εκπαίδευση της εφεδρείας ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή μαχητική ικανότητά της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, κατά κύριο λόγο οι δημογραφικοί παράγοντες ευθύνονται για μια υποστελέχωση του στρατού κατά περίπου 50% σε κάθε κλάση, με αποτέλεσμα η μέση ειρηνική επάνδρωση των μονάδων ανέρχεται στο 43% περίπου.
Απέναντι στην αριθμητική αυτή και με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και τις απειλές που εκφράζει ρητορικά και πρακτικά εναντίον της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, η σημασία των εφεδρειών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνεται κατακόρυφα. Οι έφεδροι, με την χρήση σειράς προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση, πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στα σύγχρονα αμυντικά συστήματα και τις στρατιωτικές τακτικές, και έτοιμοι να ενταχθούν στο στράτευμα στον μικρότερο δυνατό χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα θυσιάζουν πτυχές της πολιτικής ζωής τους.
Πέραν των καθαρώς στρατιωτικών προσπαθειών-ενεργειών και κρατικών κινήτρων θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, για ενίσχυση της αποδοχής του θεσμού της θητείας από τον πληθυσμό, καταλήγει ο Αντιστράτηγος Ιπ. Δασκαλάκης.
Το σχέδιο του Στρατηγού Φλώρου για πανίσχυρους Έλληνες κομάντο
Βλέποντας το τουρκικό καθεστώς να επιμένει στην τακτική των προκλήσεων και να απειλεί ακόμα και με εμπόλεμη σύρραξη την Ελλάδα, η Αθήνα απαντά με απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και με σημαντική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος είναι να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές, ακόμα πιο αξιόμαχες και ανταγωνιστικές, σε μια «γειτονιά» που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.
Η Χώρα μας, λοιπόν, προχωρά στην απαραίτητη ενίσχυση των τριών Σωμάτων, με νέα οπλικά συστήματα και εκσυγχρονισμό των παλαιών, κόστους άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας. Πρόκειται για τη «νέα δομή διοίκησης και δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034» για την οποία ενημέρωσαν αναλυτικά και εκτενώς τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η μελέτη που έγινε από το ΓΕΕΘΑ είναι τόσο αναλυτική, ώστε παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, ακόμα και στοιχεία για τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν ανά χρονιά ως το 2034 και πόσο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Συστήνεται η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου
Δεν είναι όμως μόνο τα εξοπλιστικά που απασχόλησαν την ειδική συνεδρίαση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων, όπου προωθείται ένας οργανωτικός μετασχηματισμός που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πλάνο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, δημιουργείται η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν οι καταδρομείς – αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).
Παράλληλα, η ΔΕΠ θα ενισχυθεί με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρακτικά οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.
Με τον τρόπο αυτό, οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων θα αποκτήσουν πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών, η διακλαδικότητα θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος τους, ενώ μέσω της υπαγωγής σε έναν ενιαίο Διοικητή θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ταχύτητα στη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων.
Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι:
Οι άμεσες επιθετικές ενέργειες
Η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση
Ο ανορθόδοξος πόλεμος
Η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις.
Η ΔΕΠ θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα:
Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές)
Μεραρχία που θα συγκεντρώνει Ζ’ΜΑΚ, τμήματα της ΔΥΚ, το ΤΕΝΕΦ και όλες τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως η τεράστια εμπειρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις Ειδικές Δυνάμεις παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμεση δημιουργία της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Οι Ειδικές Δυνάμεις λοιπόν αποκτούν πλέον δική του Διοίκηση και πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών, δημιουργώντας έτσι, άτυπα αλλά ουσιαστικά, έναν τέταρτο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η ξεχωριστή δομή αναμφισβήτητα προσδίδει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων.