Η Αρμενία, ουσιαστικά αιτήθηκε από την Ρωσία να επέμβει ενεργά στην σύγκρουσή της με το Αζερμπαϊτζάν βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει μαζί της για την υπεράσπιση της χώρας.
Αρμένιος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν σαφείς διμερείς συμφωνίες μεταξύ τους, οι οποίες «δεν αθετούνται», αν και ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό αφορά και την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (κατά την σοβιετική ονομασία της περιφέρειας) ή Αρτσάχ (κατά τους Αρμένιους).
Ο ίδιος επίσης δεν διευκρίνισε πάντως αν εννοούσε στο πλαίσιο του CSTO, του “ρωσικού” ΝΑΤΟ δηλαδή, ή εάν πρόκειται για αυστηρά διμερείς συμφωνίες.
Όλα αυτά ενώ η εικόνα των επιχειρήσεων δείχνει ότι οι Αρμένιοι της αυτόνομης περιοχής πιέζονται από τους Τουρκο-Αζέρους και χωρίς να έχουν υποστεί «ήττα χωρίς επιστροφή», εν τούτοις πιέζονται ασφυκτικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ φαίνεται αδιάλλακτος λαθώς απαίτησε από την Αρμενία να αποχωρήσει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και παράλληλα να ζητήσει και συγγνώμη!
«Δεν θέτω παρά έναν όρο» για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο πρόεδρος Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος. «Οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη μας» και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν «να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν».
Eπίσης ο Αλίγιεφ αιτήθηκε την δήλωση… συγγνώμης από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τον ισχυρισμό του τελευταίου ότι «Οι Σύριοι τζιχαντιστές είχαν μεταφερθεί στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
«Δεν υπάρχουν μισθοφόροι. Έχουμε έναν στρατό 100.000 στρατιωτών. Ζητώ από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη και να δείξει ευθύνη», δήλωσε ο Αλίγιεφ.
«Το Αζερμπαϊτζάν περίμενε 30 χρόνια για να ανακτήσει τα εδάφη του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αζερικό έδαφος. Πρέπει να επιστρέψουμε και θα επιστρέψουμε», είπε.
Πάντως τις τελευταίες ώρες οι δυνάμεις της Αρμενίας σημείωσαν κάποιες τοπικές επιτυχίες ενώ τα τουρκοαζερικά στρατεύματα έχουν φτάσει έξω από την πρωτεύουσα Στεναπακέρτ με τον λαό να έχει καταφύγει σε υπόγειες στοές για να γλιτώσει από τον βομβαρδισμό της πόλης.