Πάνω του τα “μάτια” του Πολεμικού Ναυτικού
Όσο πενρά η ώρα, συνεχίζεται το “θρίλερ” με το πόσο θα προσεγγίσει το τουρκικό ερευνητικό το Καστελόριζο. Να υπενθυμίσουμε, πως η NAVTEX που είχε εκδόσει η Τουρκία έκανε λόγο ακόμη και για 6,5 ν.μ.
Αυτή τη σπιτμή, φαίνεται πως το Oruc Reis πλέει στα 11,5 ναυτικά μίλια νότια του συμπλέγματος της Στρογγύλης.
Είναι η πρώτη φορά που έχει πλησιάσει τόσο πολύ κοντά στο Καστελόριζο.
Κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της από 6 ναυτικά μίλια που είναι τώρα στα 12 ν.μ.
Πρόκειται, πλέον, όχι για αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά για άμεση αμφισβήτηση των ιδίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Αρχικό κείμενο:
Σε ρυθμούς κλιμάκωσης κινείται η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς φαίνεται πως το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis κινείται πλέον πιο κοντά στο Καστελόριζο. Νωρίτερα σήμερα το πλοίο βρέθηκε έφτασε ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο, σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από το νησί.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με χάρτη, το ερευνητικό το συνοδεύουν έξι πολεμικά πλοία.
Δείτε τον χάρτη:
Το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκεται για 7η συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού, κινείται μια ΒΑ και μια ΝΔ του Καστελόριζου.
Η πορεία του πλοίου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρακολουθείται στενά από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Σιγή από Ευρωπαίους και Αμερικανούς
Προς ώρας όμως η μόνη άμεση και έντονη αντίδραση στην παράνομη διεύρυνση της θαλάσσιας τουρκικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και και διάσωση που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο προέρχεται από την ελληνική πλευρά.
Οι Ευρωπαίοι και ιδίως οι Γερμανοί, οι οποίοι πρωτοστατούν στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία έχουν αποφύγει να σχολιάσουν έστω τη νέα τουρκική πρόκληση, την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται ως εξαπατημένοι από τη στάση της Τουρκίας και τις υποσχέσεις Ερντογάν που δεν τηρήθηκαν από την Άγκυρα.
Την ίδια μέχρι στιγμής στάση σιωπής κρατούν και οι Αμερικανοί, ενώ αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη δήλωση της ρωσικής πρεσβείας που μίλησε ευθέως για το δικαίωμα της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.