Επόμενο βήμα της Άγκυρας οι σεισμικές έρευνες στα νότια της Κρήτης
Μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου βρίσκεται το «Οruc Reis» όπου και θα παραμείνει έως τις 27 Οκτωβρίου οπότε λήγει και η νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε μάλιστα πως το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στη μέση του προγράμματος και επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχιστούν οι εργασίες.
«Το πλοίο “Oruc Reis», το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας», είπε χαρακτηριστικά.
Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης, σε μια θαλάσσια περιοχή, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να σφετεριστούν, επικαλούμενοι το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.
Θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι έρευνες σε μια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρητης; Ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το ενδεχόμενο; Θα αποπειραθεί το τουρκικό καθεστώς να στείλει το Oruc Reis για έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μέσα σε περιοχή ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ, με βάση την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου;
Οι πιθανές κινήσεις της Άγκυρας εξετάζονται από το πρωθυπουργικό γραφείο και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που σχεδιάζουν τις πιθανές αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς στην περίπτωση που το τουρκικό καθεστώς επιχειρήσει σεισμικές εργασίες νότια της Κρήτης.