Πάντα στο πλευρό Ερντογάν η Μέρκελ
Επαρκή εμβόλια για όλα τα κράτη μέλη, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους και καταδίκη των 27 για την προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν τα βασικά συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ήταν:
1)η απόφαση για τη δημιουργία μίας φόρμας εντοπισμού επιβατών, που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων,
2)η συνεργασία των κρατών-μελών, σε περίπτωση που ένα από αυτά υφίσταται πίεση σε επίπεδο συστήματος Υγείας και
3)η διασφάλιση επαρκούς αριθμούς εμβολίων, σε αναλογία με τον πληθυσμό του κάθε κράτους-μέλους.
Σε σχέση με την Τουρκία
Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν χθες Πέμπτη χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτες» τις προκλήσεις και τη ρητορική της Άγκυρας αλλά δεν αποφάσισαν τη λήψη κανενός μέτρου πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας των χθεσινών εργασιών μέσω βιντεοδιάσκεψης. Ο Ερνογάν συνεχίζει να απολαμβάνει την ασυλία που του παρέχουν οι Ευρωπαίοι και το ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα ούτε καν διαμαρτύρεται.
Όπως έγινε γνωστό η Γερμανία, ανέλαβε πρωτοβουλία να μεσολαβήσει και βρίσκεται σε επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο, κρίνει ότι προς το παρόν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων και μπλοκάρει τα αιτήματα άλλων κρατών μελών να ληφθούν αποφάσεις, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές πηγές.
Η Γαλλία επιδιώκει να υπάρξουν κυρώσεις από πλευράς ΕΕ για τις επιθέσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο προσάπτεται «ισλαμοφοβία» διότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σκιτσάρεται ο Μωάμεθ κατά τη διάρκεια της απότισης φόρου τιμής σε γάλλο εκπαιδευτικό ο οποίος δολοφονήθηκε από τζιχαντιστή επειδή επέδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές του.
«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες (σ.σ. της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική (της), που είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια σύντομης παρέμβασής του στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, η οποία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ είχε αποφασίσει να εργαστεί με βάση δύο σενάρια, ένα «θετικό» κι ένα «λιγότερο θετικό», θύμισε ο Βέλγος. «Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τον Δεκέμβριο», κατέληξε.