Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη ημέρα του lockdown, ωστόσο οι σκέψεις για το πότε και πώς θα βγούμε από αυτό έχουν ξεκινήσει. Αρχικά, τουλάχιστον, το δεύτερο καθολικό lockdown έχει ημερομηνία λήξης την 30η Νοεμβρίου. Όπως είναι κατανοητό, η απόφαση για το αν θα συνεχιστεί ή αν θα επανέλθουμε σε μερική κανονικότητα δεν πρόκειται να παρθεί την τελευταία ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 25 του μηνός θα έχουν διαμορφωθεί για την επιστημονική επιτροπή τα απαραίτητα δεδομένα της διασποράς κορονοϊού αλλά και της εικόνας των νοσοκομείων, ώστε να δώσει στην Κυβέρνηση το συμπέρασμά της.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι αν τηρηθούν τα μέτρα του lockdown και με δεδομένο ότι στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν από νωρίτερα σε εφαρμογή αυστηρά οριζόντια περιοριστικά μέτρα, από τις 30 Νοεμβρίου θα ανοίξουν γυμνάσια και Λύκεια. Εν συνεχεία, σειρά αναμένεται να πάρουν λιανεμπόριο και εστίαση. Ωστόσο, αρχικά τουλάχιστον, είναι πολύ πιθανό να μην είναι ολοκληρωτική η άρση. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρχουν εκ νέου περιορισμοί όπως στην στην κυκλοφορία αλλά και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.
«Εναλλασσόμενα lockdown – 21 μέρες κλειστά, 14 ανοιχτά»
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου.
Πάντως, παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση, ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρίσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πέτσας: Πότε τελειώνουν τα sms
Για το πότε και πώς θα βγούμε από την καραντίνα, μίλησε και ο Στέλιος Πέτσας στο Open TV. «Αν έχουμε προλάβει την Αττική από μία επιθετική αύξηση – και αυτό θα φανεί αυτή την εβδομάδα – τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι οι τρεις εβδομάδες επαρκούν. Αν αυτό δεν συμβεί, καταλαβαίνουμε όλοι ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρονικό διάστημα» είπε αρχικά και προσέθεσε:
«Εάν τα έχουμε καταφέρει θα ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms. Αν δεν μπορέσουμε τότε μπορεί να είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα χρειαστεί για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε τα sms».
Τέλος o Βασίλης Κικίλιας ανάφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ: «Το μέτρο της μάσκας θα μας συνοδεύσει σίγουρα μέχρι και τους μήνες της άνοιξης». Ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από το lockdown είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες.
16 νεκροί σε λίγες ώρες
Aυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά και το αρνητικό ρεκόρ με τους 34 νεκρούς, που καταγράφηκε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες, σήμερα Κυριακή 8 Νοεμβρίου, έχουν καταλήξει ακόμη 16 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της Covid σε 763.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μεταξύ των νεκρών είναι:
- Ένας 71χρονος στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
- Μια 55χρονη στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης
- ένας 85χρονος στο «Παπαγεωργίου»
- Μια 82χρονη στο «Παπανικολάου
- Ένας 69χρονος στο «ΑΧΕΠΑ»
- Μια 68χρονη στο νοσοκομείο Σερρών
- Μια 75χρονη στο «Παπαγεωργίου»
- Ένας 73χρονος και μια 83χρονη στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο»
- Μια 75χρονη στο «Παπαγεωργίου»