Θα απολογηθεί ο Ρώσος πρόεδρος;
Τούρκοι σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες του καθεστώτος Ερντογάν, πανηγυρίζουν για την προχθεσινή παράδοση των Αρμενίων στα τουρκο-αζερικά σχέδια, τονίζοντας φυσικά την συμβολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι ίδιοι εστιάζουν στην στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα κέρδισε μια μεγάλη νίκη ενάντια στην ορθόδοξη Αρμενία, με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία είναι ουσιαστικά παράδοση του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών της αμφιλεγόμενης περιοχής.
Ο διευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Uludağ Δρ. Tayyar Arı, το μέλος του πανεπιστημίου άμυνας Δρ. İbrahim Ethem Atnur και ο ειδικός διεθνών σχέσεων Cemil Doğaç Silk, μετά την νίκη του Αζερμπαϊτζάν, έφεραν το κύριο διακύβευμα της τουρκικής εμπλοκής στο Ναγκόρνο, που είναι ο μελλοντικός ρόλος της Τουρκίας στο μέλλον και αφορά τον τουρκικό έλεγχο του διαδρόμου του Ναχιτσεβάν που συνδέει την περιοχή με την Τουρκία.
“Η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και το Ναγκόρνο απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να αλλάζει σοβαρά την γεωπολιτική ισορροπία. Η χώρα μας και τα γεγονότα στην περιοχή έχουν μεταβληθεί πλέον πολύ σοβαρά. Συρία, Λιβύη και το Ναγκόρνο απέδειξαν τι είναι ικανή να πράξει η Τουρκία από εδώ και στο εξής.
Η χώρα τα τελευταία χρόνια, απέκτησε μια υψηλή αμυντική τεχνολογία, διεξάγοντας επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της τουρκικής τάξης πραγμάτων.
Η χώρα μας κινείται προς την κατεύθυνση να γίνει παγκόσμιος παίκτης και η εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ο μεγαλύτερος εγγυητής της Τουρκίας σε αυτά τα σχέδια”, δήλωσε το μέλος του τουρκικού πανεπιστημίου άμυνας Δρ. İbrahim Ethem Atnur.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι “το άνοιγμα του διαδρόμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, του Ναχιτσεβάν και της Τουρκίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέρδη αυτού του πολέμου και δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα ανοίξει αυτόν τον διάδρομο εφόσον η Ρωσία δεν το εμποδίσει”.
Λιβύη και Ναγκόρνο μοιράστηκαν μετά από συμφωνία Ερντογάν και Πούτιν με σκοπό την εκδίωξη, ή την άρνηση πρόσβασης του ΝΑΤΟ και της Γαλλίας.
“Ένα πράγμα είναι σίγουρο, οι Δυτικοί, και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία παραμένουν εκτός του διπλωματικού παιχνιδιού”, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Uludağ Δρ. Tayyar Arı.
Οι ίδιοι Τούρκοι σύμβουλοι μιλούν για τουρκική διείσδυση στον Καύκασο, με όρους που αλλάζουν το έως τώρα παιχνίδι, σε νέες περιοχές (που μέχρι τώρα κουμάντο έκανε η Μόσχα) που θα οδηγήσει στην απόκτηση νέων συμμάχων.
Είναι επίσης πιθανό ότι οργανώσεις όπως το τουρκικό συμβούλιο και η Κοινοπολιτεία των τουρκόφωνων κρατών θα γίνουν πιο ενεργές. Αυτό θα δώσει εμπιστοσύνη στις χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Αυτό είναι το “δώρο” του Πούτιν στον σουλτάνο, ο οποίος μεθοδικά, όπως και οι επόμενοι Τούρκοι ηγέτες θα ελέγξουν όλες τις τουρκόφωνες χώρες, δημιουργώντας κάτι εντελώς νέο που θα μοιάζει με καταστάσεις άλλων μεσαιωνικών εποχών, όπως την περίοδο πριν την πτώση της Κων/πολης το 1453.