Η διοίκηση Τραμπ «δεν έχει τελειώσει ακόμη» με την Κίνα. Ο Πομπέο αποκαλεί την κυβέρνηση της Κίνας «μαρξιστικό-λενινιστικό τέρας»
Τις τελευταίες ημέρες ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, προβαίνει σε μια σειρά από ενέργειες οι οποίες προβληματίζουν.
Θα λέγαμε ότι ο Τράμπ “ναρκοθετεί” την αμερικανική εξωτερική πολιτική του διαδόχου του Μπάϊντεν, προσπαθώντας να του δημιουργήσει στο λίγο διάστημα άσκησης εξουσίας που του απέμεινε, τετελεσμένα και δύσκολα αναστρέψιμα γεγονότα.
Φαντάζει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά στην παρούσα φάση με την πόλωση που επικρατεί στις ΗΠΑ, με την μη αποδοχή της ήττας στις εκλογές από τον Τράμπ, δεν θα απέκλεια ο απερχόμενος Πρόεδρος με τις κινήσεις του, να επιχειρήσει να δημιουργήσει μια μείζονα περιφερειακή κρίση, ακόμη και πόλεμο, προκειμένου να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον διάδοχό του Μπάϊντεν.
Υποψήφιες χώρες προς τούτο είναι το Ιράν πρωτίστως και η Κίνα δευτερευόντως.
Μεταξύ αυτών των “περίεργων ενεργειών” του Τράμπ, είναι η απομάκρυνση του ΥΠΑΜ Έσπερ, η δήλωση πρόθεσης επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά του Ιράν σε εβδομαδιαία μάλιστα βάση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ο Μπάϊντεν και εσχάτως οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Πομπέο, ότι “η Διοίκηση Τράμπ δεν έχει τελειώσει ακόμη με την Κίνα”.
Η αντικατάσταση την παρούσα χρονική περίοδο του ΥΠΑΜ δεν αποτελεί καλή επιλογή, αφήνοντας ουσιαστικά κενό σε μια πολύ κρίσιμη θέση για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της.
Με τον Τζο Μπάιντεν, νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και ενώ απομένει λίγος χρόνος άσκησης της Διοίκησης στον Τράμπ, τα γεράκια στον Λευκό Οίκο φαίνονται αποφασισμένα να διατηρήσουν την πίεση στις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον.
Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είπε ότι οι ΗΠΑ “δεν έχουν τελειώσει ακόμη με την Κίνα”.
Ο Πομπέο θα λέγαμε ότι έκανε “σταυροφορία” εναντίον του Πεκίνου φέτος, με αμέτρητες ομιλίες ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας.
Μιλώντας στο Ινστιτούτο Ronald Reagan, ο Πομπέο χαρακτήρισε το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα «μαρξιστικό-λενινιστικό τέρας» του οποίου η διοίκηση είναι «αυταρχική, βάναυση και αντίθετη με τις ανθρώπινες ελευθερίες».
Η ρητορική εναντίον της Κίνας που βγαίνει από την κυβέρνηση Τραμπ θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο και ο Πομπέο συνέχισε το θέμα στις επισημάνσεις του την Τρίτη λέγοντας:«Τελικά, ο λαός της Κίνας, όπως και οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης, θα είναι τελικά καθοριστικός για την πορεία της ιστορίας αυτής της χώρας».
Τα σχόλια του Πομπέο ήρθαν μια μέρα αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις σε αξιωματούχους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, σχετικά με τον εθνικό νόμο περί ασφάλειας της πόλης.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, η κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για θέματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στο Σινγιάνγκ, στο εμπόριο και σε άλλες περιοχές.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.
Η αύξηση των εντάσεων οφείλεται στην αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην περιοχή και αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να οικοδομήσουν ισχυρές συμμαχίες στην Ασία για να αντιμετωπίσουν την επιρροή της Κίνας.
Ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να μαλακώσει τη στάση της Ουάσινγκτον στην Κίνα, αν και η ρητορική πιθανότατα θα ηρεμήσει.
Εκτίμηση είναι ότι ο Μπάιντεν θα διατηρήσει τη σκληρή θέση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και θα συνεχίσουν να πλέουν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ διαμέσου των αμφισβητούμενων υδάτων, αμφισβητώντας έμπρακτα τους ισχυρισμούς της Κίνας γαι κυριαρχία της εκεί.