Το Καραμπάχ είναι ο “λάκκος με τα φίδια” από τον οποίο κινδυνεύουν όλοι οι εμπλεκόμενοι
Ξεχειλίζει η οργή σε μεγάλη μερίδα Ρώσων ειδικών για την στάση του Πούτιν στο Ναγκόρνο, ειδικά μετά τα βίντεο με τους δυστυχισμένους Αρμένιους να καίνε τα σπίτια τους για να μην τα βρουν έτοιμα οι Αζέροι.

Η επίτευξη συμφωνίας για την παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει προκαλέσει οργή όμως και σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου στην Ρωσία, το οποίο κατηγορεί ανοικτά πλέον τον Πούτιν για όλα αυτά.

 

Ο Ρώσος ειδικός, Mikhail Delyagin, εξήγησε τον κίνδυνο της συμφωνίας για την ίδια την Ρωσία.

“Η ρωσική ηγεσία ενήργησε ως εγγυητής της διευθέτησης της σύγκρουσης και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως ένα είδος διαμεσολαβητή. Αυτό το μέτρο ήταν απαραίτητο, δεδομένου ότι η συμφωνία περιέχει ρήτρα για την ανάπτυξη μιας ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.

Ταυτόχρονα, μεταξύ της ρωσικής κοινότητας εμπειρογνωμόνων, η νέα συμφωνία θεωρείται από κάποιους ως γεωπολιτική νίκη της Ρωσίας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις που κάνουν κάποιον να σκεφτεί την ορθότητα των ενεργειών της Ρωσίας προς τους Αρμένιους.

Θα ήταν λάθος να αξιολογήσουμε τι συμβαίνει μόνο από θετική άποψη. Σε τελική ανάλυση, λίγο πριν από την έγκριση της ειρηνευτικής συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν «κατά λάθος» κατέρριψε ένα ρωσικό ελικόπτερο Mi-24. Ένας πιλότος 25 χρονών με τεράστια τύχη κατάφερε να εγκαταλείψει το ελικόπτερο πριν ακόμη πέσει στο έδαφος, οι υπόλοιποι όμως σκοτώθηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κρεμλίνο έπρεπε να είχε επιλέξει μια πιο σκληρή γραμμή.

Ο Ρώσος πρόεδρος πήρε μια πολύ επιεική απόφαση, την οποία την χαρακτηρίζω «καταστροφική» για την Ρωσία. Αντί να το παίζει ειρηνιστής, η Ρωσία έπρεπε να τα «σπάσει» με τους ολιγάρχες του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας, και να στείλει όλα τα χρήματα σε ένα ταμείο για να βοηθήσει τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών”.

“Είναι αλήθεια ότι υπάρχει στην απόφασή του και “στρατηγική”, τόνισε ο Ντελιάγκιν στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού “Aurora”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Μόσχα κατάφερε πραγματικά να σταματήσει τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά δεν αποκλείεται ότι μετά από λίγο οι Ρώσοι στρατιώτες να αρχίσουν να πυροβολούν και στις δύο πλευρές για να σωθούν”.

Ο Τούρκος επικεφαλής του Τουρκικού Προγράμματος Σπουδών στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής, Soner Chagaptai, δήλωσε ότι ο Πούτιν, με τις ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο “πετυχε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια”.

“Μια τέτοια κίνηση του Ρώσου προέδρου αποξενώνει περαιτέρω την Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστρέφει την Αρμενία σε ένα καθεστώς πλήρους εξάρτησης από τη Ρωσία και επεκτείνει την άμεση στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην περιοχή. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό το τι θα πράξει η Τουρκία, κατανοώντας την εξάρτηση από το Κρεμλίνο, το οποίο είναι πλέον ικανό να επηρεάσει τις σχέσεις Άγκυρας και Μπακού.

“Η Τουρκία εξαρτάται περισσότερο και αναγκάζεται να βασίζεται περισσότερο στη Ρωσία”, είπε ο Τούρκος εμπειρογνώμονας, ενώ παραπονιέται για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, διότι αυτό περιπλέκει περαιτέρω την ικανότητα της Άγκυρας να διαχειριστεί την κατάσταση.

Για να ενισχύσει την επιρροή της και να διασφαλίσει την ισορροπία δυνάμεων, η Ρωσία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί την Αρμενία ξανά στην αυτοκρατορία της, παρά το γεγονός ότι ο Νικολ Πασινιάν είναι ο λιγότερο φιλορώσος ηγέτης στο Ερεβάν”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Πούτιν έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της πολιτική του στον πόλεμο Αζέρων-Αρμενίων, ενώ σύμφωνα με ειδικούς 20 χρόνια στην εξουσία είναι υπερβολικά πολλά, καθώς πληροφορίες για Αζέρους ολιγάρχες εντός Μόσχας που κατεύθυναν την πολιτική του δίνουν και παίρνουν.

Το Ναγκόρνο είναι ουσιαστικά ο “λάκκος με τα φίδια” που δεν είδε η Τουρκία, η Ρωσία και οι υπόλοιποι, και πολύ σύντομα αυτός ο λάκκος θα κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρο τον Καύκασο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »