Διευρύνει την αλυσίδα σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Ινδία
Ηρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες, αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι.
Είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντική στη δεδομένη συγκυρία με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν.
Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι πρόκειται για ρήτρα με καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, που νομικά αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα και δεν ανήκουν σε κοινές συμμαχικές οργανώσεις.
Υπογραμμίζεται ότι από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες αντίστοιχου χαρακτήρα.
Αν και στη συμφωνία τονίζεται ρητώς ότι οι προβλέψεις της δεν στρέφονται κατά τρίτων, είναι σαφές πως υπογράφηκε από Αθήνα και Αμπου Ντάμπι με το βλέμμα στον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση προφανώς εκτιμά ότι η εξέλιξη αποτελεί σημαντική διπλωματική επιτυχία, καθώς ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Το κείμενο της συμφωνίας υπεγράφη στο Αμπου Ντάμπι από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκο Δένδια και τον σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού και του διαδόχου του θρόνου των ΗΑΕ.
Την υλοποίηση της συμφωνίας θα παρακολουθούν κοινές επιτροπές, με σκοπό ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών και στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης. Μια πολύ σημαντική πτυχή είναι αυτή της εμβάθυνσης των σχέσεων με τη συμμετοχή των ΗΑΕ σε πολυμερή σχήματα, με κράτη όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ αλλά και η Ινδία.
Εκπαίδευση τεχνικών
Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής έχει χαρακτηριστικά συμφωνίας τύπου SOFA (Status of Forces Agreement), βασικός σκοπός των οποίων είναι η διευκόλυνση της στάθμευσης και μεταστάθμευσης στρατιωτικών δυνάμεων και η χρήση των σχετικών υποδομών.
Τον περασμένο Αύγουστο τέσσερα F-16-E της αεροπορίας των ΗΑΕ, στάθμευσαν για ένα μήνα στην αεροπορική βάση της Σούδας, πραγματοποιώντας ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), ενώ στα ανατολικά της Ρόδου εκτυλίσσονταν τα πρώτα επεισόδια της έντασης με το «Ορούτς Ρέις», με τους δύο στόλους Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ηδη έχει αποφασιστεί η εκπαίδευση τεχνικών από τα ΗΑΕ στην ΕΑΒ και η διαμονή τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα. Εκείνο που μένει είναι η αναβάθμιση της εν λόγω αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να μπορεί να φέρει εις πέρας το στρατηγικό έργο για το οποίο την προορίζει η κυβέρνηση.
Η δύναμη των ΗΑΕ
Οι Ενοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων, θεωρούνται σύγχρονες και τεχνολογικά εξοπλισμένες με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η Πολεμική Αεροπορία τους διαθέτει 78 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AGM-88 HARM, AGM-65 Maverick, AIM-120 AMRAAM, AIM-9 Sidewinder και αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon, αλλά και 68 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000.
Στα τέλη Αυγούστου, στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης και εν μέσω της διεξαγωγής ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από το «Oruc Reis», τέσσερα F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταστάθμευσαν στην Κρήτη, όπου και παρέμειναν για δύο εβδομάδες συμμετέχοντας σε ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΑΕ διαθέτει 11 κορβέτες, ενώ η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι απέκτησε -πρώτη στον κόσμο- το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD της Lockheed Martin. Συνολικά, στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ υπηρετούν 100.000 άτομα.
Από το 2014 στα Εμιράτα είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες ηλικίας 18-30 ετών και η διάρκειά της είναι 16 μήνες. Μάλιστα, δαπανούν ετησίως περίπου το 5,6% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δυνάμεις. Χάρη στον ενεργό και αποτελεσματικό στρατιωτικό τους ρόλο, οι Ενοπλες Δυνάμεις τους χαρακτηρίστηκαν από τον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις «μικρή Σπάρτη».