Οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως την Τουρκία
Τουλάχιστον 20.000 ξένοι μαχητές και μισθοφόροι βρίσκονται στη Λιβύη προκαλώντας «σοβαρή κρίση» καθώς τα όπλα συνεχίζουν να «ρέουν» στο έθνος της Βόρειας Αφρικής που πλήττεται από τον πόλεμο, προειδοποίησε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.
«Οι ξένοι ήρθαν εδώ ως φιλοξενούμενοι, αλλά τώρα καταλαμβάνουν τα σπίτια σας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων».
Αυτό δήλωσε η Στέφανι Ουίλιαμς επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, τονίζοντας : «Αυτοί προκαλούν τη ροή όπλων στη χώρα σας και η χώρα σας δεν χρειάζεται περισσότερα όπλα».
«Πρόκειται για μια σοκαριστική παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης… μια κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων», δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, σε διαδικτυακή συνάντηση του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης.
Το φόρουμ αυτό προσπαθεί να ωθήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό που θα καθιερώσει μια μεταβατική κυβέρνηση για να ηγηθεί της χώρας μέσω προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.
«Είναι καθήκον όλων των παραγόντων να σεβαστούν τα αιτήματα της Λιβύης να αποχωρήσουν από τη χώρα, έτσι ώστε οι Λίβυοι να μπορούν να έρθουν μαζί, έτσι ώστε η εκεχειρία να μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί, ώστε οι στρατιωτικές δυνάμεις να αποσυρθούν», δήλωσε η Ουίλιαμς αργότερα στο Αλ Τζαζίρα.
Τα σχόλιά της αντικατοπτρίζουν την αγανάκτησή της για την έλλειψη προόδου όσον αφορά την αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη, η οποία ήταν μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε τον Οκτώβριο.
«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος κανενός εδώ», πρόσθεσε η Williams. «Υπάρχει πλέον μία πρόθεση αλλαγής για να ενωθεί η χώρα. Υπάρχουν όμως βάσιμοι φόβοι, μια δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων μερών».
«Συμπεριφορά με ατιμωρησία»
Η κατάπαυση του πυρός έθεσε προθεσμία τριών μηνών στις ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.
Η Ουίλιαμς κατήγγειλε επίσης μη καθορισμένες ξένες κυβερνήσεις για «συμπεριφορά με πλήρη ατιμωρησία» και εμβάθυνση της σύγκρουσης στη Λιβύη με μισθοφόρους και όπλα. Επιπλέον προειδοποίησε επίσης για μια επικείμενη «κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου» στη Λιβύη λόγω διαφθοράς και κακής διαχείρισης, σημειώνοντας ότι απαιτείται επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε υποδομές, δεδομένου ότι λειτουργούν μόνο 13 από τους 27 σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Λιβύης.
Είπε ότι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λιβύη αναμένεται να χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια τον Ιανουάριο.
Οι ΗΠΑ επικρίνουν τον τουρκικό ρόλο στη Λιβύη
Ακομή περισσότερες “φωνές” πλέον καταγγέλουν τη δράση της Τουρκίας στη Λιβύη, που ακόμη και μετά τημ συμφωνία εκεχειρίας, συνεχίζει να συμπράττει στον διχασμό της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, επέκρινε τις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Λιβύη, τη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν και την ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ, ο Πομπέο κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονόμευε την αρμονία της συμμαχίας και ότι δεν τήρησε τις αρχές της.
Ο Πομπέο κατηγόρησε την Άγκυρα ότι πυροδότησε εντάσεις με συμμάχους στη Μεσόγειο και ότι βοήθησε το Κρεμλίνο να αγοράσει ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.
Αρκετοί σύμμαχοι υποστήριξαν τον Πομπέο μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Γιβς Λε Ντρέιν. Καταδίκασε τη συμπεριφορά της Άγκυρας και είπε ότι θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί συνοχή στο ΝΑΤΟ εάν η Τουρκία μιμείται τον επιθετικό παρεμβατισμό της Ρωσίας.
Μια ανανεωμένη έκκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu για το ΝΑΤΟ να αναλάβει ρόλο στη σύγκρουση της Λιβύης απορρίφθηκε από άλλους συμμάχους. Κατηγόρησαν την Τουρκία ότι επιδείνωσε τη σύγκρουση στέλνοντας όπλα και μισθοφόρους για να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.