Μας οδηγούν σε παράδοση και διαμοιρασμό των ελληνικών συμφερόντων;
Αλλάζει το τροπάριο στις ΗΠΑ για την Τουρκία μετά την εκλογή Μπάιντεν όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με το ινστιτούτο Jamestown Foundation με έδρα την Ουάσιγκτον, κτυπώντας συναγερμό για Ελλάδα, Κύπρο αλλά και Γαλλία αυτήν την φορά.
Ο ειδικός με το όνομα Janusz Bugajski του εν λόγω ινστιτούτου, αναφέρει ότι “οι εντάσεις στην Α. Μεσόγειο μπορεί να αυξήθηκαν αφότου η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος έρευνας για να χαρτογραφήσει τις προοπτικές γεώτρησης, σε ύδατα όμως που θεωρούνται αμφισβητούμενα.
Η Γερμανία, που έχει την προεδρία της ΕΕ, απέτυχε να μεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ενώ φέρεται να “εξοργίστηκε” όταν η Τουρκία επανέλαβε τις κινήσεις της κοντά στην Κύπρο.
Η ΕΕ υποστήριξε την Ελλάδα στη διαμάχη και επέκρινε την Τουρκία για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στα βόρεια παράλια της Κύπρου.
Η διαμάχη αυτή όμως έχει επιδεινώσει και άλλες διαφωνίες με την ΕΕ σχετικά με την πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη και τη Συρία”, αναφέρει ο ίδιος.
Το αμερικανικό ινστιτούτο θεωρεί επίσης ότι “παρόλα αυτά την απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ και ενδεχομένως από το ΝΑΤΟ, ως μια στρατηγική ήττα για τις ΗΠΑ, επειδή η χώρα αυτή αποτελεί κρίσιμο συστατικό της συμμαχικής ασφάλειας.
Μετά τις ΗΠΑ, η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ με περισσότερα στρατεύματα, άρματα μάχης, πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ διαθέτει και μεγάλο ναυτικό.
Η Τουρκία είναι ένα από τα εννέα πιο στρατιωτικά ισχυρά κράτη στον κόσμο, με σχεδόν 100 αεροδρόμια ικανά να υποστηρίξουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε γειτονικές περιοχές.
Επίσης, διαθέτει περίπου πενήντα πυρηνικές βόμβες τύπου B-61 στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που ελέγχονται από αμερικανικό προσωπικό.
Η Τουρκία εκτείνεται επίσης σε πέντε περιοχές (Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Καύκασο) όπου αμφισβητούνται τα δυτικά συμφέροντα από τη Ρωσία και το Ιράν.
Συγκεκριμένα, η γεωγραφική θέση της Τουρκίας και ο ισχυρός στρατός της, την καθιστούν ως κύριο στήριγμα της νότιας πλευράς του ΝΑΤΟ ενάντια στον ρωσικό ρεβιζιονισμό.
Στα Βαλκάνια, η Άγκυρα αποτελεί σημαντικό ομόλογο της Ρωσίας και έχει συμμετάσχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.
Η έννοια της τουρκο-ρωσικής συμμαχίας λόγω της αγοράς πυραύλων S-400 είναι μια σαφής υπερβολή.
Οι δύο δυνάμεις έχουν πολεμήσει αμέτρητους πολέμους στο παρελθόν, ανεξάρτητα από τις περιοδικές στρατιωτικές, ενεργειακές ή οικονομικές συναλλαγές και θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται για πολιτική επιρροή σε όλες τις γειτονικές περιοχές, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στον Νότιο Καύκασο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Η ανοικοδόμηση των σχέσεων με την Τουρκία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ, διότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων θα βλάψει τις συμμαχικές δυνατότητες και θα ενθαρρύνει τους αντιπάλους της Αμερικής.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να επιλύσει τις διαφορές με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στο ΝΑΤΟ”.
Αντί να αμφισβητεί την κυριότητα της υπεράκτιας ενέργειας (της Ελλάδος), η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επινοήσει έναν τρόπο ώστε όλες οι χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου που μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να μειώσουν τον ρόλο της Μόσχας σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη”, καταλήγει ο ειδικός του ινστιτούτου μεταξύ άλλων.
Μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου έχει ανοίξει “ο ασκός του Αιόλου” όπως όλα δείχνουν κατά της Ελλάδος, η οποία θα δεχθεί τρομερή πίεση για να μοιραστεί δικά της θαλάσσια συμφέροντα με την νεο-οθωμανική Τουρκία, η οποία διαπράττει τεράστια εγκλήματα παρόμοια με αυτά του ναζισμού, τα οποία όμως δεν “βλέπει” κανένα ινστιτούτο και ειδικός στην δύση.