Τα Στενά του Βοσπόρου θα γίνουν σύντομα το σημείο τριβής μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας
Επιμένουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές και ειδικοί που πνέουν τα μένεα, για την συμμαχία Άγκυρας Κιέβου τονίζοντας ότι αυτή αλλάζει ολόκληρη την γεωπολιτική κατάσταση στον Εύξεινο Πόντο.

 

Ρώσοι ειδικοί θεωρούν ότι “αφού η Τουρκία μετέφερε τους στρατιώτες της στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ, συνεχίζει να ενισχύει τις γεωπολιτικές της θέσεις σε ολόκληρη την μετα-σοβιετική περιοχή Αζόφ-Εύξεινου Πόντου.

Παράλληλα, η Άγκυρα συγκεντρώνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη βόρεια Συρία και τη Λιβύη.

Η Μόσχα έχει τα δικά της συμφέροντα εκεί, γεγονός που δημιουργεί την προοπτική μιας διεθνούς σύγκρουσης. Η Τουρκία εξακολουθεί να προσπαθεί να επιβάλει νέους όρους σε αμυντικούς και γεωπολιτικούς τομείς που είναι δυσμενείς για τη Ρωσία”.

Recep Tayyip Erdoğan cherche à restaurer le rôle stratégique de la Turquie en Afrique du Nord et au Proche-Orient, régions qu’englobait l’Empire ottoman à son apogée, au XVIIe siècle. https://t.co/c1OFE7AqVT

— Le Monde diplomatique (@mdiplo) December 21, 2020
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έφτασαν στο Κίεβο για επίσκεψη εργασίας, την περασμένη εβδομάδα είχαν διαβουλεύσεις με τους Ουκρανούς ομολόγους τους για την αμυντική πολιτική και την ασφάλεια.

Αυτές οι επαφές στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων θεωρήθηκαν στρατηγικού χαρακτήρα.

Σε κάποιο βαθμό, αυτό επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στο Κίεβο την περασμένη Παρασκευή, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν επιτυχείς, ενώ αποφασίστηκε “ότι η Τουρκία σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες θα υποστηρίζει την Ουκρανία στην πορεία της ένταξης της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς”.

 

“Η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και είναι για εμάς ένας σημαντικός γείτονας. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να αποφύγουμε τυχόν προκλήσεις. Πραγματοποιούμε παράλληλα όλες τις δραστηριότητές μας που σχετίζονται με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου σύμφωνα με τη Σύμβαση του Montreux. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ουκρανία και την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας”, δήλωσε ο Τούρκος; Ακάρ.

Η Σύμβαση του Montreux ρυθμίζει την ναυσιπλοΐα σε Βόσπορο και Δαρδανέλλια καθώς και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, διασφαλίζοντας την κυριαρχία της Τουρκίας στα στενά.

Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ιδιαίτερη προσοχή της Τουρκίας στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι Τούρκοι εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν για τις προθέσεις της Άγκυρας η οποία θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά «στην προστασία των δικαιωμάτων των Τάταρων της Κριμαίας», ενώ θα βοηθήσει και στον διακανονισμό των εκτοπισθέντων, και στην απελευθέρωση Ουκρανών πολιτών που κρατούνται παράνομα σε κατεχόμενα εδάφη (Κριμαία) και την Ρωσία».

Συγχρόνως, είναι γνωστό ότι μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, τα ρωσικά πολεμικά και εμπορικά πλοία περνούν από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο για να εφοδιάσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Συρία, αλλά και για να συμμετάσχουν σε ναυτικές επιχειρήσεις.
“Οι φιλοτουρκικοί σχηματισμοί στη βόρεια Συρία στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησαν επίθεση προς την κατεύθυνση της κουρδικής πόλης Ain Issa.

Μετά την κατάληψη αυτής της πόλης, θα είναι εύκολο για τα στρατεύματα του Ερντογάν να αναλάβουν τον έλεγχο ενός σημαντικού τμήματος της εθνικής οδού Μ-4 Δαμασκού-Καμίσλι, πράγμα που σημαίνει ότι θα εκδιώξουν τους Κούρδους από μια σημαντική περιοχή στην οποία ζούσαν για αιώνες.

Ο Ερντογάν επιλύει εδαφικά προβλήματα υπέρ του. Ο αποκλεισμός των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, είναι μέσα στα σχέδια του, για να κάνει την ζωή ευκολότερη για τους φιλότουρκους μαχητές στη Συρία.

Μετά την εξουδετέρωση της Ρωσίας, της οποίας τα πολεμικά πλοία δεν θα μπορούν να περάσουν από τα στενά, τα εδάφη της βόρειας Συρίας θα παραμείνουν υπό τουρκικό έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι για πάντα”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, Υποστράτηγο ε.α. Γιούρι Νετκάτσεφ, “ο Ερντογάν θα συνεχίσει να απειλεί την Ρωσία με την ζώνη γεωπολιτικών συμφερόντων της Τουρκίας με στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα.

 

Το τουρκικό καθεστώς δεν ενεργεί τόσο ανοιχτά στις σχέσεις με τη Ρωσία όπως κάνει τώρα η Μόσχα σε σχέση με την Άγκυρα. Αλλά αυτό που θα κάνει η Μόσχα ως απάντηση σε όλα αυτά παραμένει μυστήριο”, τόνισε ο ίδιος.

Το σχέδιο Πούτιν περιλαμβάνει τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν, αφού έχει στόχο την δημιουργία ενός τόξου κατά της δράσης της Δύσης στη Μ. Ανατολή. Η σχέση αυτή όμως είναι “θυελλώδης” αφού η Άγκυρα έχει την δική της νεο-Οθωμανική ατζέντα, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και διεθνή σύγκρουση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »