Σε μία ομιλία του που πέρασε στα «ψιλά» στα μέσα Δεκεμβρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του στο 29ο συμπόσιο Ευρωπαϊκής & Ατλαντικής συνεργασίας επιτέθηκε έμμεσα στο Παρίσι και πιο συγκεκριμένα στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, ενώ ταυτόχρονα αύξησε τις πιέσεις στην Αθήνα για αγορά τεσσάρων -ακατάλληλων- αμερικανικών φρεγατών MMSC.
Συγκεκριμένα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δήλωσε: «Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήταν τόσο ξεκάθαρος στις απόψεις του σε μια στιγμή που υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν όρους όπως «στρατηγική αυτονομία» που νομίζω ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ατυχείς κατευθύνσεις.
Θα έλεγα ότι η στρατηγική και πολύπλευρη σχέση μας είναι πραγματικά μια ιστορία επιτυχίας που δείχνει πόσο πρέπει να κερδίσουμε ο ένας από τον άλλο μέσω της εντατικής, εντατικής συνεργασίας».
Η «στρατηγική αυτονομία» πρόκειται για μία φράση-ορόσημο του Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν την οποία χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια και την εφαρμόζει σε όλα, από τον αμυντικό τομέα της Γαλλίας έως την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα αλλά κυρίως για να περιγράψει το πρώτο βήμα μίας εντελώς ανεξάρτητης Ευρώπης.
Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχει καταφέρει να την χρησιμοποιούν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ .
«Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι μια ιδέα που η Γαλλία πιέζει για σχεδόν τρία χρόνια», είχε δηλώσει ο Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro τον Απρίλιο. «Ανακύπτει συναίνεση υπό το φως αυτής της κρίσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, που σημαίνει την κυριαρχία μας, την ικανότητά μας να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον υπόλοιπο κόσμο, να ενισχύσουμε τις εταιρείες παραγωγής μας».
Ουσιαστικά τα «εύσημα» Τζέφρι Πάιατ στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μία προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να κρατηθούν οι σχέσεις με την Γαλλία σε ένα περιορισμένο επίπεδο.
Όσον αφορά τις φρεγάτες ο Τ.Πάιατ δήλωσε «Και επίσης τα μεγάλα έργα που έχουμε στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης τεσσάρων νέων ναυτικών φρεγάτων στην Ελλάδα και ενός μελλοντικού προγράμματος για την απόκτηση F-35».