Η Τουρκία έχει “γαντζωθεί” στη Λιβύη θέλοντας να υφαρπάξει κρίσιμες υποδομές ενώ το μίσος φουντώνει στη χώρα για τα ύποπτα σχέδια της
Μετά τη διάψευση του αμερικανικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Μ.Τσαβούσογλου περί S-400, τώρα σειρά πήρε η βουλή των αντιπροσώπων της Λιβύης, αφήνοντας εκτεθειμένο για μια φορά ακόμη τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Ο ισχυρός άνδρας και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, αρνήθηκε τις αναφορές μέσων ενημέρωσης μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι ο ίδιος, είχε στείλει απεσταλμένο στην Τουρκία.
Ο Aguila Saleh επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Al Arabiya το Σάββατο, ότι το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν λαμβάνει εντολές από κανέναν, λέγοντας: «Δεν ικετεύουμε ούτε λαμβάνουμε εντολές από την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αρνούμαστε εντελώς οποιαδήποτε επαφή με την Τουρκία μέσω ειδικού απεσταλμένου μας».
Τόνισε ωστόσο, ότι δεν θα διστάσει να επικοινωνήσει με χώρες που εμπλέκονται στην κρίση της Λιβύης χωρίς να διακυβεύεται η κυριαρχία και οι εθνικές αρχές.
Ο Σάλεχ πρόσθεσε ότι «εργάζεται για τη σταθερότητα της χώρας και όλα τα βήματα του είναι ξεκάθαρα στον λαό της Λιβύης», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα συμφέροντα των Λίβυων και η ασφάλεια της χώρας είναι ο πρωταρχικός στόχος του”.
Οι ισχυρισμοί περί αποστολής ειδικού αντιπροσώπου του Σαλέχ είχε γίνει πρώτη φορά από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία επικοινωνεί με την ανατολική πλευρά στη Λιβύη. Ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου του Κοινοβουλίου Tobruk θα επισκέπτονταν την Τουρκία”.
Πραγματικά η Άγκυρα αναζητά εναγωνίως τρόπους να παρουσιαστεί ως μεσολαβητής στη Λιβύη, εισπράττοντας όμως την χλεύη και κυρίως το μίσος που έχει πολλαπλασιαστεί ακόμα και στη φιλική γι αυτήν, Τρίπολη.
Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση της Τρίπολης συζήτησε με τον πρέσβη της Τουρκίας την ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών για εκκρεμή και ημιτελή προγράμματα.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης μεταξύ του Μέλους του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Αμάρι Ζάιντ και του Τούρκου πρέσβη Σεράχ Αξέν, στην Τρίπολη.
Συζητήθηκαν κυρίως τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Ο Τούρκος Πρέσβης εξέτασε έργα που έχουν εκτελεστεί από τουρκικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας για την αύξηση της χωρητικότητας των σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να θέλει να ελέγξει την υποδομή του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας με προφανείς ύποπτους λόγους ελέγχου των δομών της χώρας μετά την αποτυχία ελέγχου των πετρελαιοπηγών.
Η ουσία όμως είναι ότι όσο δεν διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για την Λιβύη και δεν απαιτείται η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, ειδικά των Τούρκων και των Σύριων μισθοφόρων, η Λιβύη θα “βυθίζεται” καθημερινά στο χάος και αυτό πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατό.