Ο πρωταγωνιστής του ντροπιαστικού περιστατικού
Σάλος έχει προκληθεί μετά από ένα βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, κατά το οποίο φαίνονται δύο νεαροί που μιλούν αλβανικά, να δίνουν παραγγέλματα σε Έλληνες στρατιώτες.
Νέα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα και το προφίλ του χρήστη που το δημοσίευσε στο Instagram ως story, αποκαλύπτει το himara.gr.
Ο λογιαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλέον δεν είναι δημόσιος καθώς το θέμα πήρε τεράστιες εκτάσεις σε Ελλάδα και Αλβανία. Στην Ελλάδα προκάλεσε πραγματικό σάλο ως άκρως ντροπιαστική εικόνα για τον ελληνικό στρατό ενώ οι Αλβανοί, όπως ήταν αναμενόμενο, υποδέχθηκαν το γεγονός με διθυραμβικά σχόλια για τους συμπατριώτες τους που κάνουν “κουμάντο” στους Έλληνες στρατιώτες ριχνοντας “λάδι στη φωτιά”.
Στο βίντεο λοιπόν, το οποίο είναι γνήσιο και όχι προϊόν μοντάζ, δύο φαντάροι μιλώντας αλβανικά στέλνουν χαιρετισμούς σε Αλβανούς φίλους τους, τους οποίους έχουν κάνει και tag στο βίντεο. Στη συνεχεία ένας εξ αυτών, αυτος που δίνει τα παραγγέλματα, φωνάζει ρυθμικά το όνομα ενός Αλβανού καλλιτέχνη που ακούει στο όνομα Meriton και είναι ανάμεσα σε αυτούς που αφιερώνει το βίντεο.
Ο ιδιος ανέβασε και το βίντεο στο προφίλ του στο Instagram και το όνομα του όπως φαίνεται και επάνω αριστερά στο βίντεο, είναι Frenkli_Myftari. Όπως προαναφέρθηκε ο λογαριασμός του έχει απενεργοποιηθεί από τον ίδιο.
Σε αναζήτηση του ονόματός του στο διαδίκτυο, φαίνεται πως ο Myftari διατηρεί εδώ και χρόνια σχολή πολεμικών τεχνών στα Τίρανα και είναι άγνωστο το πώς βρέθηκε στην Ελλάδα για την στρατιωτική του θητεία. Η τελευταία του φωτογραφία με την παραλλαγή είναι τον Δεκέμβριο του 2020 και εικάζεται πως είναι στο κέντρο εκπαίδευσης τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.
Ένορκη Διοικητική Εξέταση αναμένεται να διατάξει το ΓΕΣ προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καταγράφηκε το βίντεο που αμαυρώνει την εικόνα του Στρατεύματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιτελείς του ΓΕΣ φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το επίμαχο βίντεο είναι αυθεντικό και καταγράφηκε εντός στρατιωτικής μονάδας.
Περιστατικά σαν και αυτό, μόνο ως “πλάκα” δεν μπορούν να θεωρηθούν, καθώς πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το κλίμα που προσπαθούν να προκαλέσουν εξτρεμιστές Αλβανοί, ενώ δείχνουν μία εικόνα, καθόλου αντιπροσωπευτική και τιμητική για τον στρατό μας.