Η κομμουνιστική Κίνα παρά το γεγονός ότι είναι η χώρα που κατέστρεψε οικονομικά τον πλανήτη, ειδικά τις δυτικές οικονομίες με την πανδημία του κορωνοϊού το 2021, εφέτος φαίνεται ότι είναι η χρονιά της: Πρώτον κατάφερε να ηττηθεί ο μεγάλος αντίπαλός της ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ και να τον διαδεχθεί μια ομάδα ο Τ.Μπάιντεν και μια ομάδα Αμερικανών πολιτικών που «σκύβουν το κεφάλι» στο Πεκίνο και του αναγνωρίζουν την ηγετική θέση που κέρδισε στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Σήμερα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι το 2020 κατέγραψε ανάπτυξη 2,3%. Η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία που καταγράφει θετικά οικονομικά στοιχεία, αφού κατέστρεψε τις οικονομίες των άλλων με τον κορωνοϊό. Τι κι αν πέθαναν μερικές χιλιάδες Κινέζοι; Οι δυτικοί ισοπεδώθηκαν από το «λάθος» του κινεζικού εργαστηρίου.
Κατ’αυτό τον τρόπο θα είναι η η «βεντέτα» στο προσεχές Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που κατά παράδοση φιλοξενείται στο Νταβός, εφέτος όμως θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και εκτός του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, το «παρών» θα δώσουν επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (λείπει ο… Μάρτης από την Σαρακοστή;).
Από την Ευρώπη, παρόντες θα είναι επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, θα είναι στους «απόντες» αυτής της διεθνούς συνάντησης, καθώς η φυσική του κατάσταση δεν του επιτρέπει πολύωρη παραμονή στο κουμπιούτερ σε αντίθεση με την περσινή κυριαρχία των ΗΠΑ που εξέφρασε ο ηττημένος από την Κίνα, Ν.Τραμπ.
Για τον Σι Τζινπίνγκ, αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του στο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, μετά το 2017, όταν είχε υποσχεθεί «οικονομικά ανοίγματα», προς μεγάλη ικανοποίηση των άλλων ηγετών.
Έπειτα από αυτήν την πρώτη, διαδικτυακή συνάντηση (25-29 Ιανουαρίου), θα οργανωθεί και μία διά ζώσης τον Μάιο στη Σιγκαπούρη και όχι στο Νταβός της Ελβετίας, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο το Φόρουμ που ίδρυσε το 1971 ο Γερμανός καθηγητής Κλάους Σβαμπ.
Εκτός του Κινέζου προέδρου, στις οθόνες των υπολογιστών θα εμφανιστούν επίσης ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι και οι πρόεδροι της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν και της Σιγκαπούρης, Λι Χσιεν Λουνγκ.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, κανένας αξιωματούχος δεν θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη και «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρουμε» ποιο στέλεχος της επόμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν θα πάει στο Φόρουμ της Σιγκαπούρης, ανέφερε ένας από τους διοργανωτές.
Οι Κινέζοι πλέον κυριαρχούν και μάλιστα, σύμφωνα με μια τελευταία πληροφορία είναι αποφασισμένοι να κυριαρχήσουν 100% και στην Ελλάδα: Ο Πειραιάς έγινε μονόδρομος γι’αυτούς, καθώς η Τεργέστη η οποία προοριζόταν ως δεύτερος κύριος λιμένας υποδοχής των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη, αγοράστηκε από τον οργανισμό που ελέγχει το λιμάνι του Αμβρούργου κι έτσι έκλεισε το τελευταίο μεγάλο λιμάνι της Μεσογείου που θα μπορούσαν να κάνουν κουμάντο οι Κινέζοι.
Πλέον στην Ελλάδα, είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα κρατών με ειδικό βάρος: Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και πλέον Κίνα είναι κατά σειρά οι χώρες με το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην οικονομία και το πολιτικό γίγνεσθαι…