Οι αξιωματούχοι αντάλλαξαν περαιτέρω απόψεις σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις
Ο Προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν και ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τηλεφωνήθηκαν αργά την Τρίτη, σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής Προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των S-400.

Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είχαν γίνει τεταμένες το 2019 λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 από την Άγκυρα, ωθώντας την Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα jet F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία. Ο υπουργός Άμυνας Άκαρ είπε επίσης ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ.

 

Οι Καλίν και Σάλιβαν συζήτησαν επίσης άλλα θέματα μεταξύ των χωρών, όπως η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ομάδα YPG / PKK.

Οι αξιωματούχοι αντάλλαξαν περαιτέρω απόψεις σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, δηλαδή τις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. το Κυπριακό και η περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Καλίν συγχαίρει επίσης τον Σάλιβαν για τη νέα του θέση, ανέφερε η δήλωση.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν τη σημασία των πολιτικών λύσεων και της δέσμευσης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων.

Οι δύο άνδρες, εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα οδηγήσουν σε ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν περαιτέρω τη δέσμευσή τους για βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ως δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Αποτελεί πάντως άξιο απορίας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνομίλησαν πρώτα με την Τουρκία και όχι με την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τηλεφωνική επαφή ανάγεται στο πλαίσιο της διακρίβωσης των τουρκικών προθέσεων, σε μια σειρά θεμάτων όπου η Τουρκία αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι εκείνες που τόσο δια στόματος του ΥΠΕΞ όσο και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας έχουν αναφέρει ο μεν πρώτος ότι η Τουρκία είναι “υποτιθέμενος σύμμαχος”, ενώ ο δεύτερος παρομοίωσε την Τουρκία με την Κίνα ως προβλήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »