Σημαντικές αποκαλύψεις
Το μοντέλο του lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι από τα πλέον αναποτελεσματικά αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας του Stanford University Γιάννης Ιωαννίδης.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει τα σκληρά περιοριστικά μέτρα έχουν αντιστρόφως ανάλογο αποτέλεσμα και στην Ελλάδα και διεθνώς και αυτό αποδεικνύεται ότι φθάνουμε τον ένα χρόνο με τον κορωνοιό, τον Μάρτιο 2021 κλείνουμε ένα χρόνο μαζί με τον Covid 19.
Η Ελλάδα με βάση τον δείκτη Οξφόρδης εμφανίζεται στην κλίμακα 80, παρόμοιο ποσοστό είχε και το Wuhan της Κίνας. Επίσης ο εμβολιασμός δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια, να μην κυριαρχήσει το φαινόμενο της ομοιοστασίας.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Με βάση την εξέλιξη της νόσου είναι πιθανό οι νεκροί στην Ελλάδα να φθάσουν έως 10.000, ωστόσο με σχεδόν 6.000 νεκρούς το ποσοστό θνητότητας κινείται στο 0,1%.
Με βάση τους κυλιόμενους μέσους όρους σε διάστημα 7 ημερών καταγράφεται επιβράδυνση των κρουσμάτων κορoνοιού
Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα στατιστικά μοντέλα σε πληθυσμό σχεδόν 11 εκατ όπως στην Ελλάδα τα πιθανά κρούσματα δεν είναι 163.000 αλλά από 652 χιλιάδες έως 4 εκατ ή καλύπτουν το 23% του πληθυσμού σε μέσους όρους.
Η καθολική πλειοψηφία είναι ασυμπτωματική ή εμφανίζει ελάχιστα συμπτώματα
Χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το κόστος μιας επιδημιολογικής μελέτης αναλογεί σε 0,001% του κόστους ενός lockdown. Παρ΄ όλα αυτά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει τέτοια επιστημονική έρευνα για να μην οδεύουμε στα τυφλά.
Εάν συγκρίνουμε την Ελλάδα και την Ινδία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τον Νοέμβριο του 2020, το 60% είχε περάσει την νόσο με θνητότητα 0,02% δηλαδή με ποσοστά κάτω της εποχικής γρίπης.
Στην Ινδία η θνητότητα σε σχέση με τον πληθυσμό είναι πολύ χαμηλή λόγω του γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι σχετικά μικρής ηλικίας.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ υψηλότερος λόγω του υψηλού ποσοστού ηλικιωμένων
)την Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική πολιτική επιπολασμού, είναι εντυπωσιακό ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 65 δημοσκοπήσεις για το ποιο κόμμα προηγείται αλλά καμία έρευνα με επιδημιολογικό αντικείμενο και στόχευση.
Συγκρίνοντας την Ελλάδα και την Κύπρο, η Ελλάδα εμφανίζεται να υστερεί καίρια.
Ο μύθος των μεταλλάξεων
Ο μύθος των μεταλλάξεων δεν πρέπει να μας φοβίζει αν και είναι αλήθεια ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική.
Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 13 μεταλλάξεις του κορονοιού και διεθνώς χιλιάδες, ναι χιλιάδες και μάλιστα δεκάδες χιλιάδες είναι οι μεταλλάξεις του Sars Cov2
Δυστυχώς η δημοσιογραφία του τρόμου εστιάζει στις μεταλλάξεις αγνοώντας ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται. Πάντως με στατιστικούς όρους δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν εάν η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα, σίγουρα μεταδίδεται πιο γρήγορα αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία.
Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορωνοιού ίσως να είναι πιο επικίνδυνο, υπό την έννοια ότι έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον εμβολιασμό.
Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές, επιστημονικά οι μεταλλάξεις αυτών των τύπων κορωνοιού είναι απόλυτα φυσιολογικές και 100% προβλέψιμες.
Όμως πρέπει να αναφερθεί ότι όσο περισσότερες είναι οι μεταλλάξεις, τόσο αυξάνεται το σημείο ισορροπίας για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Το lockdown στην Ελλάδα από τα πλέον αναποτελεσματικά διεθνώς
Το lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τους τελευταίους 3 μήνες είναι από τα πλέον αναποτελεσματικά διεθνώς.
Με βάση τον δείκτη της Οξφόρδης η Ελλάδα εμφανίζεται στην κλίμακα 80, όσο δηλαδή είχε και το Wuhan της Κίνας.
Η Ελλάδα υπό αυτή την έννοια έχει γίνει Wuhan της Κίνας (από το Wuhan από το εργαστήριο ιολογίας ξεκίνησε ο κορoνοιός ή Covid 19).
Με βάση έρευνες που έχουν διεξαχθεί από τα επιθετικά lockdowns τα κρούσματα δεν μειώθηκαν. Π.χ. στην Βρετανία αυξήθηκαν 20%, στην Γερμανία 2%, στην Γαλλία 10%, στην Ισπανία 27%, στην Ολλανδία μειώθηκαν -1% και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 11%.
Τα lockdowns σε όλες τις μελέτες αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, οι επιλογές είναι πολυμορφικές επιλογές με βάση τις ευπαθείς ομάδες.
Συν τοις άλλοις με τα lockdowns αυξάνεις τους θανάτους από άλλες ασθένειες π.χ. εμφράγματα επειδή οι πολίτες δεν θα πάνε
στο νοσοκομείο, θα αυξηθεί η βία παιδική και ενδοοικογενειακή κ.α.
Τα lockdowns δεν δουλεύουν και η απόδειξη είναι ότι υπήρξε lockdown 1, ακολούθησε το lockdown 2, έρχεται ή βρίσκεται σε εξέλιξη το lockdown 3.
Στην Κύπρο τα tests είναι 5 φορές περισσότερα, ενώ οι θάνατοι είναι 3,5 φορές λιγότεροι.