Σχεδόν σε κάθε συνέντευξη του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι που θα «σώσει» τον τουρισμό και την οικονομία.
Ακόμα και αν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να μειώνουν τη μετάδοση του κορωνοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει σε αυτή την πρόταση, παρουσιάζοντας την ουσιαστικά ως «λύση» για όλα τα προβλήματα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως και οι ξένοι ηγέτες είναι θετικοί στην πρόταση του.
Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αντιθέτως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προξενεί «ανησυχία» η προώθηση των διαβατηρίων εμβολιασμού από τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με όσα γράφει σε δημοσίευμα της η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε».
«Εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε στην εφημερίδα ότι τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει σε κοινή γραμμή όσον αφορά τα ταξίδια από τρίτες χώρες και αυτή δεν προβλέπει διευκολύνσεις για άτομα που έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε.
Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεμήνυσε αργά χθες το βράδυ ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό δεν θα μπορούσε να αποτελεί προαπαιτούμενο για ταξίδια καθώς δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια.
Τον Ιανουάριο η Κομισιόν και η πλειονότητα των κρατών-μελών είχαν χαρακτηρίσει τις συζητήσεις περί διαβατηρίου εμβολιασμών «πρώιμες».
Έτσι παρά την επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού για υιοθέτηση της πρότασης του για «διαβατήρια», μέχρι στιγμής ΕΕ και ΠΟΥ δείχνουν αντίθετοι.
Καθώς εκτός των άλλων δεν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί σε σημαντικό βαθμό, ώστε να θέτονται στο τραπέζι τέτοιες συζητήσεις.
Να τονίσουμε πως η πρόταση του Κ.Μητσοτάκη εάν προχωρήσει θα δημιουργήσει κόσμο δύο «ταχυτήτων» και ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πολίτες. Όπως για παράδειγμα στη Δανία που βγήκαν χιλιάδες άτομα στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για το «διαβατήριο εμβολιασμού».