Αναμένονται εξελίξεις στην Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Χ. Ακάρ για την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης στο βόρειο Ιράκ που οδήγησε στο θάνατο 13 Τούρκων αιχμαλώτων. Η σχέση μεταξύ των δύο υπουργών είναι τεταμένη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της CHP.
Ο Σοϊλού διατείνεται ότι το υπουργείο του θα μπορούσε να σώσει τους 13 Τούρκους, μεταξύ των οποίων ήταν στρατιώτες, αστυνομικοί και αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, που ήταν κρατούμενοι από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εάν η επιχείρηση διεξαγόταν από αυτούς, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP).
“Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί είχαν το καθήκον να ενημερώσουν από κοινού το κοινοβούλιο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Ακάρ δεν θα μπορούσε να το χειριστεί μόνος του και ο Σοϊλού χρειαζόταν από πολιτική άποψη”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τόσο ο Σοϊλού όσο και ο Ακάρ στις 16 Φεβρουαρίου ενημέρωσαν το κοινοβούλιο της Τουρκίας σχετικά με την επιχείρηση “φιάσκο”, που οδήγησε τελικά σε θάνατο τους 13 Τούρκους αιχμαλώτους που κρατούντο από το ΡΚΚ, όπου δέχθηκαν σκληρή κριτική.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε επαρκείς πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες της CHP και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) για το θέμα. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, υποβλήθηκαν πολλές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και οι οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν προσπάθησαν για περισσότερα από πέντε χρόνια να σώσουν τους γιους τους.
Τέλος αναφορικά με τους Ακάρ και Σοϊλού, είναι και οι δύο επίδοξοι “δελφίνοι” για την διάδοχη κατάσταση στο ΑΚΡ, όταν ο Ερντογάν αποσυρθεί, και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει.
Ο Σοϊλού ισχυρίζεται ότι στέλεχος του HDP επισκέφθηκε πρόσφατα τη Γκάρα
Ξεχωριστά, η Σόϊλού στις 16 Φεβρουαρίου ισχυρίστηκε ότι μια γυναίκα στέλεχος του HDP επισκέφθηκε πρόσφατα τη Γκάρα, αλλά απέφυγε να το ονομάσει.
“Στέλεχος του HDP πήγε στη Γκάρα και εμφανίστηκε εκεί. Μπορούμε να σας πούμε το όνομά της αν ρωτήσετε”, είπε ο Σόϊλου στο κοινοβούλιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει ονόματα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Οι κατηγορίες δίνουν και παίρνουν στην Τουρκία, αναφορικά με την επιχείρηση “φιάσκο” για την διάσωση των 13 Τούρκων ομήρων. Όπως εκτενώς αναλύσαμε σε χθεσινό άρθρο μας, αυτή δεν ήταν επιχείρηση διάσωσης των 13 αιχμαλώτων από τις ΤΕΔ (Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις) . Η μεθοδολογία, οργάνωση και εκτέλεση τέτοιου είδους επιχειρήσεων θα πρέπει να διδάσκετε σε παραγωγικές στρατιωτικές σχολές πράγμα που δεν γίνεται στην Τουρκία.
Η οργάνωση και εκτέλεση της όλης επιχείρησης θα λέγαμε ότι ήταν ερασιτεχνική και καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού λόγω του όγκου των δυνάμεων που συμμετείχαν σε αυτήν και των πολλαπλών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν, όπως 41 μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ, πολλά UAV, ελικόπτερα και δυνάμεις, αυτή καθαυτό η επιχείρηση έχανε το βασικότερο στοιχείο της προκειμένου να επιτύχει. Αυτό ήταν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και συνεπώς θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να έχει αίσιο τέλος η επιχείρηση, με δεδομένη την αποφασιστικότητα του ΡΚΚ.
Πλέον των ανωτέρω δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ουσιαστικά υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό ότι θα του ανήγγειλε ευχάριστα νέα σε ομιλία του στις 10 Φεβρουαρίου. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι πίσω από την επιχείρηση για την διάσωση των 13 Τούρκων αιχμαλώτων κρύβονται δύο πράγματα.
Το πρώτο ήταν η πολιτική σκοπιμότητα από πλευράς Ερντογάν για την οποία διεξαγόταν η όλη επιχείρηση και το δεύτερο η υπέρμετρη σιγουριά του Τούρκου Προέδρου για την επιτυχία της
Αλλά και προηγούμενες αναφορές του Τούρκου ΥΠΑΜ και Αρχηγού των ΤΕΔ Στρατηγού Γκιουλέρ διαφαίνεται ότι κύριος σκοπός της επιχείρησης δεν ήταν η διάσωση των 13 Τούρκων αιχμαλώτων.
Τέλος αναφορικά με το γιατί τώρα διεξήχθη η επιχείρηση, η απάντηση είναι η εξής:
Οι περιπτώσεις θα ήταν οι εξής δύο:
Πρώτη περίπτωση, η επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης και η απελευθέρωση των 13 απαχθέντων σώων και αβλαβών.
Aν οι ΤΕΔ πετύχαιναν την απελευθέρωση των 13 αιχμαλώτων, τότε τα πολιτικά οφέλη για το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί θα ήταν πολλά και απτά, αφού θα αναβάθμιζαν κατακόρυφα την εικόνα τους ως οι σωτήρες και προστάτες των απαχθέντων Τούρκων. Συνεπώς δημοσκοπικά θα ανέβαιναν τα πεσμένα ποσοστά των κομμάτων τους
Το εθνικιστικό συναίσθημα θα κυριαρχούσε στους Τούρκους πολίτες, απομακρύνοντας τους από τα σκληρά και πολλά καθημερινά τους προβλήματα
Δεύτερη περίπτωση, η επιχείρηση να κατέληγε σε αποτυχία, όπως και ήταν το πιθανότερο και το οποίο έγινε.
Σε τέτοια περίπτωση το αίσθημα της οργής και αγανάκτησης θα κυριαρχούσε στον τουρκικό λαό κατά του ΡΚΚ και των Κούρδων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει στην Τουρκία ένας κύκλος διωγμών κατά των Κούρδων βουλευτών-πολιτευτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με τελική κατάληξη το κλείσιμο του κουρδικού κόμματος HDP.
Επιπλέον αυτό θα δικαιολογούσε να τεθεί η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκ νέου και να δικαιολογηθεί μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Β. Ιράκ για καταστροφή του PKK.
Βεβαίως πίσω από το τελευταίο κρύβεται η ανάγκη από την Τουρκία εδαφικού διαχωρισμού μεταξύ των Κούρδων του Β. Ιράκ και των Κούρδων της Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, προκειμένου να μην μπορεί να συνενωθούν μελλοντικά και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κράτος. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα βήμα πριν την κήρυξη της αυτονομίας των 7 τουρκικών επαρχιών στη ΝΑ Τουρκία, όπου ζούν σχεδόν αμιγώς, κουρδικοί πληθυσμοί.
Άρα όποια και αν θα ήταν η έκβαση της επιχείρησης Ερντογάν και Μπαχτσελί θα ήταν ωφελημένοι. Γι’ αυτό και έγινε τώρα.
Τέλος ένα άλλο πολιτικό κέρδος για τον Ερντογάν είναι η συσπείρωση του τουρκικού λαού ενάντια σε ΗΠΑ-ΕΕ, τις οποίες κατηγόρησε ότι βοηθούν τους τρομοκράτες του ΡΚΚ, ενόψει μάλιστα και της σημερινής Συνόδου του ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να συζητηθούν σοβαρά θέματα και να ληφθούν αποφάσεις.