Συνεχίζεται το κυβερνητικό Βατερλό με την κακοκαιρία «Μήδεια», καθώς για 4η μέρα πάνω από 10.000 σπίτι στην Αττική και περίπου 3.000 στην Εύβοια παραμένουν χωρίς ρεύμα.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το «μπαλάκι» ευθυνών με τους Δήμους και την Περιφέρεια να κατηγορούν την ΔΕΔΔΗΕ και τον Διαχειριστή από την πλευρά του να παραπέμπει την Πυροσβεστική.
Από το πρωί της Δευτέρας τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως τα κάνανε… όλα σωστά. Παρόλα αυτά η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι πολίτες αυτές τις ημέρες εξαιτίας της απόφασης να κλείσει η Εθνική Οδός, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση είναι πρωτοφανή.
Η κυβέρνηση την ίδια ώρα κάνει λόγο για «πρωτοφανή» κακοκαιρία, η οποία δεν έχει ξανά χτυπήσει τη χώρα. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
«Δεν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όσον αφορά στα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία Αριάδνη την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή» αναφέρει το meteo.gr.
Όσον αφορά στην Αθήνα, επισημαίνει ότι το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002.
Υπενθυμίζεται, ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε χθες: «Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας εικοσαετίας».
Παράλληλα, το meteo.gr τονίζει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό το φαινόμενο ήταν προβλέψιμο. «Ήδη από την Τετάρτη 10/02 είχαμε ανακοινώσει την έλευση της ψυχρής αέριας μάζας στη χώρα μας και αποφασίσαμε στην ονομασία της κακοκαιρίας όπως κάνουμε σε παρόμοιες κακοκαιρίες που προβλέπουμε να έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το διάστημα 10-17/02/2021 πραγματοποιήσαμε 17 ανακοινώσεις για την κακοκαιρία “Μήδεια” σχετικά με τις εξελίξεις στην πρόγνωση και την καταγραφή του φαινομένου. Σε πολύ μεγάλο βαθμό οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν και συλλέξαμε τεράστιο όγκο δεδομένων από τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών».
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ούτε αυτό το φαινόμενο και ήδη πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Συνεχίζεται το «μπαλάκι» ευθυνών
Η έντονη χιονόπτωση στην Αττική αποκάλυψε σοβαρές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές για ώρες στο σκοτάδι.
ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ τους τόσο για την αρμοδιότητα του κλαδέματος και της κοπής των δέντρων όσο και για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου προκειμένου τα συνεργεία να μπορέσουν να φτάσουν ταχύτερα στο σημείο κάθε βλάβης.
Τις ώρες της πυκνής χιονόπτωσης οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα κυκεώνα αρμοδιοτήτων. Καλούσαν στον ΔΕΔΔΗΕ και εκείνος με τη σειρά παρέπεμπε στην περιφέρεια ή καλούσε την περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο, ταυτόχρονα η Πυροσβεστική που είχε δεχτεί κι εκείνη κλήση για πεσμένα δέντρα περίμενε κι εκείνη με τη σειρά της περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο και παρέπεμπε την ίδια στιγμή στον ΔΕΔΔΗΕ που έπρεπε να προσεγγίσει στο σημείο της βλάβης για διακόψει την ηλεκτροδότηση της περιοχής.
Μόνο, αφού οι πυροσβέστες απομάκρυναν τα δέντρα, μπορούσαν να προσεγγίσουν τα συνεργεία για να κλείσει ο κύκλος της βλάβης.
Από την πλευρά της περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ο περιφερειάρχης είπε ότι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.
«Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης.
Ωστόσο, από την πλευρά των φορέων ενέργειας, αλλά και των εργαζομένων της ΔΕΗ «υποδεικνύεται» ως υπεύθυνη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο για το άνοιγμα των δρόμων, προκειμένου να επιχειρήσουν τα συνεργεία, όσο και για το κόψιμο των δέντρων.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις για τις ευθύνες και πού αυτές κατανέμονται, λέγοντας πως «δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι» και παραπέμποντας στο Γενικό Σχέδιο «Βορέα».
Φταίνε… τα δέντρα
Οι ευθύνες πάνε κι έρχονται και για το ποιος έπρεπε να έχει φροντίσει από το καλοκαίρι για το κλάδεμα ή την κοπή των δέντρων που μπλέκονται στα καλώδια ρεύματος.
Ο Διαχειριστής υποστηρίζει ότι την ευθύνη για την κοπή των δέντρων σε συνθήκες κανονικότητας την έχουν οι Δήμοι. Οι δήμαρχοι ωστόσο υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς για να γίνει κλάδεμα ενός δέντρου πρέπει πρώτα να διακοπεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση ολόκληρης περιοχής. Από τον ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα, εμπλέκουν και το Δασαρχείο που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπει την κοπή δέντρων.
Περίπου 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Σύμφωνα με πληροφορίες τις πρώτες πρωϊνές ώρες παρέμεναν χωρίς ρεύμα περίπου 10.000 νοικοκυριά και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέχρι σήμερα το απόγευμα θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες.
Σήμερα το πρωί, το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες, έχοντας ενισχυθεί με 25 επιπλέον συνεργεία (περίπου 60 υπαλλήλους) οι οποίοι έφτασαν από την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ηπειρο, προκειμένου να βοηθήσουν στο να αποκατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν οι βλάβες που δεν έχουν επιδιορθωθεί ακόμη.
Ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση
Σύμφωνα με την χθεσινοβραδινή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία παρέμειναν τη νύχτα για εργασίες σε τουλάχιστον 5 γραμμές μέσης τάσης, στα τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν περίπου 100.000. Την ίδια ώρα, οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση στην βόρεια Εύβοια παρέμεναν σε μερικές συνοικίες, με τα συνεργεία να προσπαθούν στην διάρκεια της νύχτας να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Προβλήματα προέκυψαν και στην Σητεία με δύο γραμμές υψηλής τάσης.
Να τονιστεί πως ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).
Η κυβέρνηση πνίγηκε στην κακοκαιρία «Μήδεια» και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τους θανάτους και τα προβλήματα, αντιθέτως επιμένουν να κατηγορούν άλλους. Τον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι, τον καιρό κτλ στο τέλος δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση εάν στο τέλος κατηγορήσουν και τους ίδιους τους πολίτες.