Χωρίς ρεύμα σε Εκάλη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο
Από την Δευτέρα που άρχισαν τα προβλήματα υπήρξαν χιλιάδες κλήσεις στην πυροσβεστική και την ΔΕΗ για διακοπή ρεύματος η οποία προήλθε είτε από πτώσεις δέντρων είτε από βλάβες εξαιτίας του καιρού, με αποτέλεσμα περίπου 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μείνουν χωρίς ρεύμα. Μέχρι χθες το πρωί τα σπίτια χωρίς ρεύμα ανέρχονταν περίπου σε 10.000 , ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ τα ξημερώματα, έχουν απομείνει περίπου 3.500 νοικοκυριά που συνεχίζουν να είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι περιοχές όπου ακόμη υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ρεύμα, είναι στα βόρεια προάστια. Συγκεκριμένα είναι οι περιοχές: Εκάλη, Διόνυσος, Αγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Δροσιά, Κάλαμος και Ανοιξη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ
Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων του στις γραμμές Μέσης Τάσης στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο, για την επανηλεκτροδότηση άλλων περίπου 3.500 νοικοκυριών.
Να σημειωθεί ότι η σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τις περιοχές των Βορείων Προαστίων, συνεχίζει να προκαλεί πτώσεις δέντρων λόγω του συσσωρευμένου όγκου χιονιού.
Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Εταιρία προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης.
Η επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).
«Πινγκ πονγκ» απόδοσης ευθυνών
Λίγο νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της ΚΟ της ΝΔ είχε ανακοινώσει ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησε ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες.
Ο πρωθυπουργός επίσης εξέφρασε την ενόχλησή του για το «πινγκ πονγκ» απόδοσης ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση. Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος», είπε συγκεκριμένα.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η εντολή προς τον κρατικό μηχανισμό ήταν σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι.
Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης σημαντική ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.
Αλαλούμ με ΚΕΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ για το κλάδεμα των δέντρων
Το «πινγκ πονγκ» απόδοσης ευθυνών έχει να κάνει κυρίως με το ζήτημα του κλαδέματος των δέντρων. Ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει πως για να μπορέσει να αποκαταστήσει τις βλάβες μετά την κακοκαιρία, θα πρέπει να απομακρυνθούν τα δέντρα τα οποία έχουν πέσει από το βάρος του χιονιού. Σε έγγραφο που έδωσε στην δημοσιότητα, φαίνεται πως το δασαρχείο θα πρέπει να δώσει την άδεια για το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με καλώδια της ΔΕΗ, τα οποία αποτελούν κίνδυνο. Το έγγραφο αυτό μεταβιβάζεται σε δασαρχείο και Δήμο κάθε χρόνο ώστε να υπάρχει η έγκριση για το κλάδεμα των δέντρων.
Την ίδια στιγμή ο ΚΕΔΕ με ανακοίνωση αναφέρει πως δεν φέρει καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας. Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».