Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση
ΗΑθήνα συνεχίζει να επιλέγει τη…σιωπή σχετικά με το ζήτημα του ερευνητικού σκάφους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Cesme, που έχει βάλει πλώρη για το κεντρικό Αιγαίο, μετά την έκδοση παράνομης Navtex από την Άγκυρα. Το πλοίο, φαίνεται πως έχειβγει από τα στενά των Δαρδανελίων και βρίσκεται στο Αιγαίο, πλησίον της περιοχής της Ίμβρου.
Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι εάν το “Τσεσμέ” -αν και όταν αποφασίσει να βάλει πλώρη προς το κεντρικό Αιγαίο, με τα όρια της τουρκικής NAVTEX να «αγγίζουν» τα έξι ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών- θα το κάνει συνοδευόμενο από άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία ή όχι.
Οι πληροφορίες προς το παρόν είναι συγκεχυμένες, με πηγές να ισχυρίζονται ότι στην περιοχή πλησίον του πλοίου βρίσκονται δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.
Φαίνεται πως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ», που η Άγκυρα αποφάσισε από τις 18 Φεβρουαρίου να το βγάλει στο Αιγαίο, λίγες δηλαδή ημέρες πριν ξεκινήσει ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.
Στο Πεντάγωνο που ναι μεν καταγράφουν τη νέα τουρκική πρόκληση, αλλά δεν παύουν να την αντιμετωπίζουν με χιούμορ. «Θα παρακολουθήσουν από κοντά το Τσεσμέ, μήπως και χρειαστεί να προστρέξουν να σώσουν κόσμο από πιθανό ναυάγιο».
Πέραν όμως του διαβήματος του υπουργείου Εξωτερικών, από πλευράς Ελλάδας δεν υπάρχει σαφής αντίδραση, ενώ το θέμα υποβαθμίζεται συνεχώς από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών που περιορίζονται να αναφέρονται στη νέα τουρκική πρόκληση ως «αχρείαστη ενέργεια».
Γίνεται ως εκ τούτου σαφές ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός δυναμικής αντιμετώπισης της νέας τουρκικής πρόκλησης.
Οι κατευναστικές αυτές επιλογές είναι σαφές ότι αποτελούν κομμάτι της εμμονής της Αθήνας για τη διενέργεια του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών.
Διεργασίες οι οποίες κατά κάποιους θα «εκθέσουν» την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, κάτι όμως που, από ό,τι φαίνεται, ούτε στην Άγκυρα αλλά ούτε και σε άλλες πρωτεύουσες κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.
Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές δηλώσεις κατά της χώρας μας συνοδεύονται από κινήσεις σαν και αυτή της Navtex που φτάνει μέχρι τη… Σκύρο!
Καθώς το Cesme είναι πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ο πομπός του δεν «δίνει σήμα» στις γνωστές ιστοσελίδες, όπως το Marine Traffic, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πολιτική ναυσιπλοΐα.
Έτσι, η ακριβής τοποθεσία του δεν είναι διαθέσιμη σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στα ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ιδιότητά του αυτή βεβαίως, όπως υπογραμμίζεται, δημιουργεί ένα πλαίσιο εντελώς διαφορετικό από αυτό που ίσχυε γύρω από τις έρευνες που έκανε το Oruc Reis.