Ειδικό κλιμάκιο στις ΗΠΑ
Τις επόμενες εβδομάδες εκτός απροόπτου κλιμάκιο του ΓΕΣ αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο και επιλογή των Μ1117, τα οποία θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για να ενισχύσουν την θωράκιση των Μονάδων σε ακριτικές περιοχές, όπως αναφέρει το newpost.gr/amyna.
Τέλος στο ζήτημα της ενίσχυσης του Στρατού Ξηράς με τα αμερικανικά θωρακισμένα τροχοφόρα Μ1117 βάζουν ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ με στόχο ακόμα και μέσα στο 2021 τα πρώτα από αυτά να έχουν φτάσει σε Μονάδες των νησιών και του Έβρου.
Τις επόμενες εβδομάδες εκτός απροόπτου και αφού φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τόσο ζητήματα γραφειοκρατίας όσο και τα προβλήματα μετακίνησης λόγω της πανδημίας κλιμάκιο του ΓΕΣ αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο και επιλογή των Μ1117, τα οποία θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για να ενισχύσουν την θωράκιση των Μονάδων σε ακριτικές περιοχές.
Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει την πώληση σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή 1200 Μ1117 στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο το ελληνικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει σε απόκτηση 900 θωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων έπειτα από αυστηρή επιλογή στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού όπου φυλάσσονται χιλιάδες τέτοια οχήματα. Τα περισσότερα από αυτά θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά ενώ ένας αριθμός Μ1117 θα χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά για τις ανάγκες συντήρησης των υπολοίπων.
Αρχικά το κόστος για κάθε μεταχειρισμένο Μ1117 Guardian είχε υπολογιστεί σε 83.700 δολάρια όμως η πίεση προς τους Αμερικανούς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ είχε ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα να ενταχθεί στο EDA (Excess Defence Article s) και τα θωρακισμένα οχήματα να παραχωρηθούν δωρεάν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα επιβαρυνθούν μόνο με το κόστος επιθεώρησης, επιλογής και μεταφοράς τους με πλοίο από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία δεν προβλέπει την παραχώρηση του οπλισμού των M1117 αλλά και των συστημάτων επικοινωνιών τα οποία έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα αποθηκευμένα τροχοφόρα.
Τα Guardian όσο τα χρησιμοποιούσε ο Αμερικανικός στρατός έφεραν βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ Browning διαμετρήματος 0.50 ιντσών (το γνωστό «πενηντάρι») στον πύργο και δεύτερο πολυβόλο Μ240Η διαμετρήματος 7.62 χλστ. αλλά και εκτοξευτήρα βομβίδων ΜΚ19 διαμετρήματος 40 χλσ. Ωστόσο, οι Έλληνες επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη διαμόρφωση του οπλισμού και σε αριθμό Μ1117 να τοποθετήσουν ακόμα και αντιαρματικά όπλα.
Τα Guardian, όπως σχεδιάζουν ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, θα προωθηθούν στο σύνολό τους σε Μονάδες των νησιών αλλά και στον Έβρο στην παραποτάμια περιοχή όπου σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τα θωρακισμένα οχήματα με τροχούς είναι απαραίτητα και σαφώς πιο ευέλικτα σε σχέση με τα ερπυστριοφόρα. Ειδικά, μάλιστα, στα μικρότερα νησιά με περιορισμένα δρομολόγια κίνησης τα Μ1117 όπως εκτιμάται θα μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε αποστολές αναγνώρισης-επιτήρησης και άμεσης αντίδρασης. Τον ρόλο αυτό στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς έχουν τώρα τα VDL και τα Hummer.
Το Μ1117 Guardian ανήκουν στην κατηγορία των ASV (ArmoredSecurity Vehicle) θωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας και στηρίζονται πάνω στα οχήματα Commando V100 και V150. Διαθέτουν θωράκιση που προστατεύει το προσωπικό από ελαφρά πυρά αλλά και νάρκες όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη σε επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Στη βασική τους έκδοση μεταφέρουν συνολικά έξι άτομα, τέσσερα το πλήρωμα και ακόμη δύο, ενώ εάν αφαιρεθεί ο πυργίσκος μπορούν να μετατραπούν ουσιαστικά σε ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού) και να μεταφέρουν επιπλέον οκτώ άτομα.