Η παρέμβαση Κ.Καραμανλή έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη ΝΔ
Έντονος προβληματισμός υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και σε όσα ακολούθησαν αυτής, με την παρέμβαση των ένδεκα βουλευτών, οι οποίοι ουσιαστικά στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στον πρωθυπουργό για «τυχόν υποχωρήσεις» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και αφετέρου η παρέμβαση του συνιστά υπενθύμιση ότι μεγάλα τμήματα του κομματικού μηχανισμού δεν ελέγχονται από τους επιτελικούς του Κ.Μητσοτάκη.
ο Κώστας Καραμανλής είναι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στην κατρακύλα της ΝΔ που από πατριωτική παράταξη μετατοπίστηκε στον χώρο των ενδοτιστών γερμανοτραφών ΕΛΙΑΜΕΠιτών απέναντι στη Τουρκία επί Κυριάκου Μητσοτάκη και η αρχή θα γίνει από τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια συνεργασίας τα οποία πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή εντός του Απριλίου ή το αργότερο εντός του Μαΐου, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ουσιαστικά αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση των μνημονίων, τότε ο πρώην πρωθυπουργός πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ΝΔ και μαζί του μερικοί ακόμα βουλευτές, κάτι που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια.
Εκτός από τον Κώστα Καραμανλή και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια με τα Σκόπια, αλλά και οι 11 βουλευτές που προαναφέραμε.
Φόβος στο Μαξίμου και σχέδιο να περάσουν τα μνημόνια… νύχτα
Δεν διαψεύδεται από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή η πληροφορία ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ακολουθήσει με τον Αντώνη Σαμαρά την οδό της αποχής στην ψηφοφορία για την κύρωση των μνημονίων που συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Φημολογείται μάλιστα ότι, αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, θα παραδώσει την έδρα!
Σε αυτό το φόντο στο Μαξίμου επικρατεί η σκέψη να αξιοποιηθούν τα θερινά τμήματα της Βουλής, ώστε να γίνει η κύρωση χωρίς την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών!
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες λοιπόν πληροφορίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό το φόβο της κατάρρευσης της δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια μέσα στον Απρίλιου, αλλά ούτε τον Μάιο, αντιθέτως θα καθυστερήσει την ψήφιση τους, η οποία θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, ή ακόμα και αρχές Ιουλίου.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ποντάρει στ’ ότι μέχρι τότε θα έχουν κατευνάσει οι έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν για το lockdown, καθώς θα έχει ανοίξει η χώρα και ο τουρισμός.