Πρόκειται για ένα σκάφος που ταυτίζεται με επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας
Εντός των έξι ναυτικών μιλίων, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Barbaros, το οποίο, αν και δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη επιφανείας, κατά πληροφορίες, συνοδεύεται από δύο υποβρύχια. Με αριθμούς: S-357 και S-360.
Αργά τη νύκτα της Πέμπτης, ειδικότερα, εκτινείτο στα 5,76 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ικαρίας.
Το Barbaros ξεκίνησε την πορεία του την ίδια ημέρα κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκεπτόταν την Τουρκία.
Παρ’ ότι θα μπορούσε να κινηθεί στα διεθνή ύδατα, κατά την συνήθη πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία να εισέρχονται τα πλοία της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, δίχως να ζητούν άδεια από τις ελληνικές αρχές, όπως επιβάλλεται βάσει των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας, μπαινοέβγαινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ανεξαρτήτως του ότι πρόκειται για «πολιτικό» και όχι πολεμικό σκάφος, για να εισέλθει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έπρεπε να ζητήσει άδεια. Πόσο μάλλον, όταν συνοδεύεται από υποβρύχια.
Εκτός αυτού, πρόκειται για ένα σκάφος, το οποίο, όπως και το Oruc Reis, έχει ταυτίζονται με επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.
Το σκάφος πλέει με κατεύθυνση τουρκικό λιμάνι στη νότια Τουρκία, απέναντι από την Κύπρο. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν ότι θα ξαναστείλει σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πιθανή η επανεμφάνιση του Barbaros στην Κύπρο.