Αλλά η κυβέρνηση θέλει τον κόσμο με κλειστές εκκλησίες και στις πόλεις – Τώρα τα self-tests δεν αρκούν!
Σε τηλεοπτική Βαβέλ μετατρέπεται τελικά η γνώμη των… ειδικών που σαν να μιλάει ο καθένας για τον εαυτό του κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και ζούνε την στιγμή τους στην μικρή οθόνη όπου ο καθένας βγαίνει και εκφράζει ότι θέλει ή ότι αυτό θα ήθελε να γίνει.
Την ίδια στιγμή ο κόσμος περιμένει από αυτούς να ακούσει κάτι που θα τους δώσει την εικόνα να ξεφύγουν από την μέγγενη των μέτρων και την κυβέρνηση να παίζει “τένις” με τους επιδημιολόγους και η οικονομία να βυθίζεται όλο και περισσότερο.
Για την κυβέρνηση επίσης την ίδια στιγμή φαίνεται να μπαίνει στο… συρτάρι ο σχεδιασμός για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα, ώστε να μην κινδυνέψει το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου (προφανώς και με την ανοχή της Εκκλησίας που “τα βρίσκει με τον Κ.Μητσοτάκη” για ένα δεύτερο βουβό Πάσχα).
Αξίζει να σημειωθεί πως η αναβολή των σχεδιασμών για το Πάσχα είχε χθες και την «σφραγίδα» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κορινθία και σε διάλογο που είχε με παιδιά, ανέφερε ότι στόχος είναι να ανοίξουμε «για τα καλά» μετά το Πάσχα.
Το επίσης περίεργο των λαλίστων ειδικών είναι και τα self-tests που για τα σχολεία ήταν άκρως απαραίτητο μέτρο αλλά εκτιμούν πως στην περίπτωση της πασχαλινής εξόδου τα self test δεν αποτελούν το «όχημα» για ασφαλείς διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Επισημαίνουν τον ορατό κίνδυνο, ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊού να τον διασπείρουν στον τόπο προορισμού τους!
Ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Κυριακής, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν».
Δηλώνοντας ότι το σημερινό μείγμα μέτρων πλέον δεν λειτουργεί, πρότεινε να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με σελφ τεστ και να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.
«Πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Ναι» στις μετακινήσεις με σελφ τεστ
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να επιτραπούν οι μετακινήσεις, με χρησιμοποίηση σελφ τεστ. «Αν κάνουμε συμφωνία ειλικρίνειας πολιτών – κυβέρνησης γίνει σελφ τεστ Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη από τον καθένα μας και όσοι είναι θετικοί είναι ειλικρινείς και δε φύγουν τότε η κοινωνία θα αραιώσει και η μετάδοση θα μειωθεί… Το ωράριο δεν τηρείται» σημείωσε.
«Τα μέτρα της καραντίνας έχουν ως στόχο να μειωθούν οι ανθρώπινες επαφές… Όταν οι ανθρώπινες επαφές δεν μειώνονται πρέπει καταλάβουμε το μήνυμα, να αλλάξουμε λίγο μείγμα μέτρων… Ότι ήταν αποτελεσματικό πιο παλιά δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό τώρα. Είναι αδιέξοδο αν πάει η αστυνομία να διαλύσει αυτά τα κορωνοπάρτι σε ένα απ’ όλα, σε ένα να υπάρξει αντίδραση από τους νεαρούς θα προκληθούν επεισόδια την επόμενη μέρα θα έχουμε διαδηλώσεις κατά των επεισοδίων και το υγειονομικό αποτέλεσμα θα χαθεί από τις διαδηλώσεις της επόμενης μέρας. Θα έχουμε αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Όπως ανέφερε, «επειδή οι εμβολιασμένοι έχουν ελάχιστο κίνδυνο να νοσήσουν και ακόμα μικρότερο να μεταδώσουν τη νόσο, πολλώ δε μάλλον αν βάλουν τη μάσκα, αυτός ο κίνδυνος γίνεται κατ’ ουσίαν μηδενικός, θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα όπως επίσης και όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό με επίσημη διάγνωση, το ποσοστό επαναμολύνσης και αναμετάδοσης είναι πολύ μικρό. Αυτές οι κατηγορίες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα».
Η πρότασή μου, συνέχισε, είναι να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους με σοβαρή επιτήρηση του τι γίνεται εκεί. Ούτε είναι επιχειρησιακώς δυνατόν η ΕΛΑΣ να φυλάξει όλες τις πλατείες σε όλα τα μέρη.
Για τα ταξίδια παρατήρησε ότι «είναι παράλογο να λες στον εμβολιασμένο να κάνει και αρνητικό PCR (μοριακή μέθοδος ανάλυσης) και να παραμένει σε καραντίνα τη στιγμή που το αμερικανικό CDC λέει το αντίθετο».
Την ίδια στιγμή ο πλαστικός χειρουργός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή ερωτηθείς τι θα ισχύσει τελικά για το Πάσχα, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και οι 840 που είναι διασωληνωμένοι.
Επανερχόμενος στο θέμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, είπε ότι ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις. Προειδοποίησε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο όπως στα προ πανδημίας χρόνια.
Ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.
Για τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας έκανε λόγο στο Open ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, εκτιμώντας πως τη Δευτέρα του Πάσχα τα κρούσματα θα πέσουν στα 1.600. Ωστόσο, εξέφρασε την αντίθεσή του στην έξοδο του Πάσχα.
«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε σαφή αποκλιμάκωση. Είμαστε σε ήπια αποκλιμάκωση σε όλη τη χώρα Θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη η αποκλιμάκωση. Καλώς δεν άνοιξαν τα μαγαζιά νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, αυτό σταμάτησε την αυξητική πορεία. Τη Δευτέρα του Πάσχα ίσως πέσουμε στα 1.600 κρούσματα από τα 2.800. Και οι διασωληνωμένοι να κατέβουν στους 690 – που όμως είναι υψηλός αριθμός. Υπάρχει διαφοροποίηση προς τα κάτω στις ηλικίες», είπε.
Οι εκκλησίες
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να βρεθεί λύση και στο θέμα των εκκλησιών ενόψει Πάσχα και να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στα όσα έχει προτείνει η εκκλησία και όσα μπορούν να επιτρέψουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει απευθείας επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου σε συνεργασία με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να καταστεί δυνατή η ασφαλή λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αξιοποιηθούν τα self test και οι εξωτερικοί χώροι των εκκλησιών. Τα self test θα γίνονται με ευθύνη των Μητροπόλεων σε ιερείς και ψάλτες ενώ θα τηρείται και μητρώο κατά τα πρότυπα των Λυκείων.
Και μετά απορούν όλοι αυτοί γιατί ο κόσμος βγαίνει και γεμίζει τις πλατείες ενώ αδιαφορεί για τα μέτρα της κυβέρνησης που σε όλα τα επίπεδα δείχνουν να έχουν αποτύχει και το μόνο που θα προσφέρουν ίσως στο τέλος θα είναι ένα μνημόνιο για να πληρωθούν τα “σπασμένα”.