Διπλωματικός μαραθώνιος για την αποφυγή ανάφλεξης στην Α.Ουκρανία
”ΗΡωσία μέσω διαφορετικών μορφών διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων, προσπαθεί να επιτύχει την αναγνώριση της αυτονομίας σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.” Αυτό τόνισε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντόλακ.
«Παρατηρούμε μη συγκαλυμμένες προσπάθειες μέσω διαφορετικών μορφών πίεσης, που έχουν στόχο να “πείσουν” την Ουκρανία να δεχθεί καθεστώς “αυτονομίας” σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με ένα ειδικό τρόπο. Με άλλα λόγια, η Ρωσία προσπαθεί να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα», υπογράμμισε ο Podolyak.
Η εαρινή σύνοδος της ΕΕ έχει ξεκινήσει στο Στρασβούργο. Έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν συζητήσεις για «τη ρωσική απειλή και για τις ειρηνευτικές φιλοδοξίες στην Ευρώπη».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, η οποία θα έχει ως θέμα την επιδείνωση της καταστάσεως στην Α.Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοτυρ Ζελένσκι σημείωσε ότι υπάρχουν 80.000 Ρώσοι στρατιώτες και 30.000 φιλο-Ρώσοι μαχητές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Ε.Μακρόν εγγυάται την αποτροπή πιθανής ρωσικής παρέμβασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν υποσχέθηκε να μην επιτρέψει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας. Την δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξή του στο CBS News.
Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία να αποσυρθεί από την περιοχή, ενώ σημείωσε ότι οι Δυτικές χώρες πρέπει να επιταχύνουν τη διπλωματική ατζέντα για το ουκρανικό ζήτημα.
“ΗΠΑ και Ευρώπη, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στη Ρωσία. Δεν θα δεχτούμε ποτέ νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας και πρέπει να οικοδομήσουμε ένα αξιόπιστο τρόπο για να είμαστε φερέγγυοι έναντι αυτού του σχεδίου”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Γαλλία φέρεται αποφασισμένη να υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.
“Νομίζω ότι αυτό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια όταν η Μόσχα εισέβαλε η Ουκρανία, δεν ήταν αποτυχία μόνο της διεθνούς διπλωματίας, αλλά αποτυχία της συλλογικής αξιοπιστίας μας έναντι της Ρωσίας. Νομίζω ότι όταν βάζουμε κόκκινες γραμμές, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτές θα είναι αξιόπιστες και σεβαστές από όλους”, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος σκοπεύει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εγγύς μέλλον.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, θα συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συμμορφωθεί πλήρως με τις συμφωνίες του Μινσκ για να βρεθεί μια “διαρκή πολιτική λύση στη σύγκρουση στην Α.Ουκρανία”.
Πριν μερικές ημέρες, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Γαλλίας, κάλεσαν τη Ρωσία να σταματήσει τη συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων στα σύνορά της με την Ουκρανία και επανέλαβαν τη στήριξή τους στο Κίεβο.
Οι ανακοινώσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των τριών χωρών αφήνουν να εννοηθεί ότι εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, έχοντας στόχο την αποκλιμάκωση πάντα.