Το ”ευχαριστώ” των Σκοπιανών
Οτουρκικός τύπος μας δείχνει συνεχώς εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης με επιθέσεις Τούρκων πολιτών σε φορτηγά που μεταφέρουν δωρεάν πατάτες, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή, η Άγκυρα δωρίζει χιλιάδες στολές στο στρατό των Σκοπίων έχοντας σαφές σχέδιο.
Η παράδοση 7.400 τουρκικής κατασκευής στρατιωτικών στολών παραλλαγής στα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στο στρατόπεδο “Ilinden” στα Σκόπια, την οποία παρακολούθησαν η Σκοπιανή υπουργός άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο Τούρκος πρέσβης στα Σκόπια, Χασάν Μεχμέτ Σεκιζκόκ.
Η Σκοπιανή ΥΠΑΜ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πολύ ισχυρή σύμμαχος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επανειλημμένα τόνιζε στις συναντήσεις της συμμαχίας ότι, η σταθερότητα στην περιοχή μπορούσε να παγιωθεί μόνο εάν εντάσσονταν η χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ.
“Σήμερα, είμαστε εδώ μαζί με τον Τούρκο πρέσβη για να καλωσορίσουμε αυτήν την τελευταία δωρεά από τους συμμάχους μας, που είναι 7.400 στολές Gore-tex, με τις οποίες κάθε μέλος του στρατού των Σκοπίων, εκτός από βασικό εξοπλισμό, θα λαμβάνει και μια στολή που θα του επιτρέπει να ασκεί τις δραστηριότητες του σε όλες τις καιρικές συνθήκες», είπε η Σεκερίνσκα.
Η ίδια είπε επίσης ότι αυτή η δωρεά είναι μόνο ένα μικρό μέρος της αμυντικής υποστήριξης που έχει δώσει η Τουρκία στη Σκόπια τα τελευταία χρόνια.
Ο Τούρκος πρέσβης, από την πλευρά του, τόνισε ότι σήμερα στα Σκόπια, “στην καρδιά των Βαλκανίων, έχουμε συγκεντρωθεί για άλλη μια φορά με μεγάλη χαρά για να αναγνωρίσουμε την αιώνια αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των δύο λαών”.
Ο ίδιος τόνισε ότι η δωρεά ενισχύει περαιτέρω τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών.
“Η Τουρκία, ως μια προηγμένη χώρα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη στον εκσυγχρονισμό του στρατού των Σκοπίων”, δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης.
Τα Σκόπια και η Αλβανία είναι δύο χώρες που έχουν τρομερά κομβική σημασία για την Άγκυρα. Μιλάμε ουσιαστικά για σχέδιο δημιουργίας ενός νοητού τόξου το οποίο δημιούργησε ο Ερντογάν από Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία με στόχο να περικυκλώσει στρατηγικά την Ελλάδα από ξηράς, ενώ από θαλάσσης οι βάσεις στη Λιβύη, την Αλεξανδρέττα και τα μικρασιατικά παράλια συμπληρώνουν το σχέδιο αυτό.
Κύρια επιδίωξη της Τουρκίας η αναβίωση της Οθωμανικής κυριαρχίας με σαφώς άλλη μορφή, που αφορά αυτή της περιφερειακής δυνάμεως, η οποία θέλει να υφαρπάζει ότι επιθυμεί στην περιοχή της χωρις να δίνει λογαριασμό.
Παρόλα αυτά οι ισχυρότατες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η αμυντική σχέση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ο αγωγός East Med αλλάζουν τα σχέδια αυτά προκαλώντας αναταράξεις στο ήδη βεβαρυμένο τουρκικό σκηνικό.
Με τόσα όμως φιλόδοξα σχέδια η Άγκυρα θα βρεθεί αργά ή γρήγορα στο στόχαστρο της αποκαλούμενης “διεθνούς τάξεως” και θα υποστεί ότι και η Γιουγκοσλαβία το 1991.