Πόσοι ακόμη έχουν προβλέψει την “εξαφάνισή” του και ποια είναι η πραγματική απειλή
Υπό το φως της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά τα γεγονότα του τζαμιού Al-Aqsa και τις αναγκαστικές εξώσεις στο Sheikh Jarrah και βέβαια την ανελέητη σύγκρουση έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε μια “προφητεία” του “γερακιού” της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και καταλυτικού παράγοντα των διεθνών εξελίξεων.
Ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής και σχεδόν εκατό ετών πια, δεν ήταν και πολύ γενναιόδωρος στις προβλέψεις του για την τύχη του εβραϊκού κράτους. Υποτίθεται ότι δήλωσε το 2012 ότι “σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον Ισραήλ”. Μετά από εκείνη την δήλωση είχε προκληθεί σάλος και άτομα του περιβάλλοντος του Kissinger αρνήθηκαν ότι έκανε ποτέ τέτοια δήλωση.
Αν υποθέσουμε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε τη δήλωση, τότε η εφαρμογή της για την κατάρρευση του Ισραήλ θα ήταν κάποια στιγμή το επόμενο έτος.
Αλλά και ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ισχυρίστηκε για πρώτη φορά το 2015 ότι το Ισραήλ δεν θα δει τα επόμενα 25 χρόνια. «Θεού θέλοντος, δεν θα υπάρξει σιωνιστικό καθεστώς σε 25 χρόνια. Μέχρι τότε δεν θα αφήσουμε καμία στιγμή γαλήνης τους Σιωνιστές». Αυτό δηλώθηκε σε σχέση με το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) που υπεγράφη νωρίτερα εκείνο το έτος μεταξύ της Τεχεράνης και του P5 + 1, το οποίο θεωρητικά έπρεπε να λήξει σε 25 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι παρατηρήσεις.
Αλλά και ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν και επανακάμψας εσχάτως στην πολιτική σκηνή, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε 10 χρόνια πριν: “Αυτό το καθεστώς που καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ πρέπει να εξαφανιστεί από τη σελίδα του χρόνου.” Μάλιστα τότε έγινε μια λάθος μετάφραση στα δυτικά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή και η δήλωση μεταφέρθηκε ως «Το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη».
Τέτοιες ιδέες για την ικανότητα επιβίωσης του ισραηλινού κράτους δεν είναι σπάνιες. Σε δημοσίευμα του Φεβρουαρίου της εφημερίδας Yedioth Ahronot, ο πρώην επικεφαλής του Shin Bet (υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ), Yuval Diskin, θρήνησε ότι το Ισραήλ δεν θα παραμείνει για την επόμενη γενιά. Δεν μιλούσε μεταφορικά. Ο Ντίσκιν ανέπτυξε το σκεπτικό του ως εξής: “Δεν μιλώ για την ιρανική πυρηνική απειλή, τις πυραύλους της Χεζμπολάχ ή για το εξτρεμιστικό φονταμενταλιστικό Ισλάμ. Μιλώ για τις δημογραφικές, κοινωνικές και οικονομικές τάσεις που αλλάζουν ήδη την ουσία του κράτους και προορίζονται να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξή του σε μια γενιά. Σε περίπου 40 χρόνια, περίπου οι μισοί πολίτες της χώρας θα είναι υπερ-Ορθόδοξοι και Άραβες”, έγραψε. Πρόκειται για μια προφανή ανησυχία για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους, ειδικά καθώς όπως αναγνώρισε ο Ντίσκιν, «επικρατούν στις αντι-σιωνιστικές τάσεις».