Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολλές συζητήσεις για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε συνεργασία με τη Λιβύη, σε περιοχές νότια της Κρήτης, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει –αναλόγως της περιοχής– προβλήματα με την Ελλάδα. Η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας θεωρείται πως είναι μια προαναγγελία της επαναδραστηριοποίησης της Αγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες κανένα σεισμογραφικό πλοίο αλλά ούτε και γεωτρύπανο δεν βρίσκεται στην περιοχή.
«Εχουμε κάνει περίπου 8 γεωτρήσεις στη Μεσόγειο εδώ και 3 χρόνια. Τρεις από αυτές βρίσκονται γύρω από την “ΤΔΒΚ”, οι άλλες πέντε βρίσκονται μέσα στις περιοχές εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Οι σεισμικές μελέτες συνεχίζονται επίσης. Αυτό που είπαμε από την αρχή είναι ότι σε αυτές τις περιοχές έχουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε βήμα πίσω», δήλωσε ο κ. Ντονμέζ και ανέφερε πως «οι θέσεις της Ελλάδας έχουν ως κέντρο το νησί του Καστελλόριζου, το οποίο απέχει πολύ από την ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί ένα παράξενο παράδειγμα. Υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρισμός λόγω ενός μικρού νησιού που απέχει 600 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα. Συνεπώς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας εντός αυτού του πεδίου, οπότε δεν υπάρχει κανένα βήμα υποχώρησης».
Όλα αυτά σαφώς επιβεβαιώνουν το Πενταπόσταγμα, καθώς πριν λίγες ημέρες, είχαμε αναφέρει πως υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας.
Ti αναφέραμε
Την ίδια περίοδο, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Αττάλειας για προμήθειες και συντήρηση. Το τουρκικό πλοίο έρευνας μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε είδους γεωλογική, γεωφυσική, υδρογραφική και ωκεανογραφική έρευνα, ειδικά αναζητήσεις φυσικών πόρων.Το πλοίο μπορεί να εκτελέσει τρισδιάστατες σεισμικές επιχειρήσεις βάθους έως και 8 χιλιάδες μέτρα, και σεισμικές έρευνες 2 διαστάσεων βάθους έως και 15 χιλιάδων μέτρων.
Η Τουρκία όπως όλοι βλέπουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, θέλει να “στηρίξει” την Γαλάζια Πατρίδα και ειδικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο με κάθε τρόπο, για αυτό και παράλληλα με τους εξοπλισμούς, η Άγκυρα προσπαθεί, ανεπιτυχώς βέβαια, να συνάψει διμερείς συμμαχίες με Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ότι δήθεν κοινή ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης “ακουμπά” στα εδάφη που ελέγχει ακόμα ο στρατηγός Χαφτάρ.
Ελληνικά μαχητικά στη Σ.Αραβία
Την ίδια στιγμή, ελληνικά μαχητικά της 341 Μοίρας, προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση King Faisal της Σαουδικής Αραβίας για την διεξαγωγή της διμερούς άσκησης FALCON EYE 2.
Τι αναφέρει ο Α/ΓΕΕΘΑ
”Πρώτη φορά «Ελληνικά Φτερά» μετασταθμεύουν στη Σαουδική Αραβία. Συνεχίζουμε την συνεργασία, αναβαθμίζουμε την συνεκπαίδευση, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας! ΜΑΖΙ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια!!”