86
Στο στόχαστρο των Ρώσων όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Α.Μεσόγειο
Όπως αναφέραμε προχθές, στο αεροδρόμιο Khmeimim της Συρίας, μετά την επιμήκυνση κατά 300 μέτρα του αεροδιαδρόμου, προσγειώθηκαν για πρώτη φορά ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-22M3, προκαλώντας σοκ και δέος σε Τουρκία και ΝΑΤΟ.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος γερουσιαστής Viktor Bondarev, πρώην Α/ΓΕΑ της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, χάρη στα νέα όπλα, το εκσυγχρονισμό και τις νέες δυνατότητες, τα αεροσκάφη Tu-22M3, μαζί με τα αντίστοιχα Tu- 160 και τα Tu-95, διασφαλίζουν την ισχύ της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας κατά των “εχθρών” της Μόσχας στην περιοχή της Μεσογείου.
“Θα ακολουθηθεί η άφιξη στο ίδιο αεροδρόμιο και άλλων τύπων στρατηγικών βομβαρδιστικών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, όπως τα Tu-95MS και Tu-160”, ανέφερε Ρώσος ειδικός, προκαλώντας συναγερμό.
Αμερικανοί ειδικοί είχαν προβλέψει αυτή την εξέλιξη των γεγονότων, όχι όμως οι Τούρκοι που παίζουν το δικό τους “διπλό παιχνίδι” με Ρωσία και ΗΠΑ.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν έναν νέο εκτεταμένο διάδρομο στην ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim, ο οποίος επιτρέπει την προσγείωση όλων των τύπων αεροσκαφών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, σημαίνοντας ταυτόχρονα “κόκκινο συναγερμό” στο ΝΑΤΟ.
Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεώρησαν τον εκσυγχρονισμό του διαδρόμου στο Khmeimim “ως μια σημαντική γεωπολιτική και στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας στην περιοχή”.
Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεώρησαν τον εκσυγχρονισμό του διαδρόμου στο Khmeimim “ως μια σημαντική γεωπολιτική και στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας στην περιοχή”.
Τα αεροσκάφη Tu-22M3 χρησιμοποιήθηκαν ενεργά στη Συρία το 2015, το 2016, το 2017, κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών.
Τότε πετούσαν στην Συρία από βάσεις στο ρωσικό έδαφος, διερχόμενα από τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ιράκ, και μετέφεραν περιορισμένο φορτίο βομβών λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κηροζίνης για το ταξίδι επιστροφής.
Για μικρό χρονικό διάστημα, τα Tu-22M3, είχαν έδρα το 2017 στην ιρανική αεροπορική βάση Hamadan, σε μικρή απόσταση από τις δυνάμεις του “Ισλαμικού Κράτους”, αλλά ξαφνικά η Τεχεράνη ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη βάση της.
“Τώρα βομβαρδιστικά Tu-22M3 εμφανίστηκαν ξανά στην βάση Khmeimim, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στόχοι για αυτά με τη μορφή στρατευμάτων του ISIS στη Συρία, αλλά έχουμε άλλα καθήκοντα για αυτά.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, τα πληρώματα του Tu-22M3 “θα αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες στην εκπόνηση εκπαιδευτικών καθηκόντων σε νέες γεωγραφικές περιοχές κατά τη διάρκεια πτήσεων στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Βλαντιμίρ Μουχίν.
Αμερικανικά ΜΜΕ, είχαν επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι ρωσικά βομβαρδιστικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ, που είχαν πετάξει από την αεροπορική βάση Khmeimim, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο στόχους στην Α.Μεσόγειο.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής οργάνωσης εν αποστρατεία στρατιωτικού προσωπικού, Πλοίαρχος ε.α. Oleg Shvedkov, “η ανάπτυξη τριών βομβαρδιστικών Tu-22M3 στην αεροπορική βάση του Khmeimim επιδιώκει διάφορους στόχους.
Πρώτον, η Ρωσία δηλώνει παρόν στη Μέση Ανατολή, μπορώντας να χρησιμοποιεί σχεδόν όλο το φάσμα των όπλων της.
Δεύτερον, σχεδιάστηκε να εγκατασταθούν νέοι τύποι πυραύλων σε αυτά τα βομβαρδιστικά, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών Κνιζάλ. Η Μεσόγειος, λαμβάνοντας υπόψη την πυκνότητα των ναυτικών δυνάμεων των αντιπάλων μας, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες περιοχές για την ανάπτυξή τους.
Τρίτον, με τη βοήθεια των αεροσκαφών Tu-22M3 είναι δυνατός ο έλεγχος όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και όλων των βάσεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη ( Ελλάδα-Σούδα, Ιντσιρλίκ κά), καθώς και στη Βόρεια Αφρική”.
Ο Shvedkov υπηρέτησε σε σοβιετικά και ρωσικά υποβρύχια, έχοντας υλοποιήσει πολλές αποστολές στη Μεσόγειο Θάλασσα.
«Μία από τις κύριες απειλές για τα υποβρύχια μας ήταν τα αμερικανικά και βρετανικά ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη,Θα ήταν επιθυμητό να έχουμε και εμείς πολλά παρόμοια αεροσκάφη σε αυτήν την περιοχή.
Εφόσον όμως τα Tu22M3 είναι εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους, θα γίνουν μια καλή βοήθεια για τους υποβρύχια μας στον αγώνα κατά των μονάδων επιφανείας, και πάνω απ ‘όλα εναντίον των ομάδων μάχης των αεροπλανοφόρων του εχθρού», πιστεύει ο Ρώσος ειδικός.
Όπως όλα δείχνουν, Μόσχα όπως και Ουάσιγκτον, έχοντας τα δικά τους τεράστια συμφέροντα, ετοιμάζονται να “κονταροκτυπηθούν” και στην Α.Μεσόγειο, καθιστώντας την περιοχή αυτή σε νέο “καυτό πεδίο”.