Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από μια ομάδα ακαδημαϊκών, πολιτικών, ακτιβιστών και δικηγόρων που αυτοαποκαλούνται “We Reporting Group”, έχει λεπτομερείς ισχυρισμούς για παρέμβαση της Άγκυρας στις προεδρικές εκλογές της ΤΔΒΚ του περασμένου Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων απειλών από την Τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατά του εν ενεργεία υποψήφιου.
Στις 18 Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Ersin Tatar εξελέγη πρόεδρος της ΤΔΒΚ μετά τον δεύτερο γύρο, εναντίον του απερχόμενου Προέδρου Μουσταφά Ακίτσι.
Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 2015, ο Akıncı ακολούθησε μια πολιτική για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού και τον τερματισμό των διχασμών από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση του 1974. Κάλεσε επίσης για ισότιμες σχέσεις με την Τουρκία.
“Η αποχώρησή του Ακιντσί από την υποψηφιότητα θα είναι πιο επωφελής για τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους στενούς υπαλλήλους του. Πείτε του να ανακοινώσει την απόσυρσή του στο Facebook απόψε.Ερχόμαστε από την κορυφή. Κανείς και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επιβίωση της Τουρκίας”, έλεγε η ΜΙΤ.
Και οι δύο στάσεις τον έβαλαν σε διαμάχη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τατάρ, από την άλλη πλευρά όπως και ο Ερντογάν, είναι υπέρ της λύσης δύο κρατών για την Κύπρο και έλαβε δημόσια υποστήριξη από την Άγκυρα καθ ‘όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ωστόσο, αυτή η βοήθεια φαίνεται να έχει “προχωρήσει” πολύ περισσότερο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Με βάση συνεντεύξεις με πρόσωπα που εμπλέκονται στην εκστρατεία, το “We Reporting Group” δηλώνει ότι βρήκε “σαφή στοιχεία” για τουρκική ανάμειξη στην ψηφοφορία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση “τη νομιμότητα του εκλεγμένου υποψηφίου”.
«Εγώ και η οικογένειά μου δέχθηκα απειλές θανάτου και είμαι ο στόχος διαφόρων εκστρατειών επιθέσεων και επιθέσεων τρολ», δήλωσε ο Ακίτσι. Αυτό περιελάμβανε Τούρκους πράκτορες πληροφοριών που έλεγαν στον Ακίτσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του «για χάρη της οικογένειάς του».
Ο πρώην Πρόεδρος των τουρκοκυπρίων ανέφερε για πρώτη φορά τους ισχυρισμούς του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης πριν από τις εκλογές στις 11 Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια, η τουρκική πρεσβεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αναφέροντας: «Οι δηλώσεις του Akıncı είναι εντελώς ανεπαρκείς. Η συνέχιση αυτής της στάσης απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία απέχει πολύ από το να είναι καλόπιστη».
Ωστόσο, μιλώντας στους συντάκτες της έκθεσης, ο αρχηγός προσωπικού του Akıncı Cenk Gürçağ παρείχε μια πιο λεπτομερή περιγραφή της αλληλεπίδρασής του με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας.
Ο Gürçağ λέει ότι κλήθηκε από έναν εκπρόσωπο του MİT που ονομάζεται Ahmet στις 17 Σεπτεμβρίου και προσκλήθηκε σε μια συνάντηση στο εστιατόριο του Merit Park Hotel στη βόρεια πλευρά του νησιού
Η συνάντηση αποτελούνταν από τρία άτομα από την Άγκυρα που παρουσιάστηκαν ως Κεμάλ, επικεφαλής των επιχειρήσεων εξωτερικού του MIT, Ali επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας και Κύπρου του MIT και ένας ειδικός, Χακάν.
“Μου ζήτησαν να πω στον κ. Akıncı να αποχωρήσει από τον προεδρικό αγώνα”, δήλωσε ο Gürçağ στην έκθεση.
«Δεν θέλουμε τον Akıncı σε αυτό το γραφείο. Δεν θα μπορεί να κερδίσει ούτως ή άλλως. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει. Ακόμα κι αν κερδίσει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Γνωρίζουμε την κάθε ανάσα όλων που είναι κοντά του », ανέφεραν οι εκπρόσωποι της MIT, σύμφωνα με τον Gürçağ.
«Σας παρακαλώ να το μεταφέρετε στον Μουσταφά Ακίτσι. Η αποχώρησή του από την υποψηφιότητα θα είναι πιο επωφελής για τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους στενούς υπαλλήλους του. Πείτε του να ανακοινώσει την απόσυρσή του στο Facebook απόψε. Ερχόμαστε από την κορυφή. Κανείς και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επιβίωση της Τουρκίας. ”
Ένας άλλος υποψήφιος, ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του ιδρυτή Προέδρου της ΤΔΒΚ, Ραούφ Ντενκτάς, υπέστη παρόμοια πίεση, λένε οι ερευνητές.
Ο Ντενκτάς είπε στην έκθεση ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του κατά τη διάρκεια συνάντησης με έναν εκπρόσωπο του MİT στο σπίτι ενός φίλου. Σε αντάλλαγμα, λέει ότι του δόθηκε η προοπτική για καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν.
«Μια ομάδα 27 ανθρώπων έχει σταλεί στο νησί από την Τουρκία και ότι σχεδόν 400 άτομα συνεργάστηκαν με αυτήν την ομάδα στο πεδίο, για τις εκλογές», δήλωσε ο Ντεκτάς.
Ισχυρίζεται επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικές πληρωμές σε ορισμένους πολίτες την προηγούμενη Παρασκευή πριν από τις εκλογές για να εξασφαλίσουν τις ψήφους τους.
Συνολικά, τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν όχι μόνο την πολιτική παρέμβαση, αλλά μια προσπάθεια να υπονομεύσουν σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς της ΤΔΒΚ, σύμφωνα με τους συντάκτες της.
«Η πολιτική ζωή των Τουρκοκυπρίων» είναι γεμάτη παραδείγματα παρέμβασης της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα », ανέφεραν οι ερευνητές.
«Ο σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να καταγράψει αυτά τα γεγονότα στην ιστορία και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αποτροπή νέων παρεμβολών κατά της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων».
Τα παραπάνω γεγονότα και αναφορές θα πρέπει άμεσα Ελλάδα και ΕΕ να προβούν σε διερεύνηση των παραπάνω καταγγελιών. Ο λόγος είναι ότι θα καταδειχθεί ο αντιδημοκρατικός και παρεμβατικός ρόλος της Τουρκίας στις εκλογές του ψευδοκράτους και η μη αναγνώριση των λόγων και έργων του αχυράνθρωπου του Ερντογάν ,Τατάρ, από τη Διεθνή Κοινότητα.
Επιπλέον, και αυτό είναι το σπουδαιότερο, θα καταδειχθεί μέσω των παραπάνω, η προμελετημένη κίνηση της Τουρκίας να οδηγήσει το Κυπριακό σε αδιέξοδο , στηρίζοντας την λύση των 2 κρατών και η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Τέλος, ΟΗΕ-ΕΕ θα μπορούσαν με προτροπή Ελλάδας-Κύπρου και τουρκοκυπρίων να ακυρώσουν τις προηγούμενες εκλογές και να προβούν σε νέες αδιάβλητες εκλογές στα κατεχόμενα.
Η Γερμανία ”αδειάζει” την Αθήνα: Η Μέρκελ απέρριψε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα