Αποφασισμένοι στην κυβέρνηση είναι να θέσουν τον κοινωνικό διαχωρισμό στο τραπέζι καθώς σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο βήματα επιστροφής στην κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους. Αυτό βεβαίως θα συμβεί μόνο εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα για απόκτηση ανοσίας.
Οι αριθμοί δεν βγαίνουν στην κυβέρνηση και παρά το ότι τουρίστες δεν φαίνεται να έρχονται (στους αριθμούς που ζητά η οικονομία) αποφασίζουν να αφήσουν εκτός τμημάτων της κοινωνικής ζωής τους μισούς Έλληνες που δεν έχουν θελήσει να εμβολιστούν!
Μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμός τους είναι η ελεύθερη είσοδος χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.
Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογή τους αυτός πιθανότατα να ξεκινά όταν και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που μίλησε στο ίδιο μέσο.
Παράλληλα, η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους εκτιμάται πως θα συνεπάγεται και την μη υποχρέωση για μάσκα. Τα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν ως έχουν κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί, το επόμενο διάστημα εντός πλαισίου ενός διαφορετικού πακέτου μέτρων.
Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, τόνισε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο Mega το Σάββατο.
Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν κλπ.
Η αντιπολίτευση;
Θετικά κίνητρα για τον καθολικό εμβολιασμό και όχι προνόμια των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων ζήτησε ο Αντρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας έτσι τον τόνο ίσως και της αντιπολίτευσης για το ζήτημα.
Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε, είπε ο κ. Ξανθός, είναι ότι είναι θεμιτό και επιβεβλημένο ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (π.χ. φροντίδα ασθενών ή ευάλωτων ομάδων) να ασκούνται από εμβολιασμένους, και ότι χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η απαίτηση.
Επίσης, δεν επιτρέπεται να υπάρχει αποκλεισμός πολιτών από κοινωνικές δραστηριότητες επειδή είναι ανεμβολίαστοι ειδικά στη φάση που δεν είναι διαθέσιμα σε όλους και με δικαίωμα επιλογής τα εμβόλια.
Φίλτρα
Αυτό που επίσης θα μπορούσε να συζητηθεί είναι η πρόβλεψη αυστηρότερων «φίλτρων» για τους ανεμβολίαστους σε σχέση με τους εμβολιασμένους (π.χ. πρόσφατο rapid test), χωρίς όμως στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως θετικό κίνητρο για τον καθολικό εμβολιασμό.
Τέλος, ο κ. Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη η συλλογική ανοσία να «χτιστεί» σε παγκόσμιο επίπεδο με «απελευθέρωση» των πατεντών και επιτάχυνση των εμβολιασμών, γιατί αλλιώς επωάζονται συνεχώς μεταδοτικότερες και πιθανώς ανθεκτικότερες στα εμβόλια μεταλλάξεις, που δεν επιτρέπουν τη ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας. Δήλωσε ότι η υπόθεση των πατεντών, ειδικά μετά την παρέμβαση Μπαϊντεν, είναι η κορυφαία κοινωνική και πολιτική σύγκρουση της εποχής και ότι πρέπει η χώρα μας και η Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση.