Συνάντηση Μακρόν με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου
Οπρωθυπουργός της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίζεται την πολιτική της χώρας του στη βορειοανατολική Συρία επισημαίνοντας ότι, παρά τους αμερικανικούς δισταγμούς, η προτεραιότητα του Παρισιού παραμένει η ήττα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και η προστασία των δυνάμεων, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, που πολεμούν τη τζιχαντιστική οργάνωση.
Xθές, μια Αντιπροσωπεία από την αυτόνομη περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν λύσεις για τις συγκρούσεις στην περιοχή, δήλωσε ο Berivan Khaled, συμπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της αυτοδιοίκησης.
Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει επίσης, τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (MSD), τον Ilham Ahmed, και τον συν-πρόεδρο του Ghassan Youssef του Πολιτικού Συμβουλίου Deir ez-Zor.
Οι προσπάθειες της Γαλλίας, για διεθνή αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε, στη δημοκρατική αυτονομία που ασκείται στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.
Ο Mακρόν τόνισε την ανάγκη, να συνεχίσει να εργάζεται για την «πολιτική σταθεροποίηση» στην περιοχή και τη «διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς». Εξήρε επίσης το «θάρρος» των μαχητών, στα βορειοανατολικά και τις θυσίες που έκανε ο τοπικός πληθυσμός, στην αντίσταση στην τρομοκρατική πολιτοφυλακή Ισλαμικό Κράτος.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, “διαβεβαίωσε” ότι το Παρίσι θα “συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, παράλληλα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις”, δήλωσε το Παλάτι του Elysée.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο στη συζήτηση, ήταν το εμπάργκο ενάντια στις αυτόνομες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας. Σύμφωνα με τον Khaled, τονίστηκε ότι η κρίση στην περιοχή έχει ενταθεί, μετά το κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης Al-Yarubiyah (ku. Til Koçer), τον Ιανουάριο του 2020 και η ανάγκη για ανθρωπιστικές υπηρεσίες πολλαπλασιάστηκε.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε πρωτοβουλίες, για το άνοιγμα της διέλευσης στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την παροχή βοήθειας.
Η διασυνοριακή βοήθεια, που βασίζεται σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, εξακολουθεί να φθάνει μόνο στην επαρχία Idlib, σε αντίθεση με την έντονη κριτική της αυτοδιοίκησης και των διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με τον Mακρόν, η Γαλλία θέλει να συνεχίσει τις «ανθρωπιστικές της ενέργειες» στη βορειοανατολική Συρία.
Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γαλλία
Το 2021, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, αποφάσισε για τέταρτη συνεχή χρονιά να προσφέρει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Περισσότερα από τα μισά, πήγαν στις αυτόνομες περιοχές.
Εκεί, η γαλλική βοήθεια επικεντρώνεται, στη βιώσιμη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πληθυσμιακών ομάδων μέσω προγραμμάτων, στους τομείς της υγείας και της υγιεινής, της παροχής νερού, τροφίμων και βασικών αγαθών, καθώς και της ταχείας ανοικοδόμησης. Η σταθεροποίηση των περιοχών, που απελευθερώθηκαν από την τυραννία του IS, είναι το επίκεντρο της αποστολής.
Ο Κούρδοι στη Συρία, αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα, ενώ δεκαετίες τώρα, έχουν υποστεί παρόμοια καταπίεση με αυτήν που υφίστανται οι Κούρδοι στην Τουρκία. Το συριακό καθεστώς επίσης, βασίστηκε στην καταπιεστική πολιτική και στην άρνηση της ύπαρξης των Κούρδων.
Έντονες επικρίσεις, στις αυτοδιοικούμενες περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας έχει προκαλέσει το γεγονός, ότι το καθεστώς Άσαντ, παρά την κρίση στη Συρία η οποία συνεχίζεται εδώ και εννέα χρόνια επιδεινούμενη διαρκώς, φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει στάση απέναντι στους Κούρδους, εμμένοντας στην πολιτική της αφομοίωσης.
Γεγονός είναι, ότι όταν ξέσπασαν οι εσωτερικές συγκρούσεις, μέσα σε μόλις μια δεκαετία, η Συρία έγινε θέατρο πολέμου πολλών ένοπλων ομάδων και διεθνών δυνάμεων.
Αντίδραση Τουρκίας
Δήλωση του πρέσβη Tanju Bilgiç, εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών ·
”Καταδικάζουμε τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν με τα μέλη του λεγόμενου «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου», το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του PYD / YPG.
Παρά όλες τις εκκλήσεις μας, η σχέση που διατηρεί η Γαλλία με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση, η οποία έχει αυτονομιστική ατζέντα, βλάπτει την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, τις προσπάθειες προστασίας της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.
Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση.”