Τα ”ρίχνει” στο ΥΠΕΞ η Προεδρία
Ηακύρωση της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλου προκαλεί για τρίτη ημέρα τριγμούς ανάμεσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά τις αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο Ιάσων Αποστολόπουλος δικαιούται της έμπρακτης αναγνώρισης για το έργο του στην διάσωση προσφύγων και μεταναστών, η Προεδρία της Δημοκρατίας -μέσω συνεργατών της Κατερίνας Σακελλαροπούλου- διέρρευσε ότι ήταν το υπουργείο Εξωτερικών που πρότεινε τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του», φέρονται να δήλωσαν «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δηλαδή συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου , σχετικά με την ακύρωση της απονομής τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο, ο οποίος έχει διακριθεί στην διάσωση προσφύγων.
Όπως αναφέραμε κυβερνητικές πηγές απάντησαν στους ισχυρισμούς της Προεδρίας επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με όσα επισήμως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται, μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση των 29 προσώπων στα οποία απονέμονται τιμητικές διακρίσεις με αφορμή την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστη απλώς κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δεν απηχούν τις απόψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ουδέν σχόλιο έκανε και ουδεμία πρόταση σχετικά με τις παρασημοφορήσεις διατύπωσε μέχρι σήμερα, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα».
Σήμερα Δευτέρα, συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου επανέρχονται στην υπόθεση που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την ακύρωση της παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου λένε τα εξής: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».
«Επομένως» συνεχίζουν οι συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ».
Σύμφωνα με την εκδοχή που διακινείται από την Προεδρία της Δημοκρατίας «εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση».
Μάλιστα, οι συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αποκαλύπτουν ότι ο Ιάσων Αποστολόπουλος, ο υποψήφιος για βράβευση, έκανε γνωστό ότι το βράδυ της Παρασκευής τον κάλεσαν από το υπουργείο Εξωτερικών -και συγκεκριμένα ο διευθυντής Εθιμοτυπίας, όπως πληροφορείται το protothema.gr- για να του πει ότι ακυρώθηκε η παρασημοφόρησή του.
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Ποιος εισηγήθηκε την παρασημοφόρηση του ακτιβιστή που κατηγορείται ότι στο παρελθόν έχει μιλήσει υποτιμητικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και απαξιωτικά για τις προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος; Ήταν το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας που συναπολείται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Δημοκρατίας; Και ποιος ακύρωσε την απόφαση παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου;
Κι όλα αυτά εν μέσω μιας όλως ασυνήθιστης διαρροής πληροφοριών από την Προεδρία της Δημοκρατίας, μέσω κύκλων που στοχοποιούν το υπουργείο Εξωτερικών ότι αρχικώς αποφάσισε και τελικώς ακύρωσε την παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου.
Σε αυτό το κλίμα, παρά το γεγονός ότι πιθανώς οφείλεται στην απόφασή του να κάνει ένα weekend καλοκαιρινών διακοπών, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί η απουσία του Νίκου Δένδια από τη δεξίωση που παρέθεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουλίου για τον εορτασμό της 47ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Χρησιμοποίησε ακόμα και τον Αντετοκούμπο!
Τα παρατράγουδα της προέδρου όμως είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Σε μία πραγματικά αδιανόητη ενέργεια, προκειμένου να εκθέσει τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, η προεδρία ισχυρίστηκε ότι ο τελευταίος δεν θα παρευρισκόταν στην δεξίωση, δήθεν επειδή θα ερχόταν ο κορυφαίος έλληνας αθλητής Γιάννης Αντετοκούμπο! Λέγοντας δύο φορές ψέματα! Διότι ο Γιάννης δεν επρόκειτο να παρευρεθεί στην δεξίωση, πράγμα που γνώριζε η προεδρία και το απέκρυψε, ενώ ο Βελόπουλος είχε ξεκαθαρίσει τους λόγους που δεν θα πήγαινε και οι οποίοι φυσικά δεν σχετίζονται με την παρουσία του Γιάννη την οποία ούτως ή άλλως δεν γνώριζε!
Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια. Στον αυριανό Βηματοδότη η πρόεδρος εφευρίσκει νέο μύθευμα αναφορικά με τον Βελόπουλο, ισχυριζόμενη ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δεν παρευρέθηκε στην δεξίωση, για να μην δείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν διαθέτει! Μιλάμε για ένα πρωτοφανές ψέμα, αφού η ίδια η πρόεδρος γνωρίζει ότι η είσοδος στο προεδρικό, γίνεται ακόμα και με αρνητικό PCR όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στην πρόσκληση που η ίδια απέστειλε! Άρα ο Βελόπουλος εάν ήθελε να πάει, δεν χρειαζόταν να δείξει κανένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Το θέμα όμως δεν είναι αστείο. Εάν η πρόεδρος φτάνει σε αυτό το έσχατο σημείο να συμπεριφέρεται σαν πολιτεύτρια εξωκοινοβουλευτικού κόμματος, λέγοντας απανωτά ψέματα χωρίς καμία αιδώ, τότε πραγματικά είναι επικίνδυνη τόσο για τον θεσμό, όσο και για το πολίτευμα. Εάν όλα αυτά έγιναν εν αγνοία της, τότε οφείλει άμεσα να καταγγείλει και να διώξει τους υφισταμένους της.
Εάν επιλέξει το δρόμο της σιωπής, αποδέχεται πλήρως την ευθύνη της.