Αυτό ήταν σύμφωνα με το τουρκικό ΜΜΕ κάτι που όλοι γνώριζαν σιωπηλά. Παραδέχτηκε ο Τούρκος πολιτικός ότι η πραγματική μετανάστευση Σύριων προς την Τουρκία διογκώθηκε μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου από το συριακό καθεστώς και ότι το Χαλέπι “έπεσε” στα χέρια του Άσσαντ με αντάλλαγμα την άδεια της Ρωσίας για την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης “Ασπίδα του Ευφράτη”.
Αυτή η δήλωση Νταβούτογλου, αποτελεί κυριολεκτικά είδηση βόμβα, αφού καταδεικνύει ότι όλα ήταν προσυμφωνημένα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αναφορικά με τα συριακά εδάφη τα οποία κατέλαβαν οι Τούρκοι στην πολυδιαφημισμένη εκστρατεία τους “Ασπίδα του Ευφράτη” (FIRAT KALKANI), αλλά και την επιστροφή του Χαλεπίου στον Άσσαντ.
Yπήρχε λοιπόν ένα δούνε και λαβείν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με λεία Συριακά εδάφη. Ο Συριακός λαός και τα εδάφη της χώρας του ήταν τίποτε άλλο από πιόνια στη σκακιέρα των Ρωσοτουρκικών συμφερόντων και διεκδικήσεων στη χώρα.
Αποκαλύπτεται λοιπόν έτσι ότι ο πολυδιαφημιζόμενος γενναίος τουρκικός στρατός και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” κατέλαβαν εκείνα τα Συριακά εδάφη που είχαν εγκρίνει ή μάλλον τους είχαν “πουλήσει” οι Ρώσοι, αφού ο Άσσαντ ήταν και είναι μια μαριονέτα τους.
Για την ιστορία η επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” διήρκησε 198 ημέρες, από τις 24-8-2016 μέχρι τις 29-03-2017, στην οποία η Τουρκία έθεσε υπό τον έλεγχό της 243 κατοικημένους τόπους και έκταση 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων Συριακού εδάφους
Ο πολιτικός στόχος της επιχείρησης αφορούσε την αποτροπή της δημιουργίας ενός ενιαίου κουρδικού διαδρόμου στα νότια σύνορα της Τουρκίας, που θα ξεκινούσε από το Βόρειο Ιράκ και θα έφθανε μέχρι την Α. Μεσόγειο και την απαγόρευση δημιουργίας νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος μέσω τη όδευσης Β.Ιράκ- Συρία-Μεσόγειος θα έδινε οικονομική ώθηση στη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, με συνέπεια την απόσχιση ΝΑ επαρχιών τη Τουρκίας στις οποίες ζούν αμιγώς Κούρδοι.
Συνεπώς η τότε τουρκική ηγεσία υπό τον Ερντογάν έκρινε πως όλα τα παραπάνω αντιστάθμιζαν τη ρωσική απαίτηση για απώλεια του Χαλεπίου.
Η όλη επιχείρηση μπορεί να έγινε με την συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, ωστόσο εύρισκε απέναντι και αντίθετη προς αυτή τη Δύση. ΗΠΑ-Γαλλία και Μ. Βρετανία ήταν αντίθετες με το υπόψιν εγχείρημα.
Από πλευράς στρατιωτικής επιχείρησης οι δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία, ήταν ανόμοια τμήματα , πολλαπλών δυνατοτήτων δύναμης 4000 ανδρών , επικουρούμενων από 8700 αντικαθεστωτικούς του “Ελεύθερου Στρατού της Συρίας” φίλα προσκείμενων προς τη Συρία
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί του “Ελεύθερου Στρατού της Συρίας” να είναι προσηλωμένοι στην αποστολή τους, η Τουρκία ανέλαβε τη φροντίδα των οικογενειών τους σε αυτήν, παρέχοντας τους στέγη, τροφή, διαμονή και υγειονομική περίθαλψη.
Κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε ότι εδαφικά η επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” εστιάστηκε σε 4 πεδία επιχειρήσεων τα οποία ήταν του CERABLUS-SAJUR, του COBANBEY-DABIK, του DABIK-AL BAB και του AL BAB.