Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Θέλουμε την Υποστήριξη της Τουρκίας αλλά η χώρα και η διοίκηση του Αεροδρομίου ανήκει σε μας
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που απασχολούν τον λαό του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν. Αφορά το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση, στην εργασία. Το δικαίωμα τους να ζουν δημόσια και να συμμετέχουν στα κοινά. Η προστασία των γυναικών από τους βιασμούς, αλλά και από τους αναγκαστικούς γάμος και την κακοποίηση και τέλος τους απασχολεί ιδιαιτέρως και το με ποιες χώρες θα συνεργαστούν μακροπρόθεσμα.
Σε δηλώσεις τους οι Ταλιμπάν, άλλοτε φανερά και άλλοτε με υπεκφυγές, αναφέρουν τις χώρες τις οποίες προσεγγίζουν, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πουν το οτιδήποτε.
Ο εκπρόσωπος του Πολιτικού Γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, Mohammed Naim Wardak, δήλωσε, ότι ζήτησαν από όλες τις χώρες, ιδιαίτερα την Τουρκία, να βοηθήσουν τον Αφγανικό λαό και το Αφγανιστάν.
Ο Γουαρντάκ μίλησε στο Anadolu Agency, αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Καμπούλ του Αφγανιστάν και αξιολογήθηκαν πολλά ζητήματα, όπως ο ρόλος της Τουρκίας, τα μηνύματα που έδωσαν οι Ταλιμπάν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και για όσους εγκατέλειψαν τη χώρα.
Ανέφερε, “Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, οι Τούρκοι είναι μουσουλμάνοι και αδελφοί. Έχουμε ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Τουρκία”. Ο Γουαρντάκ είπε, ότι θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις στο μέλλον και ότι οι Ταλιμπάν, βρίσκονται σε επικοινωνία με την Τουρκία.
Όταν ρωτήθηκε για την ανάγκη των Ταλιμπάν για την υποστήριξη της Τουρκίας, ο Γουαρντάκ είπε: “Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό. Θέλουμε αυτό (υποστήριξη). Θέλουμε” απάντησε.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό, εποικοδομητικό και θετικό ρόλο στο Αφγανιστάν και στην ανοικοδόμηση της χώρας και ότι χρειάζεται αυτόν τον ρόλο, ο Γουαρντάκ είπε, τα ακόλουθα σχετικά με τη δομή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών:
“Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα στις σχέσεις μας. Το πρώτο είναι, οι αρχές της θρησκείας του Ισλάμ και το δεύτερο είναι, το καλύτερο συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων. Λόγω αυτών των δύο ζητημάτων, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλή, εποικοδομητική και θετική σχέση με την Τουρκία ειδικότερα. Δεν έχουμε προβλήματα με την Τουρκία “.
Πιθανά μηνύματα για το εσωτερικό και εξωτερικό
Ο Γουαρντάκ αναφέρθηκε επίσης, στα μηνύματα που έδωσαν οι Ταλιμπάν προκειμένου να ηρεμήσουν, οι εγχώριες και διεθνείς ανησυχίες και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε: “Τα λόγια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, αλλά οι ενέργειες είναι που θα δώσουν εμπιστοσύνη μέσα και έξω. Δεν αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στο εσωτερικό, επειδή είμαστε με το μέρος του λαού, οι άνθρωποι είναι στο πλευρό μας και γνωριζόμαστε». είπε.
Σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα, είναι ο πόλεμος, πρόσθεσε: «Υπάρχουν διαταραχές σε κάθε πτυχή της ζωής, λόγω του πολέμου, αλλά καταφέραμε να θέσουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, που επιβλήθηκε στον λαό μας εδώ και 20 χρόνια. Το όνειρο κάθε μέλους του λαού μας, ήταν να ζήσει μια μέρα χωρίς πόλεμο. Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να ξαναχτίσουμε τη χώρα του λαού μας. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους πάντες ».
Ο Γουαρντάκ, στέλνοντας μηνύματα στο εξωτερικό, δήλωσε ότι βρίσκονται σε σχολαστική επαφή με πολλές χώρες και ιδρύματα του εξωτερικού, είτε είναι γειτονικές χώρες είτε άλλες, εδώ και δέκα έως δεκαπέντε χρόνια.
Επισημαίνοντας ότι οι Ταλιμπάν, κατέληξαν σε συναίνεση μεταξύ των μερών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Γουαρντάκ είπε: “Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, αλλά αν έρθουν κοντά μεταξύ τους και καταλήξουν σε συμφωνία, αυτό θα λύσει πολλές παρεξηγήσεις. Το έχουμε βιώσει αυτό. Όταν κάθισαν και επικοινωνούσαν μαζί μας για λίγο, δεν μπορούσαν να κρύψουν την έκπληξή τους και είπαν: «Ακούσαμε άλλα πράγματα για σας, αλλά όταν καθίσαμε μαζί σας, είδαμε ότι αυτό που ακούσαμε δεν ήταν αλήθεια».
Αναφέροντας ότι βρίσκονται σε επαφή με πολλές χώρες, ο Γουαρντάκ είπε ότι ορισμένα θέματα, όπως το θέμα των ναρκωτικών μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο, θα ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα όπως πριν, αλλά για αυτό, η βοήθεια όλων των μερών, ειδικά της διεθνούς κοινότητας απαιτείται.
Τα δικαιώματα των γυναικών
Υπογραμμίζοντας, ότι τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων προστατεύονται από τη θρησκεία του Ισλάμ και τις πεποιθήσεις, ο Γουαρντάκ είπε: “Δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εκπαίδευση, την εργασία, την ιδιοκτησία και τη δική τους ζωή. Από αυτή την άποψη , όλοι πρέπει να είναι άνετοι. Αλλά πιστεύουμε ότι η κατάσταση, θα βελτιωθεί σε μία ή δύο ημέρες. Απλώς θέλουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να λύσουμε τα προβλήματα “. είπε.
Ο εκπρόσωπος του Πολιτικού Γραφείου Γουαρντάκ, επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν στοχοποιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εδώ και 20 χρόνια και δεν έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν παρά μόνο τα τελευταία 3 χρόνια.
Σύστημα διαχείρισης
Ο Γουαρντάκ δήλωσε ότι το σύστημα διαχείρισης πρέπει να είναι ισλαμικό, “Η ισλαμική διακυβέρνηση επιτυγχάνεται, με τη διακυβέρνηση των ανθρώπων σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Περισσότερο από το 99 τοις εκατό των Αφγανών είναι μουσουλμάνοι. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατοχής, δοκιμάστηκαν οι πεποιθήσεις και οι παραδόσεις των ανθρώπων να αλλάξουν, αλλά δεν ήταν επιτυχημένες σε αυτό γιατί αυτές οι ιδέες δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις, την κοινωνία και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων».
Ο Γουαρντάκ δήλωσε ότι στον ισλαμικό κόσμο, δεν υπάρχει ένας μοναδικός και συγκεκριμένος τρόπος, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής του Ισλάμ στη διοίκηση και ότι οι εκλογές ή άλλοι τρόποι είναι ένα μέσο και όχι ένας στόχος.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε: “Ως Αφγανικός λαός, θα καθίσουμε και θα σκεφτούμε να βρούμε το σύστημα που θα ταιριάζει στην κατάσταση και την κοινωνία, στην οποία ζουν οι άνθρωποι για 40 χρόνια. Το Αφγανιστάν είναι διαφορετικό από άλλες χώρες και αυτά τα ζητήματα, πρέπει να συζητηθούν, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι η σταθερότητα και η ελευθερία του λαού μας ». είπε.
Αυτοί θα φύγουν από το Αφγανιστάν
Ο Γουαρντάκ μίλησε επίσης, για τους Αφγανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα και είπε, ότι δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν την κατάσταση και ότι οι ξένες χώρες, ειδικά οι ΗΠΑ, ενθάρρυναν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.
Ο Muhammed Naim Wardak συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
“Γνωρίζουμε τις κοινότητές μας. Αν πείτε σε κάποιον, θα σας πάμε στις ΗΠΑ χωρίς διαβατήριο, φυσικά και θα το κάνει. Πιάσαμε και απελευθερώσαμε πολλούς ανθρώπους, που σκότωσαν εμάς και τους μουτζαχεντίν μας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για αυτό. Στην πραγματικότητα, ενθάρρυναν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα και στη συνέχεια τους άνοιξαν τις πόρτες”.
Πολιτική λύσης προβλημάτων μέσω διαλόγου
Τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν, ήθελαν να λύσουν τα προβλήματα στο Αφγανιστάν μέσω διαλόγου και συμφιλίωσης, ο Γουαρντάκ είπε, ότι αυτή η πολιτική που ακολούθησαν από την αρχή απέδωσε καρπούς σε όλη τη χώρα και ο κόσμος το είδε.
Είπε, “Φυσικά, υπήρξε πόλεμος για λίγο. Αλλά υπήρξε συμβιβασμός και σε άλλες επαρχίες. Γι ‘αυτό στην Κανταχάρ, ο παλιός κυβερνήτης ήρθε και κάθισε δίπλα στον νέο κυβερνήτη, δύο ημέρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει σε άλλες επαρχίες. Αυτή είναι μια επιτυχημένη και σοφή πολιτική “.
Σημειώνοντας, ότι δεν υπήρξε αιματοχυσία και ότι ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, μέσω της συμφωνίας, είπε: “Δεν θέλουμε προβλήματα και πόλεμο. Ο τερματισμός του πολέμου, ήταν το όνειρο του Αφγανικού λαού και το επιτύχαμε. Εάν κάποιος επιμένει να προκαλέσει ξανά προβλήματα, δεν θα είναι προς το συμφέρον του λαού και της χώρας”.
Πρώην σύμβουλοι
Αναφέροντας τη μεταχείριση των κυβερνητικών αξιωματούχων και των Ταλιμπάν εναντίον τους, ο Γουαρντάκ είπε:
“Θέλουμε ένα νέο μέλλον. Θέλουμε να χτίσουμε τη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, εκδόθηκε αμνηστία και εκδόθηκε δήλωση 13 στοιχείων. Σε ένα από αυτά τα άρθρα, διαβεβαιώσαμε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε στρατιώτες είτε όχι, θα έχουν την ευκαιρία να υπηρετήσουν ξανά τον λαό και τη χώρα ».
Δικοίκηση αεροδρομίου
Όσον αφορά την κατάσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι, ο Γουαρντάκ είπε: “Το αεροδρόμιο είναι η γη του Αφγανιστάν και οι Αφγανοί είναι υπεύθυνοι για τη γη, τα ιδρύματα και την τιμή τους. Αυτό είναι θέμα κυριαρχίας. Η βοήθεια είναι άλλο θέμα, αλλά η διοίκηση του αεροδρομίου είναι καθήκον μας και είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Γιατί φοβούνται τώρα. Κι εσείς. Είδατε, οι ξένες δυνάμεις που ήταν στο αεροδρόμιο τι έκαναν, οι άνθρωποι έπεφταν σαν «βροχή» από τα αεροπλάνα. Τώρα όμως κάναμε την περιοχή του αεροδρομίου ασφαλή. Αυτή είναι η χώρα μας, το σπίτι μας. Γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του σπιτιού μας και τι είναι υπέρ μας. Καμία χώρα στον κόσμο, δεν αποδέχεται την ασφάλεια του αεροδρομίου της από κάποιον άλλο. Ζητάμε επίσης από όλους που επισκέπτονται τη χώρα, να σεβαστούν τους κανόνες και την κυριαρχία μας ».