1.την πρώτη χρονιά είχαμε μόνο τα ατομικά μέσα προστασίας,
2.τη δεύτερη χρονιά έχουμε αφενός μεγάλη επιδημιολογική ανατροπή με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, αλλά έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προχωρούν σήμερα (30.08.2021) στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στη χώρα μας.
«Σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία θα άνοιξουν για δεύτερη χρονιά με τον κορονοϊό. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Φέτος, έχουμε την παραλλαγή Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», είπε αρχικά η κα Θεοδωρίδου.
Και συνέχισε: «Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του για να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς αλλά και είναι λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων».
«Αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως έχουν γίνει συνολικά 11.350.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει τη μία δόση (57,3%) και 5.815.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (54,5%). Ο μέσος όρος των ραντεβού που κλείνονται ανά ημέρα είναι 20.000. Τις τελευταίες 10 ημέρες, 164.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση.
Ο αναπηρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε: «Το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας. Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολιαστών έχει εμβολιαστεί. Θα θέλαμε η υποχρεωτικότητα να μην ήταν ποτέ θέμα συζήτησης στη χώρα μας. Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Προβλέπει αναστολή των καθηκόντων. Όσοι τεθούν σε αναστολή, όταν -εφόσον εμβολιαστούν- επιστρέψουν στη θέση τους, είναι πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, ανάλογα με τις ανάγκες. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Κάνουμε ύστατη έκκληση να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τα κενά, θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες».
Τα μέτρα από 13 Σεπτεμβρίου
Το πακέτο των νέων μέτρων που θα ισχύουν για έξι μήνες, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021, συνοψίζεται στην εξαίρεση των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους, αλλά και τον έλεγχο μέσω της υποχρεωτικής διάγνωσης του κορωνοϊού, προκειμένου να απομονώνονται γρήγορα τα νέα κρούσματα.
Συγκεκριμένα:
-Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.
-Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
-Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.
-Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
-Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.
-Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
-Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.
-Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
-Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
-Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.