«Στο Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, όσοι δεν εμβολιάστηκαν κλήθηκαν στις θέσεις τους γιατί δεν έβγαινε η βάρδια. Σε κάποια άλλα νοσοκομεία δεν είναι στα προγράμματα οι συνάδελφοι» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός
Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός μπορεί να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες.
Διαφορετικά, ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, και μέχρι να προχωρήσει στον εμβολιασμό του.
Επίσης, από σήμερα ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Θανάσης Δημόπουλος, καθηγητής ιατρικής σχολής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Ζητάμε λίγες ημέρες προθεσμία για να προλάβουν να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί»
«Υπάρχει μια υπουργική απόφαση 27 Αυγούστου που δίνει παράταση 15 ημέρες στο προσωπικό των ψυχιατρικών νοσοκομείων και τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων. Γνωρίζαμε την απόφαση. Γιατί να μη δοθεί παράταση και στους υπόλοιπους; Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα ψυχιατρικά νοσοκομεία σε σχέση με τα άλλα. Από αυτά τα νοσοκομεία θα έφευγε το 10%, όπως και στα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Χθες εμβολιάστηκαν αρκετοί συνάδελφοι. Καλούμε και τους υπολοίπους να κλείσουν ραντεβού και ζητάμε από τη νέα ηγεσία του υπουργείο να δώσει λίγες μέρες προθεσμία γιατί είμαστε σίγουροι ότι πολλοί θα εμβολιαστούν», είπε ο κ. Γιαννακός.
«Κλήθηκαν οι ανεμβολίαστοι να εργαστούν στο Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη γιατί δεν έβγαινε η βάρδια»
«Στη Χαλκιδική είχαμε 220 ανεμβολίαστους, έμειναν 90. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που είχαμε 200-300, έμειναν λιγότεροι από 100 και υπάρχουν και ραντεβού για τις επόμενες ημέρες. Στο ΑΧΕΠΑ ο διοικητής ετοίμασε κάρτες και δεν επέτρεπε στο ανεμβολίαστο προσωπικό να μπαίνει στο νοσοκομείο. Σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, όσοι δεν εμβολιάστηκαν κλήθηκαν στις θέσεις τους γιατί δεν έβγαινε η βάρδια. Σε κάποια άλλα νοσοκομεία δεν είναι στα προγράμματα οι συνάδελφοι. Υπάρχει ένα αλαλούμ. Όλο αυτό δε δείχνει να υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η θέση όλων των φορέων και της επιστημονικής κοινότητας είναι ξεκάθαρη»
«Είναι σημαντικό ότι όλα τα συλλογικά όργανα των υγειονομικών έχουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα του εμβολιασμού. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά συνάδουν με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς τη νόσηση, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα. Νομίζω ότι η θέση όλων των φορέων και της επιστημονικής κοινότητας είναι ξεκάθαρη. Νομίζω πως μπορούμε και τις επόμενες ημέρες να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό όλων μας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος.
«Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες στην πανεπιστημιακή κοινότητα, έχουμε ειδικό σποτάκι, μιλάμε με τους φοιτητές, με τους συλλόγους εργαζομένων», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με τις προσπάθειες που γίνονται για να πειστούν οι αντιεμβολιαστές.
«Το εμβόλιο εκμηδενίζει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης»
«Είναι απίθανο ένας άνθρωπος που δεν έχει σημαντικά προβλήματα ανοσοκαταστολής και έχει εμβολιαστεί, αν μολυνθεί να χρειαστεί νοσηλεία. Το εμβόλιο δεν αποτρέπει πλήρως τη μόλυνση, αλλά στην ουσία εκμηδενίζει την πιθανότητα να χρειαστεί να μπει κάποιος στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα που θέτει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, δηλαδή στο γιατί κάποιος να εμβολιαστεί αφού, αν και εμβολιασμένος, μπορεί και να κολλήσει αλλά και να μεταδώσει τον ιό.
«Τα κενά στα νοσοκομεία δε θα καλυφθούν με ευκαιριακή απαχόληση»
«Τα κενά στα νοσοκομεία δε θα μπορέσουν να αναπληρωθούν με ευκαιριακή εποχιακή απασχόληση. Η έκκληση σε όλους τους υγειονομικούς είναι ακόμη και σήμερα να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, να μην μπούμε σε διαδικασία διχασμού και στοχοποίησης ανθρώπων», τόνισε ο ίδιος.
«Αν εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα θα κλείσουν ζωτικής σημασίας λειτουργίες»
«Να ζητήσουμε λίγο χρόνο ακόμη. Σε όσα νοσοκομεία δεν μπήκαν μέσα οι συνάδελφοι, καταργήθηκαν κλινικές και ανεστάλησαν χειρουργεία. Αυτό είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς. Αν εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα θα κλείσουν ζωτικής σημασίας λειτουργίες. Στη Νάξο θα κλείσει το μικροβιολογικό εργαστήριο. Στην Κέρκυρα θα κλείσει η αιμοδοσία. Το στρατιωτικό νοσοκομείο, το ΝΙΜΤΣ, έχει 150 στους 400 υπαλλήλους ανεμβολίαστους και το υπ. Εθνικής Άμυνας ρωτάει τη διοίκηση του ΝΜΙΤΣ αν πρέπει να ενταχθεί στην υποχρεωτικότητα ή όχι», σημείωσε ο κ. Γιαννακός.
70 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μπήκαν στο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη για να βγουν οι βάρδιες
Στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο Γεννηματά, περίπου 70 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, μπήκαν κανονικά σήμερα στο νοσοκομείο να εργαστούν γιατί δε θα έβγαιναν οι βάρδιες.
«Ήρθαμε κανονικά στη δουλειά, οι συνάδελφοι ήταν στα προγράμματα. Δεν υπάρχει καμία πράξη από πλευράς της διοίκησης για αναστολή εργασίας. Ο διοικητής του νοσοκομείου μας είπε ότι όποιος εμβολιαστεί σήμερα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη δουλειά του. Αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο. Τα γραφεία προσωπικού είπαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα. Οι συνάδελφοι δουλεύουν κανονικά. Μας είπαν ότι είναι έτοιμοι και δε θα υπάρξουν προβλήματα σε νοσοκομεία, αλλά συνάδελφος που είναι ανεμβολίαστη την πήρε ο προϊστάμενος του τμήματος και της είπε να έρθει κανονικά για δουλειά γιατί δε βγαίνει το πρόγραμμα», εξήγησε ο κ. Πέτρος Κετικίδης, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ.