Η ακρίβεια προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση
Ηαντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Από σήμερα θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των παρεμβάσεων που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ έδωσε κάποιες κατευθύνσεις για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, οι οποίες θα ξεκινήσουν από σήμερα να εξειδικεύονται. Μία από αυτές είναι το πως θα λειτουργήσει στην πράξη το μέτρο απορρόφησης των ενδεχομένων αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες (12.09.2021) είπε, ότι το μέτρο έχει χρονικό ορίζοντα τους τρεις μήνες, αλλά αν απαιτηθεί τότε ενδεχομένως θα παραταθεί.
Πάντως ο πρωθυπουργός επικαλούμενος, εκτιμήσεις από κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά και της ΕΕ, τόνισε ότι κυρίαρχη άποψη είναι ότι ο πληθωρισμός είναι ένα πρόβλημα συγκυριακό που έχει να κάνει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «με το ότι η ζήτηση επανήλθε πολύ γρήγορα και η προσφορά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί».
Πάντως όταν κλείνουν τα μικρόφωνα η ανησυχία είναι έκδηλη. Αυτός είναι μάλιστα ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην ανακοίνωση μίας σειράς μέτρων – ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια.
Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, όπως είπε, η κυβέρνηση ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα πρωτίστως της μεσαίας τάξης και «από εκεί και πέρα με τα μέτρα που ανακοινώσαμε θα τα στηρίξουμε κι άλλο». «Έχουμε εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, θα τις δρομολογήσουμε σε πρώτη φάση μέχρι τον Ιούνιο του 2022, δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί να επεκταθεί» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός πάντως έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει πριν το πρόβλημα γίνει οξύ. Σημείωσε χαρακτηριστικά «κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα και ειδικά για το ζήτημα του ρεύματος κάνουμε γενναίες παρεμβάσεις».
Τα μέτρα ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια
Κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα για κάθε νοικοκυριό μέσω της δημιουργίας ειδικού ταμείου ενεργειακής μετάβασης ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Μειωμένος ΦΠΑ 13% σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφο, τουρισμό.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.
Κατάργηση του τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Διπλασιασμός ποσού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Δεκέμβριο 2021 για όλους τους δικαιούχους.
Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόραση.
Έκπτωση φόρου 30% για δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών 6% για τους αγρότες
Τα πρώτα καμπανάκια ήρθαν
Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός που ήταν στο 1,9%. Όπως είπε και πρωθυπουργός υπολείπεται κατά πολύ του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρωζώνη, που ήταν στο 3%, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο έδειξαν ότι οι ανατιμήσεις είναι ήδη εδώ.
Οι μεγάλες αυξήσεις εντοπίστηκαν στο φυσικό αέριο με πραγματικό άλμα 91%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%. Για την ώρα οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι απόλυτα ελεγχόμενες, ωστόσο οι προβλέψεις «φέρνουν» ανατιμήσεις έως και 50% και μάλιστα άμεσα.
Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και σε μία σειρά ειδών διατροφής ακολουθούν την ανιούσα. Τα νωπά λαχανικά είδαν την τιμή τους να αυξάνεται 21% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αύξηση μεγαλύτερη του 7% είχαμε στο ελαιόλαδο και 17,6% στα άλλα βρώσιμα έλαια. Πιο ακριβό κατά 12,2% πλήρωσαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, τσιμπημένες κατά 8% βρήκαν τις τιμές στα νωπά ψάρια, ενώ αυξήσεις πάνω από 4% συνάντησαν σε πουλερικά και φρούτα.