Το εν λόγω ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε την ομάδα των τουρκόφιλων μισθοφόρων σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το σφυροκόπημα των τουρκόφιλων μισθοφόρων στη Συρία, από την Ρωσική αεροπορία, σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, το οποίο διατηρεί στενές επαφές με το Υπουργείο άμυνας της χώρας του.

Συγκεκριμένα τουρκόφιλοι μισθοφόροι που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στη Συρία, επλήγησαν από πυρά ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24.

Το ενδιαφέρον στην παραπάνω είδηση είναι το γεγονός ότι το εν λόγω ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε την ομάδα των τουρκόφιλων μισθοφόρων σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αγνοώντας εντελώς την παρουσία του τουρκικού στρατού σε αυτήν την περιοχή.
Σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η ρωσική πλευρά δεν ειδοποιήθηκε από τους Τούρκους ότι αναπτύχθηκαν επίσης τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro, η επίθεση έπληξε τα περίχωρα του οικισμού Darkush, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία, περίπου 2,5 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Είναι γνωστό ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Τούρκων μισθοφόρων και ως αποτέλεσμα της επίθεσης, οι μαχητές που βρίσκονταν παράνομα στη Συρία καταστράφηκαν μαζί με τον τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε μεταφέρει προηγουμένως η Άγκυρα για μετέπειτα χρήση εναντίον του συριακού στρατού.
Επιπλέον, το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro έλαβε επίσης φωτογραφίες από ένα βομβαρδιστικό ρωσικής πρώτης γραμμής στα τουρκικά σύνορα. Κρίνοντας από την ισχυρή έκρηξη, η Ρωσία κατέφυγε στη χρήση βομβών υψηλής εκρηκτικής ενέργειας με μεγάλη καταστροφική δύναμη, γεγονός που ενισχύει την πληροφόρηση ότι ανακαλύφθηκε και εξοντώθηκε πραγματικά μια μεγάλη ομάδα τουρκόφιλων μισθοφόρων

Διάσταση απόψεων Πούτιν-Ερντογάν

Σε σχετικό άρθρο μας είχαμε κάνει λόγο ότι ο Ερντογάν τα βρήκε “σκούρα” με τον Πούτιν και διαπίστωσε ότι το όραμά του για τη δημιουργία στρατηγικών δεσμών με τη Μόσχα για να αντικαταστήσει τους σοβαρά επιδεινωμένους δεσμούς της Άγκυρας με τη Δύση αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι περισσότερο από ένα όνειρο, αφού υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια και διάσταση απόψεων με τη Ρωσία, σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Κριμαία-Ουκρανία

Η κρίση στην Ιντλίμπ βρίσκεται χαμηλά ως μέρος της παγκόσμιας ατζέντας εδώ και αρκετό καιρό. Ο λόγος είναι ότι την άλλοτε επικρατούσα ατμόσφαιρα συγκρούσεων, ακολούθησε μια σχετικά ήρεμη περίοδος χάρη στην κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου 2020

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, άρχισαν να εμφανίζονται ανησυχητικές ενδείξεις, που υποδηλώνουν ότι αυτή η ηρεμία 1,5 έτους μπορεί να τελειώσει.

Επιπλέον, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή έχουν ενταθεί.

Η συνάντηση Πούτιν-Άσσαντ

Ένας άλλος λόγος που καθιστά αναγκαία την εστίαση στην Ιντλίμπ είναι ότι η δήλωση Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο , έκανε έμμεσες αναφορές στην Τουρκία.

Στη δήλωσή του στον Τύπο με τον Άσσαντ, ο Πούτιν έριξε κουβέντα για τις «ξένες ένοπλες δυνάμεις» και χωρίς να αναφέρει ονόματα, έκανε αναφορά για την παρουσία της Τουρκίας στη Συρία:

«Το κύριο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι ξένες ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών και χωρίς την άδειά σας ,απευθυνόμενος στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάτι που σαφώς αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Οι εστίες αντίστασης από τρομοκράτες που όχι μόνο ελέγχουν μέρος της επικράτειας αλλά συνεχίζουν να τρομοκρατούν αμάχους είναι ένα άλλο πρόβλημα ».

Μετά από αυτή τη συνάντηση, θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις στην περιοχή στο Ιντλίμπ για να διαπιστώσουμε αν σχεδιάστηκε από Πούτιν-Άσσαντ μια νέα επιθετική επιστροφή των δυνάμεων τους στην εν λόγω περιοχή.

Εκτίμηση

Οι προσεγγίσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας για το μέλλον της Συρίας και τα οράματά τους για αυτήν έρχονται σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους σε πολλούς τομείς στο τέλος της ημέρας.

Αυτό φέρνει μαζί του μια ασταθή ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας κάθε στιγμή.

Τα δεδομένα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα στο Διεθνές σκηνικό και αυτό έχει ως επακόλουθο την επαναδρομολόγηση και αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής .

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν να αντιλαμβάνεται αφενός ότι δεν είναι εύκολο να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με τη Δύση, από την οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, και αφετέρου ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει αξιόπιστες συμμαχικές σχέσεις με τη Ρωσία, υποκαθιστώντας έτσι τη Δύση.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έδειξαν περίτρανα τόσο με την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν, όσο και με την δημιουργία της συμμαχίας AUKUS μαζί με Αυστραλία και Μ. Βρετανία στον Ινδοειρηνικό, πως πρώτη και μοναδική ίσως προτεραιότητα τους παγκοσμίως είναι η Κίνα, σε συνδυασμό με την ανέτοιμη στρατιωτικά ΕΕ, δημιουργούν ένα επικίνδυνο υπόβαθρο για τις περιφερειακές περιπέτειες του Ερντογάν όπου εμπλέκεται και η Ρωσία.
Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η απομόνωσή του από τη Δύση σε συγκερασμό με τα παραπάνω, ανοίγουν την όρεξη στον Πούτιν για σκλήρυνση της στάσης του έναντι της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται πλέον σε μειονεκτική θέση.

Ίσως ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρήσει να πείσει την Ουάσιγκτον στην προσεχή του επίσκεψη εντός ολίγων ημερών στις ΗΠΑ, ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη Δύση.

Ακόμη όμως και έτσι να είναι, ποιός θα τον πιστέψει; Κανείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »