Δυσθεώρητες οι αυξήσεις και στο φυσικό αέριο διεθνώς – Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης
Σε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι, που θα το διαδεχθεί ένας ήπιος χειμώνας, ελπίζουν τα νοικοκυριά, καθώς διαπιστώνουν ότι το φετινό κόστος θέρμανσης θα είναι πολύ υψηλότερο από πέρσι
Η εικόνα από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται για τους επόμενους μήνες, χωρίς τάση αποκλιμάκωσης τουλάχιστον ως την Άνοιξη του 2022.
Το πετρέλαιο βρίσκεται, πλέον, στα 78 δολάρια, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα του 2018 και τα νοικοκυριά βάζουν ήδη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγει επισήμως η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι δεν έχουν γεμάτες τις δεξαμενές τους από πέρσι, θα κληθούν να προμηθευτούν πετρέλαιο με τιμή γύρω στο 1,10- 1,14 ευρώ/ λίτρο.
Η περσινή περίοδος άνοιξε με τιμή εκκίνησης 0,79 ευρώ/λίτρο και με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 42 δολάρια. Στο τέλος Απριλίου, όταν “έκλεισε” η περίοδος θέρμανσης, η μέση τιμή βρισκόταν στα 0,957 ευρώ/ λίτρο με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει “σκαρφαλώσει” στα 67 δολάρια. Η διαφαινόμενη επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις τρέχουσες τιμές είναι προφανής και το ζητούμενο είναι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Το επίδομα φέτος αυξάνεται κατά 20% κι αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο επίδομα ανεβαίνει στα 96 ευρώ, από 80 ευρώ πέρσι, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί θεωρητικά να πάρει ένα νοικοκυριό αυξάνεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ πέρσι. Κατά τα άλλα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μένουν ίδια, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται με βάση συντελεστές ανά περιοχή, που εφαρμόζονται στο ποσό βάσης των 264 ευρώ (από 220 ευρώ πέρσι). Για παράδειγμα, στη Σαμαρίνα, το επίδομα βάσης των 264 ευρώ πολλαπλασιάζεται με τον ειδικό συντελεστή 1,48 και διαμορφώνεται στα 391 ευρώ, με προσαύξηση 10% για κάθε παιδί.
Η επιδότηση και φέτος θα καλύψει καυσόξυλα, πέλετ και φυσικό αέριο. Προφανές είναι, ωστόσο, ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ως προς το φυσικό αέριο.
Δυσθεώρητες οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο διεθνώς
Η Στατιστική Αρχή έχει ήδη καταγράψει εκρηκτικές αυξήσεις στη λιανική τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο αυτό θα φανεί περισσότερο στις τσέπες των νοικοκυριών, όταν θα ανοίξουν το θερμοστάτη για το καλοριφέρ. Η διεθνής τιμή του αυτήν τη στιγμή είναι αυξημένη κατά 130% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών είναι ότι θα υποχωρήσει σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα, που θα είναι, όμως, διπλάσια από αυτά του περσινού Φθινοπώρου. Οι επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι προφανείς.
Τα έκτακτα μέτρα και το εμπόδιο του δημοσιονομικού κόστους
Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διεθνείς ανατιμήσεις στην Ενέργεια, ξεκίνησε κατόπιν πιέσεων του Νότου και φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε “πράσινο φως” προς τις εθνικές κυβερνήσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων, όπως η μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ. Με δεδομένο, όμως, ότι αυτό συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος, η κατάσταση περιπλέκεται από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, με τους Βόρειους να μην συμμερίζονται ιδιαιτέρως την αγωνία των Νότιων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αυξητικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και των τιμών δικαιωμάτων ρύπων, φέρνουν στο τραπέζι το σενάριο αύξησης της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και ως μέσο θέρμανσης, με σόμπες, θερμοπομπούς, καλοριφέρ. Κατ’ αρχάς, πάμε σε αύξηση του κονδυλίου από τα 150 εκ στα 200 εκ ευρώ, έτσι ώστε να καλυφθεί πλήρως και αναδρομικά όλος ο Σεπτέμβριος, αλλά στην πορεία είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί αύξηση και του ποσού της επιδότησης πάνω από τα 9 ευρώ/ μήνα, που προβλέπει ο σχεδιασμός.