Τι θα πιέσει τα αγροτικά εισοδήματα και θα οδηγήσει σε διαρκή πληθωρισμό τροφίμων μέχρι το 2022
“Μαύρα σύννεφα” συγκεντρώνονται πάνω από τα νοικοκυριά στην χώρα μας με αφορμή τις αυξήσεις σε βασικά προϊντα κα ιυπηρεσίες όπως τα τρόφιμα και το ρεύμα παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο χειμώνας αναμένεται βαρύς για το “καλάθι της νοικοκυράς” και μια ακόμη παράμετρος σε διενθές επίπεδο φένει ακόμη πιο δυσοίωνα μηνύματα…Οι τιμές των λιπασμάτων σημείωσαν ρεκόρ, και οι αναλυτές εκτιμούν πως θα πιέσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων ακόμη υψηλότερα..
Τα προϊόντα αζώτου αυξάνονται λόγω του κόστους του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία.Για παράδειγμα στις ΗΠΑ ο Δείκτης Τιμών Λιπασμάτων της Green Markets North America εκτοξεύτηκε στο υψηλό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, ύψους 996,32 δολαρίων ανά τόνο.
Η αγορά λιπασμάτων ταλαιπωρήθηκε από τυφώνες, διακοπή λειτουργίας εργοστασίων, κυρώσεις και ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Κίνα, αυξάνοντας τις τιμές των θρεπτικών ουσιών στα ύψη, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος παραγωγής για τους παγκόσμιους αγρότες.
Τα λιπάσματα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των καλλιεργειών για την παραγωγή αρκετών τροφίμων για την παγκόσμια οικονομία. Το αυξημένο κόστος των θρεπτικών συστατικών και ο άμεσος πληθωρισμός των τροφίμων θα έχουν τις πιο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς πρώτα, επειδή οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα διαθέτουν ένα σημαντικότερο μέρος του εισοδήματός τους στην αγορά τροφίμων. Αυτή την εβδομάδα, ο παγκόσμιος δείκτης τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας έφτασε σε υψηλό νέας δεκαετίας, με γνώμονα τα κέρδη για τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια.
Η καλλιεργητική περίοδος του Βόρειου Ημισφαιρίου ξεκινά τέλη Μαρτίου/Απριλίου. Μπορεί να υποδηλώνει ότι η αύξηση του κόστους των γεωργικών εισροών, όπως το λίπασμα, το ντίζελ, η εργασία και τα μηχανήματα, θα πιέσει τα αγροτικά εισοδήματα και θα οδηγήσει σε διαρκή πληθωρισμό τροφίμων μέχρι το 2022.
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας στο μεταξύ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενδεικτικά. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, παρουσίασε αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2021 με Αύγουστο 2021 :
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,4% τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2021,προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 1,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι,
νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως
των τιμών σε: πουλερικά, αλλαντικά, τυριά.
• 40,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
• 0,3% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
• 2,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις
θερινές εκπτώσεις και αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 0,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες,
νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 0,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς
επιβατών με αεροπλάνο.
• 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
• 0,8% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 0,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
• 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από
τις θερινές εκπτώσεις και αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
Τιμές ρεύμα
Στο μεταξύ οι καλπάζουσες τιμές στη ενέργεια είναι μέγιστη ανησυχία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς. Σουηδός ειδικός προειδοποιεί πως “οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ανέβουν όσο θέλουν”.
Στην Ευρώπη, η έλλειψη φυσικού αερίου και οι υψηλές τιμές για τα δικαιώματα εκπομπών οδήγησαν τη Σουηδία στο παρελθόν να μπορεί να εξάγει πολύ ηλεκτρική ενέργεια στην ήπειρο. Τώρα, λόγω της περιορισμένης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρεια στη νότια Σουηδία, δεν είναι πλέον δυνατή η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο επιτρέπει η χωρητικότητα του καλωδίου. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Σουηδία να πλησιάσουν τα επίπεδα στη Γερμανία και τη Δανία.