Τα F-15 Eagle αναμένεται να πετάξουν τις επόμενες εβδομάδες με όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF, αρχικά σε μικρούς σχηματισμούς και στη συνέχεια σε μεγάλα COMAO, εκτελώντας σύνθετα σενάρια μάχης
Σε τρεις “δόσεις” των πέντε, ήρθαν στην Ελλάδα 15 αμερικανικά μαχητικά F-15 Strike Eagle της 4ης Πτέρυγας Μαχητικών της USAF, για την πολυεθνική άσκηση Castle Forge.Τα αμερικανικά μαχητικά ανεφοδιάστηκαν στη Βρετανία και από εκεί πέταξαν ως την Ελλάδα. Η άσκηση Castle Forge, αφορά την αμερικανική εμπλοκή σε τυχόν ευρωπαϊκή σύρραξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά καταδεικνύει και την αποφασιστικότητα των Αμερικανών και την ευελιξία των δυνάμεών τους να επεμβαίνουν στην άλλη άκρη του κόσμου, κυριολεκτικά.

Με «ορμητήριο» την 110 Πτέρυγα Μάχης και το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα, στα Βαλκάνια αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι «Rocketeers» θα αναδείξουν τις επόμενες εβδομάδες τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και της Λάρισας.

 

Οι «Rocketeers» όπως ονομάζονται οι ιπτάμενοι της 336 Μοίρας-μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες-έχουν ήδη αρχίσει να πετούν σε πτήσεις προσαρμογής, ενώ από τα μέσα αυτής της εβδομάδας ξεκινά η συνεκπαίδευση και με τους Έλληνες ιπτάμενους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα παραμείνουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης τουλάχιστον ένα μήνα και θα πετούν καθημερινά εντός του FIR και όχι μόνο. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης, την περασμένη εβδομάδα προσγειώθηκε τουλάχιστον πέντε φορές το θηριώδες μεταγωγικό C-17 μεταφέροντας προσωπικό και εξοπλισμό, είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η πολυπληθής αποστολή των Αμερικανών στη Λάρισα, φαίνεται ότι έχει πολλαπλό στόχο. Από τη μια να υποστηρίξει την επιχείρηση «Castle Forge» η οποία αφορά πολυεθνική εκπαιδευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και από την άλλη, να στείλει για μία ακόμη φορά μήνυμα ότι ο ΗΠΑ επιλέγουν σταθερά την Ελλάδα ως τον πιο πιστό τους Σύμμαχο στην περιοχή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους Αμερικανούς, αποτελεί ειλημμένη απόφαση να «επενδύσουν» στη Λάρισα και να την μετατρέψουν σε μια υπερσύγχρονη Αεροπορική Βάση, στην οποία θα έχουν σταθερή παρουσία και από αυτή θα ελέγχουν ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και την υψηλού ενδιαφέροντος περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Από τη Μέση Ανατολή έως τις ακτές της Λιβύης έως τα Βαλκάνια και τα νότια θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ρωσίας.

Ότι ακριβώς σημαίνει, η Ναυτική Βάση της Σούδας για τον έλεγχο της Μεσογείου στη θάλασσα, μπορεί τα επόμενα χρόνια να σημαίνει η Αεροπορική Βάση της Λάρισας, για τον εναέριο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ακόμη πιο μακριά. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η USAF, στέλνει στη Λάρισα τα αεροσκάφη F-15. Μαχητικά κρούσης με δυνατότητα να επιχειρούν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και με τεράστιο φόρτο οπλισμού. Στα σχέδια των Αμερικανών, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης και τα μη επανδρωμένα ΜQ-9 .Με επόμενο βήμα τα Global Hawk. Κάνοντας και τις ανάλογες επενδύσεις στο Αεροδρόμιο της Λάρισας.

Τα F-15 Eagle αναμένεται να πετάξουν τις επόμενες εβδομάδες με όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF, αρχικά σε μικρούς σχηματισμούς και στη συνέχεια σε μεγάλα COMAO, εκτελώντας σύνθετα σενάρια μάχης. Τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’, θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν με κορυφαίους Αμερικανούς ιπτάμενους. Σημαντική λεπτομέρεια είναι, ότι τα F-15 διαθέτουν και τον Α/Α πύραυλο AIM9X, τον οποίο χρησιμοποιεί και η Τουρκική πολεμική αεροπορία. Η HAF διαθέτει αντίστοιχα τον Ευρωπαϊκό IRIS T.

Κατά την διάρκεια της παραμονής των αμερικάνικων μαχητικών στην Ελλάδα, έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σε αποστολές: Σύνθετων Αμυντικών και Επιθετικών Αεροπορικών Τακτικών, Αεροπορικής υποστήριξής με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC), Εναέριας Μάχης, Προστασίας – Προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα και Προσβολής – Υποστήριξης Ναυτικών Δυνάμεων.

Τα Αμερικανικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle από την 336η μοίρα μαχητικών, την 4η πτέρυγα μαχητών και την αεροπορική βάση Seymour Johnson, στη Βόρεια Καρολίνα, έφτασαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας για την υποστήριξη της επιχείρησης Castle Forge, που σύμφωνα με τους αμερικανούς νατοϊκούς «έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα δυναμικό περιβάλλον με επίκεντρο την εταιρική σχέση, που αυξάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ, για συλλογική άμυνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το Castle Forge καταδεικνύει τη συνδυασμένη ικανότητα της κοινής δύναμης, να ανταποκρίνεται σε περιόδους κρίσης με μια ευέλικτη, καθησυχαστική παρουσία.

«Η μεταστάθμευση όπως και οι σχεδιαζόμενες συνεκπαιδεύσεις, διεξάγονται στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με κοινό στόχο την συμβολή στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του ΓΕΕΘΑ.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι τα αεροπλάνα στάλθηκαν στην Ελλάδα λίγο πριν από την ανανέωση της τρέχουσας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, από τους υπουργούς εξωτερικών Nίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν στις 14 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να γράψουν μια «εγγυητική επιστολή» σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας.
Τουρκικός τύπος
Αρνητικά σχόλια για την παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 Strike Eagle στην αεροπορική βάση της Λάρισας, για να συμμετάσχουν στην πολυεθνική άσκηση Castle Forge, διατυπώνονται από μερίδα του τουρκικού Τύπου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «τ’ αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».

Όπως αναφέρει το CNN Turk στο twitter, «η αποστολή των 15 αεροσκαφών F-15 των ΗΠΑ στην Ελλάδα προκαλεί ερωτήματα» και σημειώνει πως «αν και η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροπορίας, λέει ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής συνεργασίας, ο ισχυρισμός της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετικός».

Στο δημοσίευμά του το CNN Turk, διερωτάται στον τίτλο του «Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;» και σημειώνει πως σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η πολυεθνική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πληροφορίες από την Ελλάδα έκαναν γνωστό πως «τ’ αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».


To TRT Haber με τίτλο, «Αποστολή F-15 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα “υπό το όνομα της άσκησης”» αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται δίπλα στην Ελλάδα» και τονίζει πως γίνεται πλέον λόγος για μία νέα «συμμαχία σταυροφόρων» εναντίον της Τουρκίας.

Εν συνεχεία παραθέτει την ανακοίνωση του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου, που αναφέρει ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη F-15 θα εκπαιδεύσουν με τον ελληνικό στρατό, σε «προηγμένες τακτικές άμυνας και επιθετικής αεροπορίας, αεροπορικής υποστήριξης με τον κοινό τερματικό ελεγκτή επίθεσης (JTAC), αεροπορικής μάχης, προστασίας, επίθεσης στόχων σε ξηρά και θάλασσα, και υποστήριξης του ναυτικού.».

Το Haber 3 σχολιάζει ότι «η Ελλάδα, που έχει προχωρήσει σε συμμαχία με την Γαλλία εναντίον της Τουρκίας, ετοιμάζεται για την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Πριν από τη συμφωνία 15 μαχητικά αεροσκάφη F-15, ήρθαν στην Ελλάδα για ασκήσεις και κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

Το 24 TV υποστηρίζει, πως «η Ελλάδα, η οποία εντείνει τη μαύρη προπαγάνδα ενάντια στις προσπάθειες της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της, αναζητά προστασία από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Μετά την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, υπογράφει και την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έστειλαν 15 μαχητικά αεροσκάφη F-15 στην Ελλάδα».

Σε πρώτη φάση, ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τις χερσαίες δυνάμεις, ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από την Πολεμική Αεροπορία, μια φρεγάτα από το Πολεμικό Ναυτικό, δύο κορβέτες από τη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος, 4 ταχύπλοα της Ακτοφυλακής, και τρία αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης, θα υλοποιήσουν το πρώτο σενάριο της άσκησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »