Το Ισραήλ ζητά απαντήσεις αφού ο Μπάιντεν καταργεί σιωπηλώς τις κυρώσεις σε ιρανικές εταιρείες πυραύλων- Ισραήλ: Διατηρούμε το δικαίωμα να δράσουμε ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε μέσο
Ησυμφωνία που υπέγραψε το Ιράν το 2015 με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), επέτρεψε την άρση μέρους των κυρώσεων εναντίον του, με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, η Τεχεράνη έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.
Οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας, είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο στη Βιέννη όμως από τον Ιούνιο και μετά την εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, έχουν ανασταλεί.
Αυτήν την εβδομάδα ο διαπραγματευτής της ΕΕ, αρμόδιος για τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Ενρίκε Μόρα, ξεκίνησε συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγερί.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ότι το Ισραήλ “διατηρεί το δικαίωμα να δράσει ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε μέσο” προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Εκφράζοντας τη λύπη του που το Ιράν επιδεικνύει “έλλειψη βούλησης” να υπάρξει διάλογος, ο Μπλίνκεν δήλωσε, ότι η Ουάσινγκτον είναι “έτοιμη να στραφεί σε άλλες επιλογές, αν το Ιράν δεν αλλάξει κατεύθυνση”.
Όμως εντελώς ξαφνικά οι ΗΠΑ, αφαίρεσαν δύο ιρανικές εταιρείες που πιστεύεται ότι σχετίζονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, από τη μαύρη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σιωπηλώς και χωρίς εξηγήσεις αφαίρεσε από τις κυρώσεις την εταιρεία Mammut Industrial Group και τη θυγατρική της Mammut Diesel Company. Και οι δύο είχαν, στοχοποιηθεί από την προηγούμενη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης Τραμπ.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Τραμπ, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε προσδιορίσει τις ιρανικές εταιρείες, ως “βασικούς παραγωγούς και προμηθευτές στρατιωτικής ποιότητας, αγαθών διπλής χρήσης για τα πυραυλικά προγράμματα του Ιράν” και περιγράφηκε περαιτέρω, ως “κύριος κατασκευαστής του Ιράν πυραύλους υγρής προώθησης ».
Αυτές και άλλες εταιρείες, έχουν προσλάβει δικηγορικά γραφεία στις ΗΠΑ για να παλέψουν για να απομακρυνθούν από τη μαύρη λίστα, με τις δύο εν λόγω να είναι επιτυχημένες σε αυτή την περίπτωση.
Τη στιγμή της διαγραφής πριν από μία εβδομάδα, δημοσιογράφοι του ιστότοπου zerohedge.com ανέφεραν, ότι πρέπει να σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις πυρηνικής συμφωνίας στη Βιέννη, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γρήγορα αρνήθηκε, λέγοντας ότι η διαγραφή, δεν αντικατοπτρίζει καμία αλλαγή στην πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ από το Ιράν. «Δεν έχουν καμία σχέση με τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του JCPOA. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των κυρώσεών μας “. απάντησαν
Ωστόσο, η ομάδα υπεράσπισης Ενωμένοι κατά του Πυρηνικού Ιράν προ ημερών, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία εξέφραζε την οργή, αμφισβητώντας τη διαγραφή του Μπάιντεν και ζητώντας εξηγήσεις:
“Η διαγραφή ακολουθεί την άρση των κυρώσεων τον Ιούλιο του 2021 σε τρεις Ιρανούς, που ήταν μεγάλοι μέτοχοι και στελέχη του βιομηχανικού ομίλου Mammut”, ανέφερε σε δήλωσή της η United Against Nuclear Iran.
“Η κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν έχει μέχρι στιγμής γνωστοποιήσει τους λόγους που οδήγησαν στην άρση αυτών των κυρώσεων και δεν επιβεβαίωσε ότι τα διαγραμμένα άτομα και οντότητες έχουν σταματήσει επαληθεύσιμα την κυρώσιμη συμπεριφορά τους”, ανέφερε η ομάδα υπεράσπισης. “Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι οι ενέργειές της είναι ενδεικτικές μιας ευρύτερης αλλαγής στην πολιτική κυρώσεων του Ιράν ή ότι συνδέονται, με οποιονδήποτε τρόπο με τις προτροπές να επαναφέρει την Τεχεράνη στις αδιέξοδες πυρηνικές διαπραγματεύσεις”. κατέληξαν
Επιπλέον, η ομάδα λόμπι είπε ότι η χαλαρωτική πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία, θα χρησιμεύσει μόνο ως “σήμα στο ιρανικό καθεστώς, ότι μπορεί να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ μέσω της αδιαλλαξίας του”.
Εν τω μεταξύ το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ, να μην αποπειραθεί να ξεκινήσει “μια στρατιωτική περιπέτεια” εναντίον “του πυρηνικού του προγράμματος”, σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού το εβραϊκό κράτος ισχυρίζεται ότι “διατηρεί το δικαίωμα” να καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον της Τεχεράνης.
“Προειδοποιούμε, κατά οποιουδήποτε λάθος υπολογισμού και οποιασδήποτε στρατιωτικής περιπέτειας του ισραηλινού καθεστώτος, εναντίον του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος”, ανέφερε σε επιστολή του ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαζίντ Ταχταρβαντσί.
Το Ιράν αποκαλύπτει το δικό του “Iron Dome”
Ιρανικές πηγές, αποκάλυψαν νέες πληροφορίες για ένα εγχώριο σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της άσκησης Modafean Aseman Velayat 1400 (Guardians of Velayat Sky 1400).
Στις 16 Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Fars, Mohammad Shaltouki, αποκάλυψε ότι το σύστημα ονομάζεται “Zubin”. Σύμφωνα με τον Shaltouki, το σύστημα είναι η χερσαία παραλλαγή του συστήματος αεράμυνας «Nawab», το οποίο αναπτύσσεται για πολεμικά πλοία του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το Zubin διαθέτει έναν μοναδικό, συμπαγή σχεδιασμό με ραντάρ απόκτησης στόχου επί του σκάφους και αντιαεροπορικούς πυραύλους κάθετης εκτόξευσης. Σύμφωνα με ιρανικές πηγές, το σύστημα θα είναι οπλισμένο με 4 έως 16 πυραύλους.
Το σύστημα θα παρέχει πληροφορίες ραντάρ, στο εντελώς παθητικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Majid, το οποίο αποκαλύφθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της άσκησης Modafean Aseman Velayat 1400. Ο Majid είναι οπλισμένος, με πυραύλους υπέρυθρης ακτινοβολίας με δυνατότητα βολής και λήψης.
Ο Ιρανικός Στρατός και το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, δοκίμασαν πολλά εγχώρια συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ κατά τη διάρκεια της άσκησης Modafean Aseman Velayat 1400.
Το Ιράν εργάζεται ασταμάτητα για να αναπτύξει τις στρατιωτικές του δυνατότητες, ειδικά την αντιαεροπορική άμυνα, προκειμένου να συμβαδίσει με τις επανειλημμένες απειλές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.