Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πως «είμαστε πρώτοι» η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλή.
Οι κυβερνητικές απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους, ο καθημερινός τρόπος από τα ΜΜΕ, η φτώχεια, αλλά και γενικώς η κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό, έχουν αποτρέψει πολλούς πολίτες από το να βγουν για να κάνουν τα ψώνια τους.
«Δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Κι αν συνεχιστούν τα δεδομένα της δεινής καθημερινής πραγματικότητας των κρουσμάτων και των 100 νεκρών τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορτών που όλοι περιμένουν» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας Γιώργος Λεχουρίτης, προσθέτοντας ότι «φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε στην καθημερινότητα ότι οι πολίτες από μόνοι τους κάνουν lockdown, χωρίς να τους το επιβάλλει η κυβέρνηση».
Πτώση αγοράς σχεδόν πάνω από 50%
Αυτό προκύπτει «από την κίνηση στην αγορά. Έχει μειωθεί σχεδόν πάνω από 50%» εξηγεί. «Όταν βλέπετε καφετέριες άδειες, εστιατόρια σχεδόν άδεια, όταν βλέπουμε σε οποιοδήποτε κέντρο διασκέδασης περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που διασκεδάζουν, με την εξαίρεση της νεολαίας, που δεν φοβάται την πανδημία ή την νέα μετάλλαξη, προδιαγράφεται αυτό που θα δούμε και μέσα στα Χριστούγεννα: θα έχουμε δύσκολη λειτουργία της αγοράς και πτωτική πορεία».
«Σίγουρα είναι κάτι καινούριο η νέα μετάλλαξη. Πάντα το νέο και άγνωστο φοβίζει. Πανικός όμως προκαλείται στους πολίτες με θύμα και την αγορά όταν ακούμε από επιστημονικά χείλη αλλά και τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού ότι ο χρόνος για τον αναμνηστικό εμβολιασμό θα μειωθεί από τους 6 στους 3 μήνες. Αυτά είναι πράγματα που σπέρνουν πανικό. Όπως και το ότι έχει αποδειχθεί πως ακόμη κι αν εμβολιαστείς δεν διασφαλίζεσαι ότι δεν θα νοσήσεις».
Μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα κεφάλια… μέσα
Στους ανατρεπτικούς για την αγορά παράγοντες διάχυσης της ανασφάλειας, πέρα από την πανδημία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, είναι και η «ακρίβεια, που έχει φέρει την ελληνική οικονομία και αγορά, στα πρόθυρα ηλεκτροσόκ. Δεν θα μπω στην διαδικασία» τονίζει «για το αν τρέχει η Ανάπτυξη στην Ελλάδα με 13%. Εγώ μιλώ για τα δεδομένα της καθημερινότητας του πολίτη, που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σε θέματα ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου, καυσίμων κίνησης, αλλά και με τα ψώνια στο super market. Η πανδημία και η ακρίβεια δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα και κλίμα δυσαρέσκεια προς την αγορά».
Η κίνηση θα είναι de facto μειωμένη, συνοψίζει ο συνομιλητή μας, τις προσεχείς ημέρες, με την εξαίρεση «της τελευταίας στιγμής, που θα κινηθεί λίγο η αγορά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα. Μετά τα κεφάλια πάλι μέσα» καταλήγει, προσθέτοντας ότι η ζημιά εντείνεται περαιτέρω και λόγω την τεράστιων προβλημάτων στον τουρισμό και προς την χώρα μας αλλά και προς το εξωτερικό, όταν πολλές χώρες βρίσκονται σε lockdown και η μετάλλαξη Όμικρον σπέρνει το φόβο.