Με ευχολόγια για τα 200 χρόνια από το 1821 και τις «αδελφικές», ιστορικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, κύλησε η καλή, σε επίπεδο δημόσιας εικόνας, συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν. Μένει να φανεί εάν το ελληνικό «αίτημα» για καλύτερες τιμές στο φυσικό αέριο θα «ικανοποιηθεί».
Κυρίως για να απαντήσει στην αμερικανική – ΝΑΤΟϊκή πλευρά, χρησιμοποίησε τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, στην εξοχική κατοικία του, στη Νότιο Ρωσία.
Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των απαντήσεών του, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο ανδρών, εστράφη γύρω από τη χτεσινή επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν, αλλά και το Ουκρανικό ζήτημα.
Ένα θέμα, για το οποίο ΗΠΑ και Ρωσία το τελευταίο διάστημα κλιμακώνουν το bras de fer, με τη Μόσχα να πιέζει την Ουάσιγκτον σε ένα «νέο Αφγανιστάν», και την εγκατάλειψη της Ουκρανίας όπως αντίστοιχα έγινε με τη χώρα της Κεντρικής Ασίας, και τις ΗΠΑ να επιμένουν στη διατήρηση της θέσης τους στην Ουκρανία.
Κάτι που δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αν και εκφράζεται η ελπίδα ότι το chicken game που βρίσκεται σε εξέλιξη θα έχει τελικώς ομαλή έκβαση, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
ΝΑΤΟ-Αλεξανδρούπολη
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες ερωτήσεις των Ρώσων δημοσιογράφων αφορούσαν το Ουκρανικό, καθώς και τη χτεσινή επικοινωνία Μπάϊντεν – Πούτιν. Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τη Ρωσία ότι αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις απέναντι στην Ουκρανία, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη μεταφέρθηκαν μεγάλες αμερικανικές δυνάμεις και μέσα με κατεύθυνση κυρίως τη Ρουμανία.
Το Antinews στην Αλεξανδρούπολη – Από τη «Σούδα του Βορρά» κτίζεται η γραμμή Μεσόγειος-Βαλτική απέναντι στη Ρωσία
Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, στην Εσθονία, όπου βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε, ουσιαστικά ως θέση της Ελλάδας, τη «γραμμή» του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι εχθρός και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεσή της.
Δύο ημέρες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν, επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Μάλιστα, προέβη σε σχετική ανάρτηση και στο twitter, γράφοντας: «Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Μαζί δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τους NATOϊκούς συμμάχους και εταίρους μας».
Today I spoke with @PrimeMinisterGR @kmitsotakis about the critical role that Greece plays in promoting security and stability in Europe. Together we are committed to supporting our @NATO Allies and partners.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) December 6, 2021
Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά συναίνεσε στη δημοσιοποίηση αυτής της επικοινωνίας μόλις λίγο πριν την ελληνο-ρωσική συνάντηση, αλλά και αυτή καθεαυτή η ανάρτηση Μπλίνκεν, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα ότι η Αθήνα δεν κάνει τίποτα δίχως να έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με την Ουάσιγκτον.
Ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια ημέρα που είχε επικοινωνία ο Α. Μπλίνκεν με τον Κ. Μητσοτάκη, με τον μόνο που επίσης επικοινώνησε, ήταν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι.
Σε ανάρτησή του, ο Α. Μπλίνκεν έγραψε: «Μίλησα με τον Ουκρανό πρόεδρο για την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Επανέλαβα ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για οποιαδήποτε κλιμάκωση από τη Ρωσία».
Spoke with Ukrainian President @ZelenskyyUA about Russia's aggression against Ukraine. I reiterated U.S. support for Ukraine is unwavering. There will be serious consequences for any escalation from Russia.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) December 6, 2021
Ιδιαίτερα σημαντικό που αφορά άμεσα την Ελλάδα είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες, η Ρωσία ήγειρε θέμα απειλής της ασφάλειας πολιτικών πτήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, από αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που πετούσε εκεί, έχοντας απογειωθεί από την αμερικανική βάση, στη Σούδα.
USAF eyes on #Russia|n assets 👀#Ukraine #Syria https://t.co/q9QxSlaxf6
— Itamilradar (@ItaMilRadar) December 6, 2021
Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ
Σε ερώτηση, πάντως, που ετέθη στον Β. Πούτιν εάν η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εμποδίζει την ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, ο ίδιος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, στέλνοντας, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ορισμένα μηνύματα.
Χαρακτηριστικά, αφού σημείωσε ότι η Ρωσία «ουδέποτε ήγειρε ενστάσεις επειδή άλλες χώρες (σ.σ. Ελλάδα) ανήκουν σε οικονομικές και πολιτικές οντότητες (σ.σ. ΕΕ, ΝΑΤΟ)», επετέθη στη συνέχεια κατά του ΝΑΤΟ, λέγοντας:
«Το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατιωτικός οργανισμός. Δυστυχώς, ακολουθεί ανοικτά τη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Το ίδιο θεωρεί τη Ρωσία εχθρό του. Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε όλη αυτή την υπόθεση.
Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πολιτική συγκράτησης. Όπως και να’ χει, όμως, το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει σε κάποιον οργανισμό, ποτέ δεν εμπόδισε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ελπίζω ότι έτσι θα συνεχίσει και στο μέλλον. Επίσης, ότι οι Έλληνες φίλοι μας θα μπορέσουν να παίξουν κάποιον θετικό ρόλο στις σχέσεις με αυτούς τους δύο οργανισμούς. Όσον αφορά αυτό (σ.σ. η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ) δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερα προβλήματα».
Κατά τα λοιπά, και οι δύο πλευρές υπερθεμάτισαν των… ιστορικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες και, βέβαια, πολλάκις έγινε αναφορά στη συμβολή της Ρωσίας στην επανάσταση του 1821.
Και σε σχέση με την ΕΕ ανέφερε: «Νομίζω ότι η Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, πάντα έπαιρνε, όσο ήταν δυνατόν, αντικειμενικές θέσεις σε σειρά ζητημάτων που άπτονταν των σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ».
Φυσικό αέριο
Άγνωστο είναι, πάντως, εάν η ρωσική πλευρά θα «ικανοποιήσει» το ελληνικό «αίτημα» για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.
Αν και το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν, ουδείς έκανε κάποια συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της τιμής. Κατά πληροφορίες, αυτό συζητείται ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, «Γκαζπρόμ».
Χτες, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, με τον πρόεδρο της Gazprom, Αλεξέϊ Μίλερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Γκαζπρόμ», η ρωσική εταιρεία εξήγαγε πάνω από 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 11μήνου του 2021. Πρόκειται για ποσότητα ρεκόρ η οποία μάλιστα υπερβαίνει την ποσότητα που παραδόθηκε συνολικά το 2020 από τη Gazprom στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι «ψωνίζει» ρωσικό φυσικό αέριο στις… τσουχτερές τιμές της διεθνούς αγοράς. Και ναι μεν μπορεί άλλες Δυτικές χώρες να μπορούν να πληρώσουν, πλην όμως η «πτωχή, πλην τίμια, Ελλάς», αδυνατεί.
Έτσι τώρα η Αθήνα ζητάει νέα, ξεχωριστά συμβόλαια με τη Μόσχα, που θα είναι και φτηνότερα, και όχι τις τιμές που καθορίζονται από το ονομαζόμενο «ολλανδικό συμβόλαιο». Βάσει αυτού του «συμβολαίου» αγοράζει αέριο όλη η Ευρώπη. Όμως, οι τιμές τελευταία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Βέβαια, ερώτημα παραμένει γιατί η Ελλάδα έπρεπε να ενταχθεί, και αυτή, στο «ολλανδικό συμβόλαιο», και να σταματήσει τα απευθείας συμβόλαια με τη Μόσχα.
Μέσω Τουρκίας
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Β. Πούτιν είπε ότι σε αυτό «εδόθη ιδιαίτερη σημασία», κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ παρατήρησε ότι η Ρωσία «εξασφαλίζει στην Ελλάδα το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Η μεταφορά του γίνεται, μεταξύ άλλων, μέσω του Turkish Stream. Κατά το τρέχον έτος, οι εξαγωγές του (σ.σ. προς Ελλάδα) αυξήθηκαν κατά 12%, έως τρία δισ. κυβικά μέτρα». Εξέφρασε, δε, την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να συνεχίσει τις εξαγωγές και «πολύ περισσότερο να οικοδομήσουμε αμοιβαίες σχέσεις σε αυτόν τον τομέα».
Από τη μεριά του, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος».
Νέες ενοικιάσεις
Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη συμβολή της Ρωσίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών, το καλοκαίρι. Γιατί, άραγε; Η Ελλάδα πλήρωσε για τα ρωσικά αεροπορικά πυροσβεστικά μέσα τη Ρωσία, όπως το ίδιο πλήρωσε και τις ΗΠΑ και άλλες χώρες από τις οποίες ενοικίασε πυροσβεστικά μέσα.
Όπως και να’ χει, ο Κ.Μητσοτάκης είπε: «Προσβλέπουμε στη συνέχιση -και γιατί όχι- στην επέκταση αυτής της συνεργασίας μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται, με επαναλαμβανόμενες ενοικιάσεις αεροσκαφών τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
Επιπλέον, αναφερόμενος στον Covid, σημείωσε ότι η Ελλάδα «αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία και θα ήταν ευχής έργον αυτή η εκκρεμότητα να μπορέσει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Πήρε» αυτά που ήδη έχουν «αγοραστεί»
Το μόνο απτό που φαίνεται, πάντως, ότι πήρε από τον Πούτιν ο Κ. Μητσοτάκης είναι τα αρχεία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, τα αρχεία έχουν περάσει εδώ και πολλά χρόνια στα χέρια του Ισραήλ, αλλά και σε «ελληνικά χέρια». Το τελευταίο άρχισε να γίνεται ήδη από τη δεκαετία του 1990, μέσω «προσώπων» που, ως όλα δείχνουν, λειτουργούσαν για λογαριασμό ορισμένων «κύκλων» εντός και εκτός Ελλάδας.
Όπως και να’ χει, τώρα η μεταφορά των αρχείων θα γίνει και επίσημα. Ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Κ. Μητσοτάκη «για τη ρωσική απόφαση να δοθούν στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων, τα οποία μεταφέρθηκαν από τους ναζί στη Γερμανία κατά την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες τυπικές διεργασίες για τη μεταφορά».
Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του διότι έτσι επιλύεται «μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Η επιστροφή των αρχείων, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στη Μόσχα, στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ρωσικά Στρατιωτικά Αρχεία, αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».